25 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Expoziţia Pro Patrimonio din cadrul Circular Catalysts. Romanian Design Week 2023

Expoziţia Pro Patrimonio din cadrul Circular Catalysts. Romanian Design Week 2023

Text curatorial pentru expoziția Pro Patrimonio din cadrul programului Circular Catalysts, inițiat de British Council România și susținut de Institutul Cultural Român, Romanian Design Week, 12-28 mai 2023

 

Honest Goods, versiunea HG#3 . Conceptul

Modelată în siajul primei serii a colecției de design și meșteșug Honest Goods din 2016, ce a fost concepută ca parte din brandul de arhitectură Pro Patrimonio, actuala colecție de obiecte HG#3 își are rădăcinile în rezidența creativă Circular Catalysts, facilitată de British Council România. Aceasta a fost găzduită și inspirată de orașul Câmpulung Muscel, jud. Argeș, de împrejurimile sale naturale, dar mai ales de ansamblul arhitectural și peisager excepțional – Vila și Parcul dendrologic Golescu, 1910.

Seria HG#3 din 2023 este rezultatul unui proces structurat de design, inspirat de oamenii și meșterii locului, care a fost asumat și realizat cu ajutorul artistei Anoushka Cole din Marea Britanie, a ghidului și artistei locale Elena Diță și a doi designeri din București, Andreea Machidon și Ruxandra Sacaliș.

Ei au explorat dealurile și grădinile din zona submontană a munților Iezer Păpușa, culegând și transformând creativ roadele pământului din prima perioadă de revenire a naturii la viață. Forme, culori și povești ale locului au fost inserate subtil ca modele decorative, tehnici de lucru și tipuri de de obiecte create. Suportul întregului experiment creativ a fost o familie de elemente textile din materiale naturale dedicate ritualului servirii mesei și vestimentației. Obiectele prototip nou create continuă cercetarea și sondarea arhivelor, memoriei și rolurilor atribuite de societatea vremii Mariei Cantili Golescu (1881-1962), doamna ansamblului arhitectural-peisager din Câmpulung Muscel.

HG#3. Procesul de design

Iată o față de masă urieșească din bumbac, decorată cu plante și textile imprimate prin cioncănire, desene linogravate și ciucurași din lână fiartă în pigmenți naturali, la care au lucrat colaborativ adulți (meșteri, designeri, alte profesii) și, mai ales, 25 de copii din comunitatea Câmpulungului, într-un workshop dedicat educației pentru patrimoniu cultural.

Urmează un șal monden contemporan, modelat de mâinile unei meșteriție locale și inspirat din preocupările, arhiva și stilul de viață dus de Maria Cantili Golescu la Vila Golescu la începutul secolului trecut.

La final vă bucurați de o colecție de materiale naturale (lână) asociate cu textile delicate (mătase, in, cânepă, bumbac), suportul tuturor experimentelor din rezidența creativă: o colecție de mici fețe de masă și ștergare din in, extensie a seriei de obiecte de bucătărie inspirate de felul în care a locuit spațiul domestic aceeași Maria Cantili Golescu.

Procesul de creație a început cu o imersare în specificul locului. Echipa a străbătut dealurile Lereștiului și etajele parcului dendrologic al Vilei Golescu, culegând plantele și florile de sezon pe care natura le putea oferi primăvara într-o zonă înaltă. A luat la pas orașul Câmpulung și a deschis uși de muzee, lăcașe de cult și case istorice. A adunat povești de la localnici și a memorat vizual tehnici de lucru, materiale și elemente valoroase specifice zonei de la doamna țesătoare, Marieia Plopeanu, și de la unul dintre ultimii artizani ai lânii din țară, Emilian Catrinescu.

Designerii au ales patru tehnici de vopsire și imprimare cu plante și inspirate de plante. Așadar, plantele și materialele au fiert relativ îndelungat, au fost învârtite pe tije de lemn, bătute cu ciocanul sau imprimate cu modele repetitive realizate prin tehnica linogravurii.

Procesul bazat pe experiment, colaborare și educație în comunitate onorează și conservă patrimoniul cultural centrat în jurul Observatorului de Peisaj cultural – vila și parcul dendrologic Golescu din Câmpulung Muscel, proprietate a Fundației Pro Patrimonio.

*******

Toate cele de mai sus au fost observate, pritocite și consemnate de Mirela Duculescu, istoric al designului, alături de prietenele și colegele ei de cursă lungă Andreea Machidon și Ruxandra Sacaliș, designeri.

*******

Program

București: 12–28 mai 2023 | Piața Amzei 13 – Romanian Design Week Creative Corner | Zilnic 10.00–20.00

Activități și workshop-uri

12/05    Lansare Podcast RDW Talks cu Annemarie O’Sullivan (Studio AMOS) și Cristiana Tăutu (Head of Arts, British Council Romania)

18/05    10.00–18.00 | Ziua liniștită – Tururi ghidate accesibilizate (Supereroi printre noi)

             18.00–21.00 | Atelier Incluziune prin ceramică (AMAIS și Studio mud.)

19/05    Lansare Podcast RDW Talks cu Anoushka Cole

21/05    Ateliere intergeneraționale de imprimare textilă cu plante realizate de Pro Patrimonio

22/05    Lansare Podcast RDW Talks cu Lola Lely

26/05    Prezentare de autor – Francesca Sarti (Arabeschi di Latte)

Detalii despre întregul program Circular Catalysts facilitat de British Council România aici


Alte evenimente din cadrul proiectului:

 

Ce poti face tu?

Newsletter Donează