24 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Școala de peisaj, artă și sunet la Casa George Enescu de la Mihăileni

Școala de peisaj, artă și sunet la Casa George Enescu de la Mihăileni

06.07.2021

Veşti bune pentru vara-Enescu!

Proaspăta finanțare aprobată de Administraţia Fondului Cultural Naţional ne întregește planurile de la Mihăileni din acest an pornite alături de UiPath Foundation, iar perioada ce urmează se anunță astfel plină de surprize. Sub numele de „Școala de peisaj, artă și sunet”, anul acesta reunim la Casa Enescu două ateliere centrate în jurul noțiunii de peisaj și a resurselor practice și creative oferite de acesta.

Atelierului de Peisaj și Artă

În perioada 28 iulie – 2 august 2021 şase zile vor fi dedicate Atelierului de Peisaj și Artă pentru reamenajarea curții Casei George Enescu și explorarea artistică a resurselor naturale oferite de grădină și împrejurimile acesteia. Lucrările grădinii, dedicate tinerilor profesioniști din domeniu și a publicului larg, vor încerca să familiarizeze participanții cu etape cât mai variate din trasarea, pregătirea și amenajarea locului, facilitând în același timp vizite de studiu în zonă și baza unor experimente artistice precum prese de plante și pigmenți naturali.

Atelierul de Peisaj și Sunet

În intervalul 23 – 29 august 40 de copii din trei comunități din jurul Casei George Enescu din Mihăileni vor participa la Atelierul de Peisaj și Sunet în care vor exersa roluri de peisagiști, grădinari și artiști botanici prin jocuri și proiecte practice sau artistice. În acord cu specificul locului, studiul sunetului va întregi experiența copiilor alături de specialiști din domeniu și-i va provoca să-și dezvolte abilitățile practice prin construcția propriilor instrumente, experimentând astfel diferitele calități ale esențelor de lemn din zonă.

Materialele adunate în timpul atelierelor și de-al lungul timpului, precum și studiul de teren dedicat din această perioadă vor constitui baza realizării, până la sfârșitul anului, a unui Caiet de Patrimoniu, instrument de explorare creativă a Casei Enescu și a împrejurimilor acesteia prin provocări practice, senzoriale sau artistice. Caietul va fi conceput ca un ghid al locului ce va dezvălui atât povestea, arhitectura și grădina casei, dar și elemente de identitate culturală din imediata vecinătate ce pot fi accesate pietonal, pe bicicletă sau cu mașina. Această resursă  online-offline este oferit publicului larg ce dorește să descopere pe cont propriu povestea casei și a împrejurimilor sale.

„Cu toate provocările cumulate, experiența atelierelor de patrimoniu pentru copii începute anul trecut la Casa Enescu ne-a convins că lungul drum București-Mihăileni merită din plin reluat de câte ori se ivește ocazia. Receptivitatea, interesul și bucuria copiilor din comunitate ne-au impresionat în mod sincer și sperăm ca întâlnirile din acest an să apropie și mai mult comunitatea de copii de inițiativele fundației, de Casa Enescu și istoria ei în general, dar mai mult decât atât, poate de modalitatea de relaționare cu patrimoniul, pe care sperăm să o poată purta mai departe în orice alt context viitor în care se vor afla.” Andreea Machidon – coordonator programe educaționale de patrimoniu Fundaţia Pro Patrimonio

Prin atelierele și activitățile propuse dorim să ducem la bun sfârșit procesul de transformare al Casei George Enescu din comuna Mihăileni, ca ansamblu casă – grădină, într-un centru cultural și educațional. Acesta facilitează programe educaționale și culturale dedicate adulților și tinerilor profesioniști ce doresc să-și completeze cunoștințele teoretice cu exerciții și experimente practice sau artistice și desfășoară activități educaționale adresate copiilor din imediata apropiere pe tot parcursul anului, alături de parteneri Fundația UiPath Foundation, cadrele didactice din zonă și invitați din afara comunității.

 

„Școala de peisaj, artă și sunet” este un proiect cultural al Fundaţiei Pro Patrimonio co-finanţat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

UiPath Foundation este partener al Fundaţiei Pro patrimonio în programul „Academia de Muzică şi Educaţie pentru Copii” care se derulează de la începutul anului 2020 la Casa lui George Enescu din Mihăileni.

Parteneri ai proiectului: Botoşăneanul, Radio România Muzical, Revista Zeppelin, National Geographic,  AsoP, Filiala Teritoriala Vest, Societatea Internaţională George Enescu din Viena, Fundația Remember Enescu.


Citeşte şi:

Call de participanţi: Şcoala de Peisaj şi Artă

Jurnal de şantier. Atelier de Peisaj şi Artă

Jurnalul Atelierului de Peisaj și Sunet

 

 

Ce poti face tu?

Newsletter Donează