21-22 septembrie, a sosit vremea satului Viscri. Casa de la nr.18, una din frumoasele case restaurate și puse în circuitul turistic, ne-a adus în acest sat „vedetă”. Am vrut să vedem cum am putea deschide un dialog și punți de legătură clădite din „materialul” poveștilor de patrimoniu cu comunitatea de copii din zonă.
Primele întâlniri într-o comunitate nu sunt niciodată prea ușoare: durează până ne cunoaștem, până găsim un limbaj comun, până ne acordăm energiile și înțelegem motivul pentru care suntem împreună într-un nou context de învățare.
Caravana de patrimoniu nu este doar despre copii premianți, cei entuziaști sau cei cu poftă continuă de experiențe noi. Este vorba și despre copii cu deficit de atenție sau nevoie foarte mare de atenție și confirmare. În rural, avem de-a face de cele mai multe ori cu copii ce provin din medii defavorizate, cu un univers limitat de cunoaștere a lumii înconjurătoare, scăpați aproape fără nici o excepție în lumea telefoanelor, ce navighează superficial în universul ce li se deschide atât de facil prin internet, dar nu-l înțeleg și nu au nici o busolă pentru a naviga în favoarea lor prin el. Este vorba foarte mult de copii forțați să facă parte dintr-un sistem educațional școlar complet depășit, căruia nu-i înțeleg rostul și nici utilitatea.
Caravana educațională de patrimoniu nu va schimba brusc și radical lumea în care trăim, dar credem şi sperăm că poate deschide orizonturi noi. Subiectul patrimoniului este întotdeauna camuflat în jocuri, experiențe și proiecte practice, concursuri atractive, sport, bucurie și entuziasm. Îl „servim” cu traineri care le pot fi modele copiilor și îl acordăm cu bunătate și înțelegere dar și cu rigoare și reguli.
Există multă creativitate și interes chiar și în cele 30 de minute de atenție a celor mai năzdrăvani dintre copii. Există interes enorm pentru activitățile practice și nu există comunitate care să nu se activeze la linia de start a oricărui concurs.
Viscri s-a dovedit să aibă cei mai sportivi și mai bicicliști dintre copii. Nu există probă sportivă care să-i sperie și în nici un minut de pauză n-au lăsat din mâini echipamentele de badminton, tenis și tras cu arcul.
La Viscri se văd mai bine ca în alte locuri efectele locuirii cu „vecini de patrimoniu”:
-programe culturale și educaționale diverse
-voluntari, artiști și valuri constant schimbătoare de oameni ce oferă perspective și viziuni diverse.
În tot acest colaj de întâmplări și evenimente ale satului, sperăm ca pe viitor caravana să-și găsească un loc cât mai bine definit și să conecteze comunitatea de copii Viscri cu multe alte comunități pline de povești din țară.
„Kit şi Caravană de Patrimoniu – Case și Comunități care Conlucrează” este un proiect realizat de Fundația Pro Patrimonio, susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură și co-finanțat AFCN, cu sprijinul UiPath Foundation.
Citeşte şi:
Staţia 5 – Comunitatea de la Pojogi, Caravana de Patrimoniu 2024
Staţia 4 – Conacul Neamțu de la Olari, Caravana de Patrimoniu 2024
Staţia 3 – Vila Golescu, Caravana de Patrimoniu 2024
Staţia 1 – Casa Enescu din Mihăileni, Caravana de Patrimoniu 2024
Programul Educaţie pentru Patrimoniu primeşte o identitate grafică
Kit şi Caravană de Patrimoniu. Pregătiri.
Kit şi Caravană de Patrimoniu – Case și Comunități care Conlucrează