În acest moment, 2023, Fundaţia Pro Patrimonio are în lucru Biserica de lemn din Şirineasa. Aceasta este deasemenea inclusă în proiectul 60 de biserici de lemn (alături de biserica din Urși aflată aproape, la 10 km).
Pentru Biserica de lemn din satul Urși, judeţul Vâlcea, România Fundaţia Pro Patrimonio a derulat un program de proiect de conservare pe parcursul a peste 10 ani în cadrul proiectului general 60 de biserici de lemn.
Pe 25 mai 2021, Comisia Europeană și Europa Nostra au desemnat Biserica de lemn din satul Urși, județul Vâlcea (România), proiect laureat la categoria Conservare a ediției 2021 a Premiilor Europene pentru patrimoniu / Premiile Europa Nostra, premiul UE pentru patrimoniul cultural finanțat prin programul Europa Creativă.
Pe 23 septembrie 2021, Biserica de lemn din satul Urși, judeţul Vâlcea, România – proiect de conservare derulat de către Fundaţia Pro Patrimonio – este marele câștigător al anului 2021. Acest proiect a fost selectat de publicul larg ca cel mai apreciat proiect de patrimoniu din Europa, luând şi Premiul Publicului.
Proiectul 60 de biserici de lemn, început în 2009 la iniţiativa arhitectului Şerban Sturdza, a pornit atunci cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România şi al Fundaţiei Pro Patrimonio. Cele două organizații au demarat intervenţii de urgenţă pentru de bisericile de lemn din judeţele Sibiu, Hunedoara, Gorj şi Vâlcea, majoritatea biserici de cimitir, deseori abandonate, toate clasate ca monument istoric şi aflate în stare gravă de degradare structurală și artistică.
Denumirea 60 de biserici de lemn sugerează amploarea fenomenului; în realitate, rezerva de biserici de lemn identificate și luate în atenție este mult mai mare. Din 2014, organizația Europa Nostra, care susține activ patrimoniul cultural european, sprijină etapizat programul de salvare a bisericilor de lemn, pe baza unei justificări din punct de vedere al urgenței, potențialului de utilizare, valorii de patrimoniu și interesului turistic.
Regim de proprietate: proprietarii de biserici sunt parohiile sau, în anumite cazuri, administraţia locală.
Metodă de intervenţie: proiectul 60 de biserici de lemn se desfăşoară în sistem de tip SMURD, de intervenţie punctuală, urgentă şi cu caracter strict de conservare şi protejare imediată;
Noi funcţiuni: muzeu, centru comunitar etc.
Probleme: complexitate (număr foarte mare, răspândire naţională), finanţare insuficientă, necesitatea creării unor echipe interdisciplinare care depăşesc specialitatea arhitecţilor (restauratori de icoane şi pictură murală, biologi etc.), uneori comunicare dificilă cu proprietarii.
Concluzia organizației Europa Nostra: rata de distrugere și/sau dispariție a bisericilor de lemn este mai mare decât ritmul nostru de intervenție de urgenţă şi conservare.
Acțiunile de tip SMURD au loc cu multă muncă voluntară din partea preoților și a tinerilor, cu fonduri din donaţii particulare şi cu implicarea localnicilor drept-credincioși. Toate aceste operaţii de salvare au şi o componentă socială, care urmăreşte reintegrarea bisericii ca obiect valoros de patrimoniu în viaţa parohiei, prin redeschiderea, utilizarea şi întreţinerea constantă a clădirii.
De la începutul programului 60 de biserici de lemn, încă din anul 2009, au fost realizate circa 14 intervenţii de urgenţă, 10 înlocuiri complete de şiţă, 8 restaurări de biserici. Au fost documentate peste 50 de biserici de lemn (prin relevee de arhitectură), s-au realizat diferite expoziţii şi concerte pentru strângere de fonduri atât în Bucureşti, cât şi în comunităţi locale.
Lucrările de intervenţie de urgenţă sau de conservare au fost combinate cu evenimente şi expoziţii care au avut ca scop să pună în valoare biserica de lemn şi să reînvie interesul parohiei pentru biserica de patrimoniu. În acest sens, în imediată legătură cu biserica de lemn, s-au inițiat două muzee ale comunităţii, unul în satul Târnăviţa, judeţul Hunedoara, şi unul în satul Urşi, judeţul Vâlcea.
Organizaţia internaţională World Monuments Fund a inclus ansamblul bisericilor de lemn din nordul Olteniei şi sudul Transilvaniei în programul Watch 2014, ca recunoaştere a pericolului iminent ce ameninţă aceste clădiri de patrimoniu şi ca recunoaştere a valorii culturale și economice pe care o au pentru dezvoltarea durabilă a comunităţilor.
Fundația Pro Patrimonio a considerat necesar și util să elaboreze un manual pentru comunităţile rurale din România care doresc să utilizeze şi să întreţină corect bisericile de lemn din sate.
Arhitecta Raluca Munteanu, coordonator al programului 60 de biserici de lemn în cadrul Fundației Pro Patrimonio, este autoarea manualului publicat în limbile română și engleză:
Biserici de lemn. Ghid pentru lucrări obișnuite de întreținere și reparații, 2016 LINK
Wooden Churches. Guide for common maintenance and repairs, 2017 LINK
Ghidul a fost realizat cu sprijinul Institutului Băncii Europene de Investiţii în cadrul programului Cele mai periclitate 7 situri de patrimoniu din Europa (The Seven Most Endangered Heritage Sites in Europe) derulat în parteneriat cu organizaţia Europa Nostra, care a inclus în 2014 și bisericile de lemn din România.