25 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Pro Patrimonio, vocea Europa Nostra în România

Pro Patrimonio, vocea Europa Nostra în România

8 octombrie 2024,

Bucureşti

Cu ocazia Summitului European al Patrimoniul Cultural 2024, organizat de Europa Nostra la Bucureşti în perioada 6-8 octombrie 2024, Fundaţia Pro Patrimonio a fost invitată să devină reprezentanta în România a celei mai importante federații europene a patrimoniului cultural, asumându-și rolul de platformă prin care Europa Nostra poate face lobby local şi regional. Această calitate reprezintă o recunoaştere a dedicării și diversităţii proiectelor pe care fundația le-a derulat în decursul celor aproape 25 de ani de existență. La 8 octombrie 2024, în cadrul Adunării Generale a membrilor Europa Nostra, președintele Fundației Pro Patrimonio, dl. Șerban Sturdza, și Președintele Executiv Europa Nostra, dl. Hermann Parzinger, au semnat un memorandum de cooperare.

„Timp de câteva zile, orașul București a fost gazda dedicată și generoasă a Summitului privind patrimoniul cultural european 2024, în contextul actual, când este evidentă mai mult ca oricând importanța păstrării și promovării memoriei și identității culturale a cetățenilor Europei și a comunităților acestora.

Reuniunea paneuropeană cu relevanță și impact atât la nivel european, cât și regional, a celebrat excelența și a mobilizat sprijinul pentru patrimoniul cultural al Europei la București. Aș dori să mulțumesc tuturor ONG-urilor românești care au lucrat din greu cu Europa Nostra pentru a face ca acest eveniment să fie atât de reușit. Mulțumesc, în mod special, organizației membre de mult timp – Fundația Pro Patrimonio – pentru contribuția și sprijinul său permanent și pentru disponibilitatea de a-și asuma în continuare responsabilitatea Reprezentanței Europa Nostra în România. La sesiunea Adunării Generale a Europa Nostra din 8 octombrie, s-a semnat și un memorandum de înțelegere între Europa Nostra și Pro Patrimonio. Vom consolida în continuare parteneriatul nostru vital cu Pro Patrimonio, care ne va ajuta și să aprofundăm și să extindem rețeaua și colaborarea cu organizațiile societății civile implicate în patrimoniul cultural din România, care sunt foarte numeroase.

Dați-mi voie să aplaud Manifestul pentru protejarea patrimoniului din România, care a fost adoptat cu ocazia summitului nostru de la București de peste 60 de ONG-uri de patrimoniu active în România la nivel local, regional și național. Acest document fundamentează nevoile prioritare și propune acțiunile corespunzătoare care trebuie întreprinse de autorități. Într-adevăr, integrarea deplină și corespunzătoare a patrimoniului cultural în viața de zi cu zi a cetățenilor este un gest responsabil față de societatea noastră, economia noastră, mediul nostru și planeta noastră.

În acest context, activitatea Pro Patrimonio este foarte apreciată atât în România, cât și în afara ei.

Organizația dumneavoastră are un rol important ca inițiator, activator, accelerator, federator și inovator în cadrul mișcării mai largi de patrimoniu dedicată protejării patrimoniului României, construit și natural, material și imaterial. Așteptăm cu nerăbdare să ne unim vocile și forțele, deoarece împreună suntem întotdeauna mai puternici și mai buni.” Sneška Quaedvlieg-Mihailović –  Secretar General, Europa Nostra.

Fundația Pro Patrimonio a fost parteneră la organizarea Summitului European al Patrimoniul Cultural 2024 Europa Nostra la Bucureşti, alături de Ordinul Arhitecților din România, Ambulanța pentru Monumente și Institutul Național al Patrimoniului.

Foto © Europa Nostra

Citeşte şi:

Manifest pentru protejarea patrimoniului din România

S-au anunțat 5 Grand Prix și Premiul Publicului la Ceremonia Premiilor Europene pentru Patrimoniu 2024 de la București

Societatea civilă cere statului să-şi să-și schimbe radical abordarea față de domeniul patrimoniului cultural

Specialiștii și activiștii din domeniu se reunesc pentru a stabili prioritățile comune pentru protejarea  patrimoniului cultural   

Ce poti face tu?

Newsletter Donează