25 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Jurnal de şantier. Atelierului de Peisaj și Artă.

Jurnal de şantier. Atelierului de Peisaj și Artă.

03 – 04.08.2021 – Zilele 7 şi 8

Epilog.

Chiar dacă marți și miercuri erau zilele de drum pentru voluntari și echipa Pro Patrimonio în ambele zile s-a lucrat intens la curățat locul și finalizat poteca principală. Ne-am bazat exclusiv pe ajutorul copiilor mai mari din Mihăileni, cărora le mulțumim, încă o dată, pentru o implicare exemplară.

Ultimele retușuri din amenajarea grădinii de anul acesta le vom face chiar în săptămâna atelierelor de peisaj și sunet, 23 – 29 august, alături de echipa noastră de încredere 100% din Mihăileni: comunitatea de copii.

Lăsăm liber locul pentru „Concerte pe Siret” 18 – 21 august 2021, un nou proiect conceput şi iniţiat de Pro Patrimonio.

 

02.08.2021 – Ziua 6

Ultima zi de școală de vară am rezervat-o pentru a planta lateralul casei și pentru a curăța malul din spate.

Odată ce ne știu în comunitate copiii din Mihăileni nu concep să nu ne ajute. Am lucrat așadar și astăzi alături de o parte dintre aceștia.

Am încheiat întregul program cu o surprinzătoare și cuprinzătoare vizită de patru ore a Mihăileniului alături de profesorul de istorie din comunitate.

Ne bucurăm că am putut lăsa în urmă o față mai luminoasă a grădinii și un context mai potrivit pentru viitoarele evenimente culturale.

 

01.08.2021 – Ziua 5

Duminică, zi de pauză.

După o săptămână plină de aventuri, ploi aproape zilnice, căutări, drumuri și muncă susținută, am ales o duminică cu activități un pic mai relaxante.

Dimineața am luat pulsul pieței din Mihăileni.

Până la prânz am lăsat frâu liber experimentelor de print botanic, personalizând cu frunze și flori tricourile de șantier. 

După-amiaza am fost primiți într-o vizită deosebită la Conacul Miclescu de la Călinești, de unde ne-am încărcat cu povești ale locului și fotografii cu grădina și casa.

Am adunat priveliști de pe drumuri, legume de la sere din Mihăileni și am încheiat ziua cu o vizită de noapte la o nuntă din sat.

 

31.07.2021 – Ziua 4

Sâmbătă comunală – chemarea la clacă.

Curtea s-a curățat, ornat și pregătit toată dimineața pentru vizita Mihăileniului la clacă. Alături de băieți-ajutoare din sat am „stropit” straturile de plantat cu tocătură de pin, am așezat toate ghivecele cu plante pe poziții, am bordat actuala „piscină” şi viitoarea alee principală cu tablă de corten și am pregătit atelierul de printuri botanice.

În jur de 25 de copii și câtiva adulți s-au alăturat evenimentului de plantare de după-amiază. Cu mulți dintre copii am avut bucuria să ne revedem după un an distanță de la atelierele de anul trecut. Am fost plăcut surprinși să vedem copiii la fel entuziaști și plin viață ca în 2020. Cursa lui „cine a plantat mai multe plante” a fost greu de ținut în frâu. Bine că echipa a făcut față ritmului celor mici. Rezultatele muncii în echipă s-au văzut în cele două ore în fața casei cu plante ornamentale și arbuști de-a lungul gardului.

Recompensa muncilor pământului a ieșit cu plăcinte, gogoși și un recital muzical al unui grup de copii din apropiere.

Am stors ultimele puteri ale copiilor cu un concert de ciocane pentru a-și imprima săculeții-suvenir. 

Final de zi cu leapșa în grădină, udat de plante și povești pe prispă. Ne ajunge pe ziua de azi. Așteptăm cu interes o duminică de relaxare și experimente artistice.

 

30.07.2021 – Ziua 3

O zi cât se poate de intensă la Mihăileni!

Depindem de utilaje mecanizate pentru a ne eficientiza muncile de la grădina și pentru a ne încadra într-un interval de timp deosebit de strâns. Furtuna de ieri a blocat accesul mașinilor în grădină de dimineață și am avut emoții chiar și la prânz că șenilele excavatorului vor putea răzbate prin noroaiele șantierului.

