24 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Jurnal culinar Maria Cantili Golescu – rețete, gusturi, obiecte și experimente

Jurnal culinar Maria Cantili Golescu – rețete, gusturi, obiecte și experimente

Provocaţi de o descoperire care nu ne-a dat pace în perioada pandemiei, pornim un nou proiect cultural şi creativ care va pune împreună traducători şi lingvişti, chefi şi experţi culinari, elevi şi meşteşugari, într-un concept unic dedicat Vilei Golescu.

Am găsit în vasta bibliotecă a familiei Golescu două caiete de reţete din jurul anilor 1900 scrise de Maria Cantili Golescu, soția lui Vasile Golescu. Un caiet, mai vechi început la Paris în ianuarie 1900 și încheiat la Bacău un an mai târziu. Cel de-al doilea caiet este început 30 de ani mai târziu, la Câmpulung și încheiat tot acolo în 1935. Rețetele sunt scrise cu o grafie specifică timpului, în franceză, română, engleză și germană. Caietele oferă o perspectivă inedită asupra stilului de viață burghez și cosmopolit al epocii, trasează o hartă imaginară a influențelor culturale din zonă și din Europa, punctează elemente din decorul și instrumentarul bucătăriei de epocă, oferă un tablou al alimentelor și condimentelor folosite în acea perioadă  și prezintă noi curiozități cu privire la Maria Cantili Golescu, familia acesteia, obiectele culinare din perioada respectivă și peisajul cultural în care aceasta a trăit.

Ne-am propus să documentăm, să structurăm și să valorificăm în mod creativ arhiva acestor caiete de rețete ale Mariei Cantili Golescu, ca parte a patrimoniului imaterial ce aparține casei și orașului Câmpulung Muscel. Toate resursele culinare astfel descoperite vor fi adunate într-un document digital online, iar o parte dintre acestea vor fi rescrise și povestite în mod creativ cu ajutorul a zece experţi culinari într-un caiet de rețete, publicat fizic și online, însoțit de materiale foto-video de prezentare și promovare a fiecărei rețete în parte.

 

Aceleași resurse culinare și elemente din viața Mariei Cantili vor fi totodată baza realizării unei noi colecții de obiecte Honest Goods dedicate acestor descoperiri. Copii și adulți deopotrivă vor experimenta de-a lungul proiectului rețete și povești asociate lor prin jocuri, concursuri, provocări și proiecte practice.

Prin abordările propuse proiectul aduce împreună specialiști din domenii variate, îmbogățind experiența descoperirii patrimoniului imaterial culinar de la Vila Golescu cu perspective precum: arhitectura și istoria locului și a familiei Golescu; designul obiectelor culinare din trecut; peisajul cultural înconjurător; meșterii și materiale locale; design contemporan; abordările și dinamicile bucătăriei contemporane și a celei din trecut; jocuri și exerciții practice din sfera educațională; experiența concursului și a atelierului în aer liber.

„Jurnal culinar Maria Cantili Golescu-rețete, gusturi, obiecte și experimente” este un proiect cultural al Fundaţiei Pro Patrimonio co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Partenerii media: Scena 9, Rock FM, Muscel TV

Proiect prieten:  „Ierburi uitate”

Desfăşurare

Proiectul de documentare a pornit deja prin realizarea unei arhive digitale cu toate rețetele descoperite, în formă brută, ușor accesibile tuturor celor interesaţi, transcrise şi traduse.

Rețetele astfel descoperite, în forma lor originală, vor fi arhivate în mediul online sub forma unui Caiet digital scanat ce va putea fi liber accesat de către oricine dorește de pe site-ul Pro Patrimonio.

Ulterior rețetele vor fi supuse unui proces de selecție cu ajutorul unor invitați experți din domeniul culinar. Fiecare dintre aceștia va alege două rețete pe care le va explora și adapta și apoi le va prezenta într-un mod cât mai creativ publicului propriu din mediul online. Selecția rețetelor va ține cont atât de preferințele fiecărui specialist în parte, dar și de conținutul final al Caietului de Rețete, care dorește să documenteze și să aducă în atenția publicului o colecție de rețete cât mai diversă și mai bogată atât din punct de vedere al gustului, cât și al poveștii ce însoțește fiecare amintire cu gust în parte. Participanții vor „traduce” și transforma limbajul notelor de caiet în rețete cu ingrediente marcate și pași clari de urmat pentru utilizatorul din ziua de astăzi. Materialele vor forma  în final Caietul de Rețete al Mariei Cantili Golescu, accesibil atât în format fizic cât și în format digital.

 

În paralel cu adulţii specialişti, 15 copii vor participa la atelierul organizat în vară la Vila Golescu și vor produce propriile caiete-obiect de rețete rescrise Cantili Golescu. Caiete copiilor astfel rezultate vor putea fi accesate în format fizic în cadrul zilei festive din comunitate, dar și în format digital pe site-ul fundației. Tot copiii vor realiza şi o hartă informală-ludică a Vilei Golescu cu locurile de servit masa din casă și obiectele culinare vechi cărora le vor asocia rețetele documentate și modul acestora de folosire.

Rețetele selectate pentru Caietul de Rețete al Mariei Cantili Golescu vor fi corelate cu istoria Mariei Cantili și a apropiaților acesteia din familia Goleștilor și totodată documentate și din perspectiva originii, a influențelor mixte ale acestora (locale sau europene), dar și a modului de servire printr-o propunere inedită de obiecte de bucătărie inspirate de acestea și concepute pentru servirea preparatelor. Obiectele vor fi realizate în spiritul colecție existente de obiecte Honest Goods, folosind materiale și meșteri locali, cu proiecte pregătite de doi designeri. Obiectele astfel rezultate vor fi prezentate în cadrul paginii dedicate de obiecte Honest Goods, fiecare dintre acestea conținând în prezentare rețeta de influență.

În funcţie de situația sanitară, ziua festivă din comunitate gândită pentru perioada toamnei, va găzdui un atelier culinar și  un concurs gastronomic cu premii dedicat oamenilor din comunitate – adulți sau copii – ce vor propune participanților să testeze din rețetele Mariei Cantili Golescu.

 

Context

Istoria Goleștilor este puțin cunoscută din perspectiva personajelor feminine, iar Maria Cantili Golescu poate fi un punct de plecare spre explorarea unor noi caractere, folosindu-ne de obiecte, memorii scrise, povestiri sau alte elemente ce fac parte din istoria discretă a familiei și a locurilor în care aceasta a trăit. Personalitatea Mariei Cantili Golescu este neştiută în prezent, iar resursele Vilei Golescu oferă oportunitatea explorării acesteia.

Pe de altă parte, gastronomia contemporană acordă astăzi o atenție deosebită rețetelor din trecut reinterpretate şi integrarea lor în meniurile oferite. Plante folosite în trecut și uitate pe parcurs sunt redescoperite, iar influențele primite de-a lungul anilor din vecini sunt puse în valoare în contextul unor schimburi culturale mai complexe. În acest context cercetările culinare de la Vila Golescu alimentează un apetit crescut al publicului pentru subiecte de tipul acesta și încurajează creionarea unei hărți viitoare mai amănunțite a influențelor străine primite, integrate și reinterpretate în comunitate.

Totodată, Honest Goods este o colecție de obiecte inspirată de Vila Golescu și împrejurimile acesteia, realizată cu resursele locului, prin conlucrarea dintre meșteri locali și designeri. Colecţia Honest Goods iniţiată în 2016 este o carte de vizită și o invitație către locul din care provine şi  contribuie punctual la întreținerea și activarea casei. Deschiderea deosebită a publicului manifestată de la lansarea ei până-n prezent prin participări la târguri și expoziții naționale sau internaționale și cererea efectivă de produse și de noutăți, crează bazele construirii unei serii noi de obiecte. În același spirit, dar de această dată direct inspirate de rețetele Mariei Cantili Golescu și legate de servirea meniurilor selectate, obiectele de uz casnic vor pune în evidență mult mai bine atât colecția de rețete studiate, cât și meșteșugurile și tehnicile de lucru din zonă în relație cu abordări și viziuni contemporane, pluridisciplinare.

Implicarea continuă a fundaţiei printre grupurile de copii din Câmpulung ne-a consolidat cel mai bine relația cu comunitatea și ne-a câștigat încrederea atât în mediul copiilor cât și al adulților. Din 2012 până-n prezent Vila și Parcul Golescu au găzduit o serie deosebit de diversă de ateliere, evenimente și întâlniri ce-au inclus: o serie de trei ateliere de peisaj legate de explorarea peisajului natural și cultural din jurul Vilei Golescu, precum și de realizarea unor lucrări practice în grădină, în perioada 2012-2017; ateliere de patrimoniu și exerciții creative multianuale pentru copii în perioada 2014 – 2018;  ateliere de restaurare textile în perioada 2015 – 2016; atelier de peisaj culinar în 2016; realizarea și întreținerea colecției de obiecte Honest Goods și cartarea meșterilor din zonă din 2016 până-n prezent; festivalul internațional „3 Doors, 3 Countries” din 2018; proiectul „Educație pentru patrimoniu” cu ateliere specifice legate de descoperirea anumitor specialiști din domeniul patrimoniului: urbanist, arhitect, peisagist, artist și meșter, în anul 2019; ateliere de patrimoniu bianuale dedicate tinerilor din comunitate în ultimii 6 ani.

Activitățile și atelierele de patrimoniu au devenit astfel o componentă aproape nelipsită oricărei activități la Vila Golescu, un mijloc eficient de dezvoltare și diversificare continuă a publicului, o oportunitate de a sprijini dialogul între copii și meșteri/specialiști de orice fel, dar și o cale sigură, de fiecare inedită, de valorificare a patrimoniului material și imaterial.  

În colecția Vilei Golescu există deja o serie de caiete – trasee botanice şi ansamblul golescu –  pe care vizitatorii o pot folosi pentru a explora  peisajul natural al zonei prin trasee și puncte de interes locale, peisajul gastronomic din perspectiva unui atelier experiment cu elemente locale și influențe franceze, patrimoniul imaterial prin colecția de obiecte Honest Goods, ce folosește meșteri și materiale locale.

Astfel, Caietul de rețete vine în completare acestor propuneri, invitând către o explorare senzorială a gusturilor descoperite la Vila Golescu și o identificare a influențelor locale și europene ce au modelat viața Mariei Cantili Golescu. Tot acesta oferă și o perspectivă asupra contextului familiei Golescu din acea perioadă și invită la asocierea creativă dintre gust, poveste și utilitate prin obiectele vechi din casă și obiecte nou create, menite să susțină actul culinar. Harta alternativă de descoperire a casei oferă perspectiva unui tur ludic prin care vizitatorul asociază locuri și obiecte din vilă cu momentele culinare din perioada Mariei Cantili.

*

Citeşte şi:

Standerul de haine cu garderoba Mariei Cantili Golescu şi alte poveşti

Comunicat de presă. Jurnal culinar Maria Cantili Golescu – rețete, gusturi, obiecte și experimente

Zece Experimente Contemporane din Jurnalul Culinar Maria Cantili Golescu

Girdle, ustensilă istorică de gătit

„Recettes de Cuisine”, caietul digitalizat

Ansamblul Golescu. Observator de Peisaj Cultural în Câmpulung Muscel 

Ansamblul Golescu. Trasee botanice în Parcul Golescu 

Honest Goods. Colecţia Golescu

 

Ce poti face tu?

Newsletter Donează