10 Iulie 2024
Etapa a doua a proiectului de cercetare practică a modalității de conservare a tencuielilor moderniste continuă cu teste practice la fațada Vilei Kimmel din Timișoara, sediul Institulului Francez. Clădirea a fost realizată de arh. Josef Kremer sen. și jun., în perioada 1911-14, la comanda Sandor Kimmel, producător de lichior. Clădirea nu a fost restaurată niciodată, s-au efectuat doar reparații locale, punctuale. În ciuda acestui fapt, similipiatra folosită pe toate fațadele, inclusiv pe coșuri și garduri, se prezintă în cea mai mare parte bine. Fațadele sunt prelucrate cu o tehnică specifică pietrei (în germană Scharriereisen), rezultând o textură specială, foarte bine conservată.
În această etapă de proiect, testele se vor concentra în a observa pe termen mai lung comportamentul intervențiilor de consolidare a tencuielii și pe reproducerea materialului de fațadă. Pe parcursul a două zile (5 și 6 iulie) echipa de proiect a analizat și observat degradările clădirii și fațadei și a ales câteva locuri pentru a realiza testele de consolidare și curățare. În urma analizelor de laborator a rezultat că tencuiala de fațadă este pe bază de ciment. Astfel pentru consolidarea unor zone cu tendință de desprindere s-au realizat injectări cu trei tipuri de materiale: pastă de ciment, pastă de var hidraulic (NHL5) și pastă de geocalce. Toate aceste locuri vor fi urmărite timp de două luni pentru a putea compara rezultatele.
Mulțumim partenerilor – Institutul Francez, Hasit și Kerakoll – pentru sprijinul acordat în realizarea acestor teste.
„Texturi uitate – tencuieli istorice. Cercetare și studii practice pentru reparații și întreținere” este un proiect realizat de Fundaţia Pro Patrimonio. susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură.
Citeşte şi: