25 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
„Introducere în ABC-ul muzical. Ghid pentru profesori și părinți”

„Introducere în ABC-ul muzical. Ghid pentru profesori și părinți”

Autor Diana Brătan / Editor Raluca Munteanu / Design grafic & DTP Mona Petre

„Introducere în ABC-ul muzical. Ghid pentru profesori și părinți”, editată și publicată de Fundația Pro Patrimonio în parteneriat cu UiPath Foundation, are ca scop asigurarea unei baze muzicale minim necesare pe care un profesor de muzică sau de instrument ar fi bine să o urmărească.

Publicaţia pornește de la noțiunile de bază oferind treptat lămuriri pentru concepte mai dificile. Se adresează atât celor la început drum (elevilor, părinților), cât și profesorilor cu sau fără experiență. Cu ajutorul ilustraţiilor clare şi concise profesorii sunt ghidați în a introduce concepte muzicale și în a pune bazele unei educații muzicale solide elevilor lor.

„Adeseori, în interviurile de angajare pe care le-am avut cu posibili colaboratori, am observat lipsa perspectivei pedagogice. Întrebări ca: „ce” îmi doresc să învețe elevul meu, „care” sunt lecțiile indispensabile pentru o bază muzicală solidă, dar mai ales „cum” i le prezint, acestea au reprezentat o parte importantă din preocupările mele de-a lungul experienței mele pedagogice.Sper că am reușit să ofer o direcție clară și utilă colegilor mei, elevilor adulți, dar și părinților care au nevoie de un extra-suport pentru copiii lor.” – Diana Brătan

„Introducere în ABC-ul muzical. Ghid pentru profesori și părinți” se găseşte în format online în biblioteca de materiale gratuite a Fundaţiei Pro Patrimonio sau se poate comanda prin curier cu plata strict a taxei de curierat (*)

Pentru utilizarea şi înţelegerea mai bună a acestui manual am pregătit un webinar dedicat în special profesorilor de muzică prin care dorim să prezentăm funcţiunile lui în detaliu şi modul prin care am ajuns la crearea lui.

Desfăşurător webinar

  • Raluca Munteanu, director de programe Fundaţia Pro Patrimonio, prezintă programul „Academia de Muzică şi Educaţie pentru Copii”, program de educație muzicală, desfăşurat de Fundaţia Pro Patrimono la Casa George Enescu din Mihăileni, judeţul Botoşani
  • Diana Brătan, profesor de pian și de educație muzicală, autor manualului, va face o introducere a metodologiei pedagogice
  • Greta Gasser, profesor de pian la Gasser Music Studio, Yorkshire Young Musicians și Manchester High School for Girls
  • Paula Gavriluţă, profesor de muzică „Academia de Muzică şi Educaţie pentru Copii” de la Casa George Enescu din Mihăileni, prezintă etapele de lucru cu copiii din cadrul grupului muzical înfiinţat în 2020
  • Raluca Negulescu-Balaci, executive director UiPath Foundation, prezintă „Future Acceleration Program” desfăşurat în judeţul Botoşani
  • Întrebări şi răspunsuri strânse în chat pe parcursul webinarului.

 

Publicaţia este un produs în cadrul mai larg  dezvoltat de către  „Academia de Muzică şi Educaţie pentru Copii”, program de educație muzicală, desfăşurat de Fundaţia Pro Patrimono în parteneriat cu UiPath Foundation. Începând cu anul 2020 un grup de 24 de copii participă la lecţii online / fizice săptămânale. Profesoara de muzică le cultivă treptat creativitatea și sensibilitatea artistică și îi ajută să-şi dezvolte abilităţile de utilizare a instrumentelor muzicale. Acest proiect face parte din activarea culturală a casei lui George Enescu din satul Mihăileni, județul Botoșani după salvarea şi restaurarea ei pe parcursul a şapte ani.

