25 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA

Rapoarte de activitate

Cel de al 23-lea an de funcţionare al Fundaţiei Pro Patrimonio a adus două noi şantiere de urgenţă pornite febril, contratimp şi cu resurse reduse. Dar, uneori lucrurile se aliniază ca să putem face ceea ce ne-am propus.

Biserica de la Şirineasa, judeţul Vâlcea, inclusă din 2014 în proiectul 60 de biserici de lemn (alături de biserica din Urși aflată aproape, la 10 km) a intrat în programul de intervenţie de urgenţă. În jurul său este construită o suprastructură de protecție, necesară pentru a proteja structura bisericii de intemperii și a permite începerea lucrărilor de reparații la acoperiș, structura delemn, conservarea bolții și a picturilor.

La Casa George Enescu din Mihăileni am constatat infestarea uneia dintre camere cu o ciupercă extrem de dăunătoare – Serpula lacrymans – a cărei dezvoltare este favorizată de umiditate, o problemă frecventă la structurile din lemn. Casa Enescu devine obiect de studiu, șantier de intervenție cu caracter de urgență. Lucrăm cu specialişti care ne ajută să înţelegem amploarea fenomenului şi modalităţile de reparare. Cercetarea și intervenția sunt comunicate permanent pentru a oferi acces tuturor la rezultatele pe care le obţinem.

Concertele pe Siret ajunse la ediţia a III-a sunt dedicate lucrărilor de urgență de la Casa George Enescu din Mihăileni. În stagiunea 2023, s-au desfășurat la Călinești, cu sprijinul și sub coordonarea Asociației Maria, în spațiile oferite cu generozitate de Conacul Miclescu din satul Călinești, oraș Bucecea, judeţul Botoșani.

În cadrul Caravanei pentru Patrimoniu am lansat un nou tip de kit de educație pentru patrimoniu, prin care meșteșugurile și tehnologia fixează împreună o viitoare hartă a României, „ornată” cu machete de hârtie ale caselor care luminează în comunitățile în care desfășurăm proiecte. Casele „oferă” indicații de orientare și completează curiozitatea copiilor cu materiale auxiliare încorporate cu detalii și povești asociate: istorie și arhitectură, natură, design sau gastronomie. 70 de pachete cu materiale de bricolaj, informații și obiecte practice au fost trimise în comunitățile din Olari și Botoșani.

Ansamblul Observator Vila Golescu a fost inclus pe parcursul anului 2023 în proiectul Circular Catalysts realizat de British Council Romania, în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Acest program a generat noi colaborări între designeri, artiști și meșteșugari din România și Marea Britanie și a facilitat conversații în jurul practicilor și proceselor de producție sustenabile. Printre jaloanele proiectului la care am luat parte se înscriu: o rezidenţă a artistei britanice Anoushka Cole la Câmpulung, experimente şi ateliere pentru copii şi adulţi, o participare în cadrul expoziţiei colective Circular Catalysts la Romanian Design Week din București continuată cu o itinerarea ei la HEI – House of European Institutes dinTimişoara şi ulterior participare în cadrul expoziţiei ajunsă la Romanian Cultural Institute din Londra.

Future Acceleration Program a intrat în al IV-lea an de colaborare şi reprezintă intervenția emblematică a UiPath Foundation, derulată în județele Botoșani și Olt, cu sprijinul Pro Patrimonio. Prin acest program, 70 de copii din cinci comunități din proximitatea Casei Enescu şi a Conacului Neamțu beneficiază de un pachet de sprijin integrat – burse lunare, cursuri săptămânale la limba și literatura română, matematică și limba engleză, haine, rechizite școlare, cărți, jocuri, pachete cu alimente, echipamente digitale, tabere – și participă la diverse activități de dezvoltare a competențelor digitale și de educație non-formală.

Programul Pro Patrimonio iniţiat în 2019 şi concretizat cu publicaţia Texturi uitate: Bucureştiul interbelic. Reţetar de tencuieli a continuat în 2023 prin proiectul „Texturi uitate. Cercetare și studii practice pentru reparații și întreținere”, câștigător al unei finanțări din timbrul arhitecturii al Ordinul Arhitecțilordin România.

Prin acest proiect de cercetare se doreşte studierea metodelor de reparație a degradărilor, prin colectarea şi realizarea de probe mai ample, analize de materiale, acces pe şantiere de restaurare pentru studiu şi testare, colaborarea cu instituţii publice, furnizori de materiale şi antreprenori.

Programul „Accelerator de rezidențe creative” in colaborare cu Fundaţia Cărtureşti a găzduit la Vila Golescu a treia Bursă a rezidenţelor literare Cărtureşti iar la Casa casa săsească nr. 18 din Viscri, proprietate Pro Patrimonio, prima serie de rezidenţe de creaţie vizuală.

SOS patrimoniul este activitatea de lobby permanent şi de răspuns la problemele societăţii prin care Pro Patrimonio s-a implicat şi în 2023. Exemple de astfel de acţiuni: cerere de clasare pentru casa memorială „Gheorghe Coman”din Slănic Prahova sau pentru fosta Întreprindere Textilă Lugoj precum şi lobby pentru Rafinăria Steaua Română din Câmpina.

Proiectele trans-anuale, punctuale şi activităţile administrative au fost susţinute de sponsori privaţi, de direcţionările de 20% din impozitul pe profit al unor companii, de redirecţionările de 3,5% din venit al multor persoane fizice, din cotizaţiile anuale ale membrilor, din finanţări obţinute în urma concursurilor din Timbru de Arhitectură al Ordinului Arhitecţilor din România, precum şi din donaţiile oferite de UiPath Foundation, Ratiu Family Charitable Foundation, Fondation de France, Fundaţia Casa Storck, Asociaţia Maria, Societate Dezvoltare Comercial Sudului (SDCS), Prebet Aiud, PSC Group, Caroline D’Assay, Costin Borc, Foraj Sonde Videle, EGGER Group, Dedeman, Fundația Cărtureşti, EPTISA România, British Council, Remmers, Kerakol. Mulţumim tuturor !

Fundaţia Pro Patrimonio – Raport de Activitate 2023

 

Anul 2022 a fost marcat de mai multe evenimente publice organizate în comunităţile în care activăm.

Lansarea manualului de muzică a venit în sprijinul  profesorilor de muzică, părinţilor şi copiilor cu un produs editorial gratuit atât în format digital cât şi tipărit.

Desfăşurarea pe parcursul întregului an a proiectului cultural-creativ  „Jurnal culinar Maria Cantili Golescu – rețete, gusturi, obiecte și experimente” a adus împreună traducători şi lingvişti, chefi şi experţi culinari, elevi, meşteşugari și designeri, într-un concept unic dedicat Vilei Golescu. Ziua festivă a fost un eveniment unic în Câmpulung Muscel solicitat să continue.

Tot Vila Golescu a găzduit pe parcursul anului două rezidenţe importante una literară şi una de mediu, componente ale programului pilot „Accelerator de rezidențe creative”.

Profitând de vremea caldă la Conacul Neamţu din Olari s-a lucrat intens în cadrul şantierului de restaurare precum şi la lucrările agricole de pe terenul din jurul conacului.

Pentru al doilea an consecutiv Casa George Enescu a fost parte a proiectul cultural-comunitar iniţiat de fundaţie – „Concerte pe Siret” –  cu masterclass-uri şi concerte organizate.

Educaţia pentru Patrimoniu a continuat prin ateliere, kituri şi tabere organizate pentru copiii din Olari, Mihăileni, Vârfu Câmpului şi Câmpulung. Lecţiile de educaţie muzicală au oferit copiilor din apropierea Casei Enescu un sprijin necesar în apropierea de muzică ca instrument educaţional.

SOS patrimoniul este activitatea de lobby permanent şi de răspuns la problemele societăţii prin care Pro Patrimonio s-a implicat şi în 2022. #301pentrupatrimoniu, SOS Primăria Urlaţi sau lobby pentru Rafinăria Steaua Română din Câmpina sunt doar câteva.

Proiectele trans-anuale, punctuale şi activităţile administrative au fost susţinute de sponsori privaţi, de direcţionările de 20% din impozitul pe profit al unor companii, de redirecţionările de 3,5% din venit al multor persoane fizice, din cotizaţiile anuale ale membrilor, din finanţări obţinute în urma concursurilor tip AFCN, precum şi din sprijinul binevenit din partea membrilor Balului Boierimii Române 2022 şi al donaţiilor oferite de UiPath Foundation, Prebet Aiud, Ratiu Family Charitable Foundation, Societate Dezvoltare Comercial Sudului (SDCS), Rockwool, Fundaţia Cărtureşti, Evanesse Design, IMSAT, Caroline D’Assay, Mr Robin Hardie, Asociația Maria. Mulţumim tuturor !

Fundatia Pro Patrimonio – Raport de Activitate 2022


Proiectul fanion al anului 2021 este proiectul de conservare-restaurare a bisericii de lemn din Urși, județul Vâlcea, desemnat laureat al Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Europa Nostra 2021, câștigător al Marelui Premiu / Grand Prix și Premiului Publicului la Veneţia 2021. În completare primeşte Marele Premiu al Bienalei Naţionale de Arhitectură 2021 pentru preşedintele Fundaţiei Pro Patrimonio, arhitectul Șerban Sturdza şi Distincția pentru Promovarea și Salvarea Patrimoniului la Anuala de Arhitectură București 2021.

În paralel cu aceste recunoaşteri, fundaţia a derulat ample lucrări de refacere a faţadelor Conacului Neamţu din Olari şi a lansat în parteneriat cu UiPath Foundation „Centrul Experimental de Studii şi Educaţie de la Conacul Neamţu din Olari”.

Programele de Educaţie pentru Patrimoniu au cuprins „Școala de peisaj, artă și sunet” la Casa George Enescu de la Mihăileni şi Atelierul de meşteşuguri de la Conacul Neamţu din Olari.

La Casa George Enescu din Mihăileni au fost definitivate lucrările de amenajare a grădinii casei rezultând un ansamblu omogen şi funcţional. Un proiect cultural-comunitar iniţiat de fundaţie a fost şi proiectul „Concerte pe Siret” desfăşurat  în grădina Casei George Enescu de la Mihăileni, la Conacul Miclescu de la Călinești și la Conacul Moruzi de la Vârfu Câmpului.

Activitatea de lobby SOS Patrimoniul s-a întins pe parcursul anului în multe momentele dificile pentru patrimoniul imobil, în principal.

Proiectele trans-anuale, punctuale şi activităţile administrative au fost susţinute de sponsori privaţi, de direcţionările de 20% din impozitul pe profit al unor companii, de redirecţionările de 3,5% din venit al multor persoane fizice, din cotizaţii anuale ale membrilor şi donaţii precum şi din finanţări obţinute în urma concursurilor tip AFCN şi premiul Europa Nostra.

Fundatia Pro Patrimonio – Raport de activitate 2021


 

 

Proiectele şi activitatea fundației a fost susținute în 2020 de membri, de donatori privați, de finanțări culturale precum AFCN și Timbrul Monumentelor Istorice al INP, de parteneriatul strategic cu Uipath Foundation, de activităţile caritabile desfăşurate cu ajutorul Balulului Boierimii Române şi a Concertului caritabil organizat la reşedinţa ambasadorului Marii Britanii la Bucureşti sau de sprijinul însemnat al unor sponsori privaţi precum Prebet Aiud, Sikkens şi Geberit. Tuturor acestora le mulţumim pentru că ne-au ajutat să împlinim în primul rând proiectul fanion, inaugurarea Casei George Enescu de la Mihăileni şi activităţile educaţionale din comunitatea locală dar şi tot ansamblul de acţiuni ale fundaţiei care se înscriu în misiunea sa fundamentală.

Fundaţia Pro Patrimonio – Raport de activitate 2020

 

Ce poti face tu?

Newsletter Donează