Iunie 2024
De zece ani casele și locațiile Pro Patrimonio se deschid activ și constant comunităților de tineri din apropierea lor prin programe de explorare și folosire creativă a resurselor locale, prin raportare directă la obiectul de patrimoniu.
Casele au fost pe rând subiect fotografic, „personaje” din filme de animație realizate de către copii, machete, jocuri, puncte de poveste în trasee culturale la sat și la oraș, subiectul și indiciul unei game foarte largi și variate de de activități creative și practice. Ele au devenit contextul întâlnirii și formării unor comunități, prilejul de raportare la un model din trecut, care să ne ajute spre conturarea un viitor mai bun.
S-au strâns suficient de multe în jurul acestui proces încât să decidem că este timpul să alăturăm ideilor de bază – casă de patrimoniu și copii în explorare prin joc – o identitate vizuală ce va urmări de-aici încolo kit-urile și caravanele din teritoriu. „Educaţie pentru Patrimoniu” s-a dovedit în toţi aceşti an un program identitar al Fundaţiei Pro Patrimonio, cu putere de exemplu, care s-a strecurat cu perseverenţă în toate proiectele desfăşurate. Acesta avea nevoie de un brand şi ne bucurăm că acest lucru s-a întâmplat acum când, iată, împlineşte 10 ani.
Vrem să mulțumim echipei Creionetica care ne însoțeşte cu înţelegere şi empatie pe parcursul acestui proiect cu grafic.
Tot în cadrul acestui proiect am inclus şi un produs conceput de coordonatoarea programului de educaţie pentru patrimoniu, arhitecta Andreea Machidon. Este vorba despre „Harta de explorare a oraşului Câmpulung Muscel, Harta Berechet”. Aceasta este de astăzi disponibilă și în secțiunea de „Utile” a site-ului Fundaţiei Pro Patrimonio. Harta Berechet a fost realizată în perioada organizării festivalului de celebrare a patrimoniului cultural și natural a orașului Câmpulung Muscel – „3 Doors, 3 Countries” – și utilizată în numeroase rânduri de comunitatea de copii din oraș. Ea invită localnicii și vizitatorii deopotrivă la o plimbare liniștită și deschide apetitul către cunoașterea îndeaproape a locului și a oamenilor care l-au trăit și îl trăiesc.
„Kit şi Caravană de Patrimoniu – Case și Comunități care Conlucrează” este un proiect realizat de Fundația Pro Patrimonio, susținut de Ordinul Arhitecților din Român din timbrul de arhitectură și co-finanțat AFCN, cu sprijinul UiPath Foundation.
Citeşte şi:
Staţia 5 – Comunitatea de la Pojogi, Caravana de Patrimoniu 2024
Staţia 4 – Conacul Neamțu de la Olari, Caravana de Patrimoniu 2024
Staţia 3 – Vila Golescu, Caravana de Patrimoniu 2024
Staţia 2 – Casa Viscri 18, Caravana de Patrimoniu 2024
Staţia 1 – Casa Enescu din Mihăileni, Caravana de Patrimoniu 2024
Programul Educaţie pentru Patrimoniu primeşte o identitate grafică
Kit şi Caravană de Patrimoniu. Pregătiri.
Kit şi Caravană de Patrimoniu – Case și Comunități care Conlucrează