Webinarul se va organiza online, vineri 4 martie 2022, ora 16:00. Participarea este gratuită, prin intermediul Zoom, pe bază de înscriere în cadrul acestui formular https://bit.ly/3BhRpAd

Linkul va fi trimis cu câteva zile în avans.

 

***

Diana Brătan s-a născut la Brașov și a urmat cursurile Liceului de Muzică din Brașov, timp în care a susținut recitaluri de pian, concerte cu orchestra și a participat la concursuri naționale și internaționale. A absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică București, în cadrul Facultății de Interpretare Muzicală, secția Pian. A frecventat cursurile de Master din cadrul acestei instituții, specializarea Muzică de Cameră. Totodată, a participat la cursurile Masterului în Meloterapie din cadrul Facultății de Muzică, Universitatea Transilvania, Brașov.

A făcut parte din juriul de specialitate în cadrul selecției pentru programul Tinere Talente, promovat de Fundația Regală Margareta a României și a fost invitată ca Mentor al bursierilor în cadrul programului, în vederea pregătirii acestora pentru evenimentele Tinere Talente.

Diana Brătan este profesor de pian din vocație, iubește muzica și lucrează cu pasiune atât cu elevii amatori, cât și cu profesioniștii în devenire. Crede că datoria unui profesor, atât față de el însuși, cât și față de elevii săi, este să se autoeduce personal și profesional continuu. În predare este esențial nu doar „ce”, ci mai ales „cum”, iar acel „cum” să fie adaptat fiecărui elev în parte.

Educatie muzicala cu Diana Bratan – Pentru cei pasionati

Înființată în anul 2000, Fundația Pro Patrimonio intervine de peste 20 de ani în aproape toate regiunile României pentru a revitaliza şi întări comunităţi dezavantajate, aflate departe de zonele de progres. Scopul este de a reintroduce în circuitul cultural și economic un patrimoniu construit, în prezent abandonat și degradat, și de a-i reface prioritar legăturile identitare cu comunitatea.

Fundația Pro Patrimonio susține ideea că patrimoniul este responsabilitatea fiecărui cetățean. Astfel, acțiunile se concentrează pe proiecte practice de educație, orientate spre reabilitarea și refuncționalizarea patrimoniului istoric, precum și pe implicarea și conștientizarea de către comunități a propriei identități.

 „Academia de Muzică şi Educaţie pentru Copii” reprezintă un program de educație muzicală, desfăşurat de Fundaţia Pro Patrimono în parteneriat cu UiPath Foundation, care face parte din activarea culturală a casei lui George Enescu din satul Mihăileni, județul Botoșani. Academia dezvoltă programe pentru copii și tineri, oferind șansa la educație non-formală de calitate și descoperirea unui mediu cultural adecvat.

UiPath Foundation este o organizație non-guvernamentală care derulează programe menite să susțină copiii din medii vulnerabile să-și atingă potențialul și să se dezvolte alături de comunitățile lor, prin accesul egal la educație și prin dezvoltarea competențelor secolului al XXI-lea. UiPath Foundation a fost fondată de compania UiPath în ianuarie 2019 și acționează ca o organizație independentă. UiPath Foundation derulează, în parteneriat cu organizații non-profit cu impact la nivel local, regional și național, programe educaționale care răspund multiplelor nevoi ale copiilor care se confruntă cu sărăcia.

UiPath Foundation este partener al Fundaţiei Pro Patrimonio în programul „Academia de Muzică şi Educaţie pentru Copii” care se derulează de la începutul anului 2020 la Casa lui George Enescu din Mihăileni.

 

(*) Comenzile se fac la adresa de mail propatrimonio.romania@gmail.com, manualele sunt gratuite, plata taxei de curierat se face de către beneficiar.

 

Citeşte şi: Lansare manual de muzică „Introducere în ABC-ul muzical. Ghid pentru profesori și părinți”

Ce poti face tu?

Newsletter Donează