24 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Jurnal de Atelier de Educaţie la Conacul Neamţu, septembrie 2021

Jurnal de Atelier de Educaţie la Conacul Neamţu, septembrie 2021

Toamna la Olari la Conacul Neamţu se numără meșterii!

Ne-am propus să încheiem sezonul intervențiilor de tip tabără în comunități cu o vizită la Olari chiar înaintea începerii școlii.

După o cercetare în prealabil, vara aceasta am identificat și ales câtiva meșteri ce ni s-au părut potriviți pentru a întregi, alături de propunerile noastre, un program pentru copii dedicat. Prin ajutorul lui vor descoperiri și explora meșteșuguri și materiale locale prin intermediul unei serii de obiecte practice de bucătărie care se vor aduna la sfârșitul atelierelor într-un set culinar.

08.09.2021 – Ziua 1

Prima zi este astfel ziua în care ne-am propus să aflăm câte ceva despre imprimările botanice și coloratul cu plante. Copiii au bricolat caiete-jurnale, herbare-observatoare de plante-conținătoare de hârtii experimentale. Am trecut prin etapele producerii hârtiei manuale și ale imprimării cu ciocan și plante ale hârtiei. Am personalizat tricouri cu petale și frunze și am încheiat ziua de lucru cu șervețel de masă imprimat botanic care va face parte din viitorul set de masă meșterit la Olari.

09.09.2021 – Ziua 2

Ne-am trezit mult mai devreme și am pornit motoarele spre meșterul olar din Oboga.

Dl. Ștefan Trușcă ne-a fost recomandat ca unul dintre cei mai iscusiți în domeniu din zonă și printre ultimii care duc acest meșteșug mai departe. Acesta ne-a ajutat să parcurgem toate etapele de lucru care premerg obiect final din lut: de unde vine materialul, cum îl „strecoară” de pietre și impurități, mânuirea lui la roată, pigmenți naturali pentru decorare, glazură și arderi.

Toți copiii au trecut prin proba inițiatică a roții de picior și au decorat viitoarele lor seturi de de lut pentru mâncat și băut folosind pigmenții locali și modele de inspirație locală reinterpretate.

Timpii de așteptare s-au așezat tot cu pensula în mână la o sesiune finală de pictat traiste din bumbac.

Cei mai antrenaţi au rămas chiar și după masa de prânz la conac pentru lupte aprige la badminton și volei și o plimbare cu baie inclusă la salba de lacuri din spatele conacului.

10.09.2021 – Ziua 3

Următorul meşteşug prezentat copiilor de la Olari este cioplitului în lemn.

Alexandru Stan alături de ajutorul lui Andrei au fost astăzi gazdele noastre în descoperirea lemnului. Copiii au cioplit, zgâriat, mângâiat și tachinat lemnul prin varii modele de inspirație locală. Inciziile „dinte de lup”, „con de brad” și „steluță” au decorat platourile de lemn și au completat zona de cioplitură în care se vor putea fixa vasele de lut lăsate cu o zi înainte la olar pentru a doua ardere. Cu această ocazie copiii au înţeles că meseria necesită multă răbdare, forță fizică și creativitate.

11.09.2021 – Ziua 4

Ultimul meșteșug din lista de experiențe și explorări străbătute la această sesiune de ateliere de la Conacul Neamţu din Olari este împletitul papurei.

Alături de dl. Neagoe Gheorghe copiii au traversat etapele de cunoaștere a materialului și pașii esențiali de lucru pentru exercițiul cel mai ușor de împletit, respectiv realizarea unei mici rogojini, în cazul nostru un viitor suport de farfurii și platouri pentru masă.

Dintre toate resursele naturale folosite în ultimele zile la ateliere, papura pare să fie materialul cel mai la îndemână în zonă, aceasta fiind culeasă chiar de pe lacurile de lângă conac. Papura despicată a devenit „tei”- un fel de sfoară suport pentru împletitură. Papura bine uscată și înmuiată înainte de folosire a fost folosită de copii pentru împletitură la război, atât alături de meșter, cât și individual la războaiele construite la fața locului de către echipă.

Am testat împletitul viteză, împletitul în echipă și împletitul pe rând la același obiect.

Finalul zilei l-am dedicat concursurilor sportive cu premii. Cu antrenamente făcute zelos sau fără antrenament deloc, copii au participat în număr majoritar la sporturi. Trasul cu arcul badmintonul individual și voleiul în echipă, fiecare dintre acestea a atras urale, susțineri și emoții serioase. Am sărbătorit cu pizza și binemeritata seara de film în aer liber.

12.09.2021 – Ziua 5

Duminica am păstrat tradiția concursului culinar în comunitate. Cinci copii și-au rezervat dimineața pentru a meșteri singuri sau alături de părinți/bunici câte un preparat pentru competiție. Ne-am bucurat de gusturi și emoții și am premiat toți participanții.

Feedback-urile copiilor spun că atelierele au fost bine primite, competițiile sportive sunt deosebit de apreciate și explorarea împrejurimilor ar fi o temă la care și noi și copiii tindem cu gândul.

Ateliere desfăşurate în parteneriat cu UiPath Foundation.


Citeşte şi:

Un nou atelier de educaţie pentru patrimoniu la Conacul Neamţu din Olari

Jurnal de şantier 2021

Olt: Educație pentru patrimoniu, la conacul Neamțu, din Olari – Radio Oltenia Craiova

Ce poti face tu?

Newsletter Donează