23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Memorandum pentru susţinerea principiilor de acțiune în vederea conservării și punerii în valoare a resursei culturale Rafinăria „Steaua Română” Câmpina

Memorandum pentru susţinerea principiilor de acțiune în vederea conservării și punerii în valoare a resursei culturale Rafinăria „Steaua Română” Câmpina

 

Câmpina, 15 iulie 2024

Pe 15 iulie 2024, Fundaţia Pro Patrimonio reprezentată de arh. Şerban Sturdza, a participat la masa rotundă profesională cu specialiști implicaţi în protejarea și valorificarea patrimoniului construit ce a avut ca subiect patrimoniul industrial din Câmpina.

Întâlnirea profesionala a fost organizată în contextul desfăşurării Bienalei Oltenia-Muntenia, a actualizării PUG Municipiul Câmpina, a necesității stabilirii direcțiilor de dezvoltare a comunității și fundamentării studiului pentru patrimoniul construit si patrimoniul industrial – fosta Rafinărie Steaua Română.

La finalul discuției a fost agreat un Memorandum pregătit de arh. Serban Sturdza, arh Ștefana Pascu şi ist. geograf Mădălin Focșa pentru susținerea principiilor de acțiune în vederea conservării și punerii în valoare a resursei culturale fosta Rafinărie „Steaua Română” Câmpina.

 

MEMORANDUM

Noi, participanții la masa rotundă profesională pe subiectul patrimoniului industrial și al cazului Rafinăriei din Câmpina, desfășurată la Câmpina în ziua de 15 iulie 2024 în organizarea Primăriei Municipiului Câmpina și a Ordinului Arhitecților din România, în cadrul Bienalei de arhitectură Oltenia – Muntenia 2024,

Ca specialiști în domeniile arhitectură, urbanism, patrimoniu mobil și imobil, peisagistică, istorie, inginerie petrolieră, muzeografie,

Cunoscând faptul că gestionarea și viitorul acestui obiectiv este o chestiune de interes public,

Cunoscând că obiectivul reprezintă un areal de 17ha aflat în centrul municipiului Câmpina, cu o mare pondere în suprafața acestuia și un impact decisiv în dezvoltarea orașului și a zonei,

Cunoscând valoarea culturală deosebită a obiectivului și considerând prin urmare că el trebuie gestionat responsabil pentru generațiile prezente și viitoare,

Luând la cunoștință faptul că Planul Urbanistic General și Regulamentul Local de Urbanism ale municipiului Câmpina se află în curs de actualizare, că pentru obiectivul Rafinăria „Steaua Română”-Câmpina este în derulare procedura de clasare în Lista Monumentelor Istorice (fiind depășit termenul de protecție juridică), precum și faptul că există un demers de avizare la Ministerul Culturii pentru desființarea unor construcții din ansamblu, în acest scop fiind depuse la Comisia Națională a Monumentelor Istorice două studii istorico-arhitecturale diferite, unul de către proprietarul majoritar și altul de către un specialist neutru,

Ne exprimăm prin aceasta susținerea pentru următoarele principii de acțiune în vederea conservării și punerii în valoare a resursei culturale Rafinăria „Steaua Română” – Câmpina:

  • Toate analizele,politicile urbane și documentațiile de urbanism care se vor realiza în viitorul apropiat pentru teritoriul UAT Câmpina trebuie să includă în aria vizată și platformele Rafinăriei „Steaua Română”. Propunerile urbanistice pentru acest areal trebuie să țină cont de scara orașului și a vecinătăților (înălțimi, gabarite, parcelări, procentul de ocupare a terenului, coeficientul de utilizare a terenului, funcțiuni admise/interzise); de spiritul locului, prin preluarea traseelor circulațiilor interioare și prin punerea în valoare la scara urbană a patrimoniului imobil valoros; de procentul optim de spații verzi; de accesibilitate; de necesitățile de trafic, dar și de limitarea aglomerării și blocajelor în zona centrală.
  • Realizarea judicioasă a studiului analitic de fundamentare al PUG Câmpina „Patrimoniul Construit (PC)”, printr-o analiză amplă și detaliată a ansamblului Rafinăriei „Steaua Română”.
  • Realizarea judicioasă a studiilor de fundamentare a PUG Câmpina legate de analiza urbană (sunt cca 10 studii în această situație[1]), prin studierea detaliată a situației actuale și prin propuneri de integrare optimă a arealului Rafinăriei în oraș.
  • Realizarea judicioasă a studiilor de fundamentare a PUG Câmpina legate de trafic („Circulația și căile de comunicații”/CCC; „Mobilitatea la nivel urban, periurban și metropolitan”/MUPM), printr-o analiză amplă și detaliată a situației actuale și prin propuneri de integrare optimă în oraș a viitoarelor căi de comunicație rutieră din arealul Rafinăriei.
  • Continuarea procedurii de clasare declanșată de D.J.C. Prahova pentru obiectivul Rafinăria „Steaua Română”din municipiul Câmpina, Calea Doftanei, nr.15 prin întocmirea studiului istorico-arhitectural și documentației tehnice de către un colectiv interdisciplinar format din arhitecți, urbaniști, istorici, ingineri etc, cu colaborarea instituțiilor cu prerogative în domeniile de studiu: Ministerul Culturii, Institutul Național al Patrimoniului, Ordinul Arhitecților din România, Universitatea Petrol – Gaze din Ploiești, Muzeul Petrolului – Ploiești, Muzeul Național Tehnic „Dimitrie Leonida” – București, Academia Română, etc. și a autorităților locale, județene și centrale.
  • Patrimoniul mobil al rafinăriei (format din aparate, utilaje și instalații interioare, piese de schimb pentru utilajele cele mai importante din punct de vedere tehnico-istoric; inclusiv elementele de signalistică – prezente in situ în număr foarte mare și care joacă un rol esențial în menținerea atmosferei industriale) de o importanță deosebită, trebuie evaluat, pus în siguranță și protejat (inclusiv în sens juridic).
  • Pentru gestionarea corectă a resursei culturale reprezentate de rafinăria „Steaua Română” din Câmpina, este absolut necesar să fie întocmite următoarele documentații:

* cadastrul corect și complet al tuturor parcelelor din arealul rafinăriei “Steaua Română”, care să includă în mod individual toate construcțiile (inclusiv subterane), sistemele de conducte pentru transportul produselor petroliere și sistemele aferente utilităților;

* releveele corecte și complete ale tuturor construcțiilor aflate in situ;

* o expertiză tehnică ce va determina starea de conservare a structurilor din ansamblu, va identifica problemele structurale și va face recomandări pentru intervenții ulterioare de consolidare;

* un studiu de mediu pentru determinarea gradului poluării istorice, care să propună și soluții de ecologizare puțin sau deloc invazive, în vederea evitării unor operațiuni de amploare pe arealul din centrul orașului, dar și pentru a asigura integritatea fizică a structurilor cu valoare culturală mare.

  • Pentru a proteja integritatea fizică a ansamblului și a tuturor componentelor sale, este necesar ca până la definitivarea și intrarea în vigoare a noul Plan Urbanistic General și a noului Regulament Local de Urbanism ale municipiului Câmpina și până la finalizarea procedurii de clasare în Lista Monumentelor Istorice a ansamblului rafinăriei „Steaua Română” din Câmpina, în incintă să nu se autorizeze și să nu se mai realizeze intervenții punctuale, deoarece ar fi în dezacord cu necesitatea de abordare unitară a ansamblului.De asemenea, ansamblul și construcțiile sale trebuie să fie întreținute constant, pentru evitarea degradării acestora din neglijență.

Vom depune toate diligențele pentru ca persoane fizice, asociații, fundații, instituții etc, să susțină, coordoneze, realizeze, supervizeze, după caz, conform legislației în vigoare, demersurile de reglementare, conservare și punere în valoare a resursei culturale Rafinăria „Steaua Română” – Câmpina.

Considerăm că obiectivul Rafinăria „Steaua Română” din Câmpina este o prioritate națională în ce privește protecția patrimoniului mobil și imobil în România, fiind expresia cea mai amplă și coerentă – păstrată azi in situ – a importanței industriei petroliere în modernizarea României, și că ea reprezintă o moștenire identitară culturală pentru care interesul național reclamă o valorificare durabilă.

Lista de semnătari ai memorandumului: arh. Serban Sturdza, arh. Alexandru Bondrea, arh. Alexandru Răuță, dr. arh Ștefan Bâlici, Președintele Ordinului Arhitecților din România, urb. Roxana Pandele, dr. arh. Irina Iamandescu, peisagist dr. Alexandru Mexi, arh. Ruxandra Nemțeanu, Dr. arh. Toader Popescu, dr. arh. Voica Marius, Dr. urb. arh. Sorin Manea, Dr. arh. Daniel Comșa, Conf.dr. Bogdan Suditu, ing. dr. Cristina Duşescu-Vasile (decan Facultatea de Tehnologia Petrolului şi Petrochimie – UPG Ploiesti), ing. dr. Loredana Negoiță (UPG Ploiesti), Chimist dr. Ana-Maria Manta (UPG Ploiesti), Alfred Roth, dir. științific Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova, arh. Elena Iordache, arh. Oana Iacob, arh. Veronica Heni, arh. Nicoleta Iubu, arh. Stefan Cristescu, arh. Ioana Șinca, arh. Ștefana Pascu.

MEMORANDUM SEMNAT

[1] „Reambularea topografică și actualizarea cadastrală” (RTAC), „Circulațiile terenurilor și zonele cu destinații speciale” (CTZDS), „Circulația și căile de comunicații” (CCC), „Altimetria” (ALT), „Relațiile periurbane” (RP), „Infrastructura de servicii și cea industrială” (ISI), „Locuirea și cartierele orașului” (LCO), „Operațiunile urbane” (OU), „Indicatori urbanistici de performanță” (IUP), „Mobilitatea la nivel urban, periurban și metropolitan” (MUPM) – vezi Caiet de sarcini. Actualizarea PUG al municipiului Câmpina (iulie 2023) pe pagina de internet www.e-licitatie.ro.

Foto: Raluca Marţiş

Citeşte şi

Studiu pentru Rafinăria Steaua Română din Câmpina

Ce poti face tu?

Newsletter Donează