În octombrie 2024 cu ajutorul Universității Naționale de Arte din București, a fost desfăcut iconostasul și transportat la București pentru restaurare la Departamentul de Restaurare.
Iconostasul sculptat în filigran, a cărui vechime este neclară, reprezintă probabil cel mai valoros bun patrimonial. Cel mai plauzibil acesta aparține unei perioade anterioare construirii bisericii (sec. XVIII?) şi este posibil să fi fost modificat ca să încapă în noua construcţie.
Inclusă din anul 2014 în proiectul 60 de biserici de lemn (alături de Biserica de Lemn de la Urși aflată aproape, la 10 km) biserica de lemn din cimitirul satului Şirineasa constituie un caz special (care înglobează în sistemul constructiv două tehnici rare).
În 2016, cu ajutorul programului 7 Most Endangered al Europa Nostra este realizată documentația tehnică pentru proiectul de conservare a bisericii.
În 2017 s-a făcut un prim pas printr-o intervenție de urgență care să conserve structura și valorile bisericii pînă la obținerea fondurilor necesare pentru întregul proces de conservare
În 2023 se constată o deteriorare majoră a structurii, protecția temporară fiind deja prea veche (folia de protecție este ruptă, sprijinirile sunt în parte deplasate etc.). Ca urmare, au fost realizate lucrări urgente de reparație la nivelul acoperișului și al bolții pentru a opri degradarea.
La finalul lunii decembrie 2023 se realizează o suprastructură de protecţie cu ajutărul căreia a fost protejată întreaga clădire şi a permis realizarea intervenţiilor la iconostas de anul acesta.
În anul 2025 şantierul trebuie să continue cu reparația bolții de împletitură de nuiele și refacerea structurii de lemn a șarpantei. Pentru aceasta avem nevoie pe mai departe de suport financiar, bugetul estimat fiind de 55.000 euro.
Mulţumim pentru sprijinul de până acum: UNARTE, Fondation de France și Fundației Casa Storck precum şi companiei Eptisa Romania.
Credit foto: UNARTE
Citeşte şi:
Finalizarea structurii de protecţie pentru Biserica de lemn de la Şirineasa