Norocul și bunăvoința oamenilor cu utilaje a fost de partea noastră și am reușit astfel să umplem astăzi șanțul de drenaj.

Alături de acest mare hop, am pregătit pământul pentru viitoarele plantări de sâmbătă, am primit în curte noua familie de plante decorative și cățărătoare și sacii de tocătură.

Viitoarea alee de pietriș a devenit de astăzi o „piscină” cu geotextil și este pregătită temporar ca spațiu-amfiteatru pentru concertul de clacă.

În seara acestei zile pline se face și „botezul” noului sistem de drenaj cu o ploaie consistentă, în spiritul celor ce ne-au obișnuit deja zilele acestea.

 

29.07.2021 – Ziua 2

Maldărele de pământ scad în unele părți, dar cresc în alte zone ale grădinii.

Cod de furtună, piscine de noroi și poteci din geotextil prin casă și grădină.

Această zi n-a fost nici ea lipsită de aventuri pentru echipa Casei Enescu. Lucrările au fost în mare parte împărțite între cei ce-au nivelat bordurile noii alei de pietriș și au început să sape pământul pentru viitoarele zone decorative din fața casei și cei ce-au lucrat „în tranșee” la șanțul de drenaj al casei.

Alături de muncile manuale la lopată, cazma, baros și pregătire de folii, excavatorul ne-a completat și ne-a ajutat pentru o bună parte din sarcini.

Neprevăzutele se țin lanț, însoțite totuși de bună dispoziție, mâncare bună din Siret și ajutorul vecinilor.

28.07.2021 – Ziua 1

Şantierul de peisagistică a pornit!

Chiar dacă echipa avea să se întregească abia după-amiază, lucrările au început în forţă.

Una dintre lucrările majore planificate pentru aceasta săptămână este refacerea aleii principale. Dorim un spaţiu generos cu pietriş în faţa casei, care să o pună în evidenţă mai bine şi să găzduiască mai potrivit evenimentele educaţionale şi culturale ale locului.

Am curăţat aşadar aleea veche de bordură de piatră iar voluntarele peisagiste de la Cluj au trasat noua potecă.

Deşi eram pregătiţi să primim ajutorul mecanizat al excavatorului abia mâine, echipa locală ne-a surprins cu timp liber pentru lucrări şi am început din prima zi să excavăm atât pentru noua alee cât şi pentru noul şanţ de drenaj al casei. Şantierul „s-a înnobilat” pe parcurs cu maldăre de pământ săpat şi noroaie adânci lăsate de la ploaie. Echipa rezistă.

Pe parcursul zilei au venit şi cele trei voluntare de la Bucureşti şi ziua următoare vom fi mult mai pregătiţi să ne luptăm pentru noua grădină a Casei Enescu.

.

Documentarea jurnalului prin texte şi fotografii a fost făcută de Andreea Machidon, coordonatoarea programului de Educaţie pentru Patrimoniu a Fundaţiei Pro Patrimonio. Echipa de lucru: Andreea Machidon, Mihai Puica, Diana Teodora Vacaru, Adina Ispas, Mihaela Lungu, Adina Rachita, Ana Maria Pravicencu, Ruben Mardaru şi Marcu (2 ani).

Detalii despre Şcoala de peisaj, artă și sunet

.

„Școala de peisaj, artă și sunet” este un proiect cultural al Fundaţiei Pro Patrimonio co-finanţat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

UiPath Foundation este partener al Fundaţiei Pro patrimonio în programul „Academia de Muzică şi Educaţie pentru Copii” care se derulează de la începutul anului 2020 la Casa lui George Enescu din Mihăileni.

Parteneri ai proiectului: Botoşăneanul, Radio România Muzical, Revista Zeppelin, National Geographic,  AsoP, Filiala Teritoriala Vest, Societatea Internaţională George Enescu din Viena, Fundația Remember Enescu.


Citeşte şi:

Call de participanţi: Şcoala de Peisaj şi Artă

Jurnalul Atelierului de Peisaj și Sunet

 

Ce poti face tu?

Newsletter Donează