15 ianuarie 2025
Astăzi la New York, World Monuments Fund prezintă în cadrul World Monuments Watch 2025 nominalizările pentru 25 de locuri istorice care se confruntă cu provocări majore, cum ar fi schimbările climatice, turismul, conflictele și dezastrele naturale.
2025 Watch din acest an include o mare varietate de situri de patrimoniu cultural, cum ar fi țesătura urbană istorică din Gaza; Casa Profesorului din Ucraina din Kiev; Coasta Swahili a Africii; Orașul Vechi Antakya, Turcia; Capela Sorbonei, Franța; și Sălile de adunare, Irlanda de Nord. Cele 25 de site-uri reprezintă 29 de țări de pe cinci continente și Luna!
„The Watch subliniază angajamentul World Monument Fund de a se asigura că conservarea patrimoniului nu numai că onorează trecutul, ci contribuie în mod activ la construirea unui viitor mai durabil, mai incluziv și mai rezistent pentru comunitățile din întreaga lume și nu numai”, a spus Președintele și CEO-ul WMF, Bénédicte de Montlaur.
Explorați siturile de patrimoniu pe 2025 Watch și aflați cum vă puteți implica în protejarea acestui patrimoniu de neînlocuit: https://www.wmf.org/world-monuments-watch/2025
Nu putem să nu remarcăm ineditul nominalizării astrului ceresc, luna, şi atenţia acordată acestor interacţiuni ale ştiinţei spaţiale înalte. Pe măsură ce se deschide o nouă eră a explorării spațiului, este necesară colaborarea internațională pentru a proteja rămășițele fizice ale aterizărilor timpurii pe Lună și pentru a păstra aceste simboluri durabile ale realizărilor umane colective.
Descoperiți cele 25 de situri de patrimoniu!
Organizaţia internaţională World Monuments Fund a inclus ansamblul bisericilor de lemn din nordul Olteniei şi sudul Transilvaniei în programul Watch 2014, ca recunoaştere a pericolului iminent ce ameninţă aceste clădiri de patrimoniu şi ca recunoaştere a valorii culturale și economice pe care o au pentru dezvoltarea durabilă a comunităţilor.
În 2014, cu sprijinul World Monuments Fund, a avut loc evenimentul internațional dedicat monumentelor istorice Watch Day, o celebrare bienală a patrimoniului cultural ce prilejuiește adunări în jurul a zeci de situri istorice din întreaga lume. Bisericile de lemn din sudul Transilvaniei și nordul Olteniei au fost incluse pe lista celor mai amenințate 7 situri de patrimoniu din Europa în 2014. Cu această ocazie, Fundația Pro Patrimonio a organizat un eveniment Watch Day în satul Urși, județul Vâlcea, pentru a atrage atenția asupra unui patrimoniu arhitectural prea puțin cunoscut. În satul Urși s-a inaugurat Muzeul Bisericii de lemn, cu expoziția „Biserica de lemn din Urși reașezată în comunitate”.
Un film de conștientizare și sensibilizare realizat de Fundația Pro Patrimonio, World Monuments Fund și Asociația Pro.Do.Mo.
În anul 2016, organizația internațională World Monuments Fund a nominalizat Bucureştiul, la propunerea Asociației Pro.Do.Mo. împreună cu Fundația Pro Patrimonio, printre siturile istorice cele mai ameninţate de distrugere din lume. WMF alege situri şi obiective de patrimoniu care au valoare urbanistică la nivel international și se ocupă de peste 50 de ani cu salvarea patrimoniului arhitectural și cultural universal.
Capitala României a fost nominalizată la categoria „centru istoric în pericol” pe lista 2016 World Monuments Watch din cauza demolării sau abandonării clădirilor de patrimoniu, a dezvoltării necontrolate și a intervențiilor de reabilitare distructive. În consecință, orașul a fost inclus într-un program de monitorizare privind politicile publice de protecție a patrimoniului. Riscul iminent în faţa unui cutremur de proporţii pune în pericol majoritatea clădirilor de patrimoniu ale oraşului.