25 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Kit şi Caravană de Patrimoniu – Case și Comunități care Conlucrează

Kit şi Caravană de Patrimoniu – Case și Comunități care Conlucrează

Timp de un an și jumătate, începutul lui 2024 și până în iunie 2025, programul de Educație pentru Patrimoniu se îmbogățește cu mai multe stații de lucru și oferă pentru 125 copii din mediul rural și nu numai posibilitatea să învețe direct prin experiment și creativitate despre patrimoniul de arhitectură, memorie și identitate locală, natură, clădiri, relații între oameni și valori culturale.

Proiectul intitulat „Kit şi Caravană de Patrimoniu – Case și Comunități care Conlucrează” are două componente care s-au dovedit pe parcursul anilor de experimentare foarte importante: intervenții la distanță prin kituri de patrimoniu și intervenții în sit prin ateliere, tabere și zile comunitare în cadrul caravanei de patrimoniu.

25 de copii din 5 comunități din județe diferite (Botoșani, Brașov, Argeș, Vâlcea și Olt) vor forma grupuri mixte de lucru alături de un coordonator local, se vor întâlni bilunar timp de șase luni pentru a lucra împreună pe fundalul poveștilor a șase clădiri de patrimoniu emblematice din România (cu cel puțin un exemplu din propria lor vecinătate). Povestea primită în pachet va fi completată cu numeroase provocări practice ce chestionează și provoacă grupurile de copii să regândească viața în comunitate, cadrul natural din apropiere și spațiile individuale pe care le utilizează în raport cu exemple de bună practică primite și apoi construite de ei înșiși.    

Primele șase exemple de kituri povestesc despre: Casa Enescu din Mihăileni, jud. Botoșani; Casa țărănească Viscri 18, Viscri, jud. Brasov; Vila Golescu, Orașul Câmpulung Muscel, jud. Argeș; Conacul Neamțu, sat Olari, jud. Olt; Biserica Urși, jud. Vâlcea și o casă supriză.

Fiecare pachet de kit dedicat unuia dintre cele șase locuri conține: un caiet de explorare interactivă a casei, o felie din puzzle-ul hărții mari a României, o construcție pop-up și căsuța propriu-zisă care luminează.

Caravana este gândită pentru interacțiune directă. Ea adună la drum coordonatorii de proiect și traineri antrenați pentru două sesiuni de tabere și zile comunitare succesive în toate cele cinci comunități Pro Patrimonio.  Ateliere, concursuri culturale, sportive și culinare, expoziții și seri de film, vor invita la lucru atât copiii implicați în program, cât și membrii familiei curioși și dornici.          

 

Kiturile, taberele și zilele comunitare, își propun să fie un produs cultural atractiv, ce demonstrează că poveștile colaborative legate de patrimoniu ale arhitecților, designerilor, istoricilor și specialiștilor de mediu, pot conlucra într-un pachet educațional pe înțelesul oricui și pot genera idei și solutii de dezvoltare creativă și de îmbunătățire a vieții individuale sau ca grup, folosind în mod inovativ resursele de culturale existente.

Împreuna cu taberele și zilele comunitare de la sfârșitul proiectului, dorim să generăm sentimentul de apartenență la o comunitate și să insuflăm ideea ca puterea de a schimba stă chiar în mâinile fiecăruia.

***

Pe parcursul ultimilor zece ani Fundaţia Pro Patrimonio, prin programul trans-anual şi interdisciplinar de „Educație pentru Patrimoniu”, promovează educaţia de şi pentru patrimoniu peste tot unde fundaţia intervine fizic.

Cele peste 40 de ateliere inițiate  de Pro Patrimonio în aceşti ani vizează în special copii în zona de vârstă 7-14 ani, aflați în situații de vulnerabilitate din comunităţile în care fundația își desfășoară proiecte de salvare, conservare și reabilitare a patrimoniului arhitectural (Vila Golescu din Câmpulung, Conacul Neamțu din Olari, Conacul Perticari-Davila din Argeș, Casa George Enescu din Mihăileni etc.).

Activitățile sunt organizate anual, sub forma unor ateliere practice și au ca scop educația și învățarea directă, prin experiment și creativitate, despre patrimoniul de arhitectură, memorie și identitate locală, natură, clădiri, relații între oameni și valori culturale. Proiecte precum Festivalul 3 doors, 3 countries(2018) Caravana de Patrimoniu (2019), “Zilele Casei Enescu” (2020), “Școala de Peisaj, Artă și Sunet” (2021), “Povestea Satului Meu” (2022) și seriile de kituri “Patrimoniul la Pachet”  și numeroasele acțiuni punctuale în siturile unde activăm, au conturat și consolidat în timp o strategie de lucru funcțională.

„Kit şi Caravană de Patrimoniu – Case și Comunități care Conlucrează” este un proiect realizat de Fundația Pro Patrimonio, susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură și co-finanțat AFCN cu sprijinul UiPath Foundation.

Citeşte şi:

Staţia 5 – Comunitatea de la Pojogi, Caravana de Patrimoniu 2024

Staţia 4 – Conacul Neamțu de la Olari, Caravana de Patrimoniu 2024

Staţia 3 – Vila Golescu, Caravana de Patrimoniu 2024

Staţia 2 – Casa Viscri 18, Caravana de Patrimoniu 2024

Staţia 1 – Casa Enescu din Mihăileni, Caravana de Patrimoniu 2024

Programul Educaţie pentru Patrimoniu primeşte o identitate grafică 

Kit şi Caravană de Patrimoniu. Pregătiri.

 

Ce poti face tu?

Newsletter Donează