În perioada 14 – 22 august 2020 Casa Enescu și-a deschis porțile comunității!
Am celebrat sfârșitul șantierului de restaurare o serie amplă de ateliere și activități dedicate copiilor din Mihăileni şi un concert de pian susţinut de pianista Raluca Ştirbăţ pe 19 august, de ziua de naştere a lui George Enescu.
Aproximativ 20 de copii din Mihăileni au beneficiat de un program intens de opt zile dedicat explorării și transformării creative a resurselor locale. Experimentele au fost dedicate împrietenirii copiilor cu idea de patrimoniu construit având reper și obiect de studiu însăși Casa Enescu. Tot proiectul a fost îmbogățit cu mese împreună cu echipa, jocuri sportive și de societate și seri cu filme de animație dedicate întregii comunități.
La prima incursiune în comunitate copiii au primit Caietele Exploratorului care i-au însoţit în exercițiul de mapare a elementelor ce definesc împrejurimile Casei Enescu – materiale, meșteri, obiecte, spații construite, spații naturale, povești, obiceiuri, rețete sau plante. Lucrul la Caiete a constituit baza primelor două ateliere de construcție a unei serii de hărți interactive ale zonei cu elemente de prezentare obiectivă, propuneri și viziuni adaptate cerințelor locuitorilor și ascunzișuri personale redate sub forma unor povești.
În ziua dedicată sunetului copiii au urmărit prin jocuri și exerciții vibrația diferitelor elemente din imediata apropiere, au testat voci și instrumente, au construit instrumente muzicale artizanale și și-au acordat energiile într-o orchestră ad-hoc.
Atelierul dedicat specialistului arhitect, copiii au construit o casă-corp de iluminat cu 5 straturi de parcurgere și înțelegere creativă a Casei Enescu: planul și proporțiile de aur, materiale componente, termeni de specialitate și reprezentări grafice, secțiunea principală a casei și interiorul în ipostaza trecută și viitoare a casei.
În rolul de peisagiști, copiii au propus scenarii de amenajare a curții Casei Enescu și au creat structuri din nuiele împletite pentru viitoare plante cățărătoare.
Echipa a cercetat istoria casei propunând alături de un specialist o animație cu povestea acesteia și a momentelor petrecute de George Enescu la Mihăileni.
Sărbătoarea deschiderii oficiale a Casei Enescu, a reunit copiii la concert sub forma de gazde și ajutoare de nădejde în organizarea evenimentului.
Lucrările și cercetările adunate, jocurile sportive exersate în toate dupa-amiezile din curtea casei și prieteniile legate în această perioadă au fost folosite ca pretext pentru o mare expoziție de final și o serie de concursuri cu premii. Ziua festivă a creat prilejul reunirii unui public larg, curios de lucrările copiilor și a adunat echipele în competiții sportive, jocuri amuzante, probe ingenioase și coregrafii dansante. Concursul de badminton s-a desfășurat cu o audiență generoasă de părinți, rude, prieteni și vecini, dar și cu premii tentante. Proba culinară copii -părinți a adunat 15 preparate locale, jurizate cu seriozitate de toți degustătorii prezenți pe fundal muzical oferit de o orchestră locală de copii din Vicov.
Cele opt zile au fost adevărate probe constructive și creative pentru copii, prilej de împrietenire cu scule serioase, precum: motosaw, bormașini, fierăstraie, aparate de pirogravură sau cuțite de sculptură și provocări jucăușe, povești ale locului și reflexii proprii.
Încă din prima zi, copiii au revendicat termenul de ateliere și l-au transformat în tabără. Nimeni nu era interesat de pauză de prânz acasă și toată lumea lumea prefera să rămână în curtea casei pentru sesiuni continue de jocuri sau ajutor oferit echipei pentru diverse treburi. Curtea casei a fost neîncăpătoare valului de cereri venite zilnic din partea copiilor din întreaga comunitate pentru a participa la evenimente, însă normele de distanțare impuse de perioada pandemiei ne-au forțat să limităm numărul participanților, dar să și promitem că în vremuri mai bune vom pune la dispoziție mai multe locuri la ateliere.
Până la sfârșitul acestui an ne-am propus să mai lăsăm loc pentru un chit de bricolaj surpriză, o viitoare expoziție online cu lucrările și explorările din această vară, un film de prezentare al proiectului și o viitoare hartă digitală orientativă cu meșterii din jurul Casei Enescu.
Nimic din toate acestea n-ar fi fost posibil fără ca echipa de bază: Andreea Machidon și Mihai Petrescu să fi pornit la drum alături de: trainerii – coechipierii Luiza Simion, Ana Maria Apostoiu și Irinia Novac; trainerii specializați Andreea Tincea – sunet și Smaranda Ilie – animație; specilistul în film Alin Iacob; specialistul grafic: Mona Petre; echipa ANIMEST; conducerea școlii din Mihăileni şi coordonatorul proiectului, Adrian Hariga.
”Tabăra” de la Casa Enescu a început în 2020 și sperăm cu toții să fie un eveniment care să îmbogățească locul an de an.
„Zilele Casei Enescu – explorări și exerciții cultural-muzicale” este un proiect cultural realizat de către Fundaţia Pro Patrimonio în parteneriat cu UiPath Foundation şi co-finanţat de AFCN.