25 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Casa Enescu

Casa Enescu

Salvarea și revitalizarea Casei George Enescu din Mihăileni, jud. Botoșani

Proiectul de intervenție de urgență privind salvarea și reabilitarea Casei George Enescu din Mihăileni, jud. Botoșani, a pornit în 2013 din inițiativa pianistei Raluca Ştirbăţ, președinta Societăţii Internaţionale George Enescu din Viena. Fundația Pro Patrimonio, Ordinul Arhitecților din România, filiala București, și Fundația Remember Enescu, al cărei președinte este violonistul Alexandru Tomescu, s-au solidarizat pentru a salva responsabil un reper de importanță majoră pentru identitatea națională și patrimonial cultural european. Prin strădania Ralucăi Știrbăț, casa părintească a mamei compozitorului George Enescu, Maria Cosmovici, a fost clasată ca monument istoric (cod LMI BT-IV-m-B-21063).

Compozitor român, violonist, pianist, dirijor și pedagog, George Enescu (1881-1955) este unul dintre cei mai proeminenți muzicieni de la sfârșitul secolului XIX și din prima jumatate a secolului XX. Casa Enescu din Mihăileni, jud. Botoșani este locul unde compozitorul și-a petrecut multe din vacanțe, muncind și compunând părți din capodoperele sale. A fost ultima sa locuință înainte de a părăsi țara în toamna anului 1946. Casa i-a aparținut mamei sale și a fost construită de părinții acesteia, probabil în perioada 1775-1830.

Clădirea din chirpici nu are doar valoare memorială, ea este și o expresie a arhitecturii vernaculare a primei jumătăți a secolului al XIX-lea. Începând din 2014, Pro Patrimonio a coordonat procesul de conservare și intervenție de urgență privind salvarea Casa Enescu de la prăbușire, implicând voluntari din toată țara, comunitatea și administrația central și locală (Primăria comunei Mihăileni, Primăria din Hilișeu, Direcția Județeană pentru Cultură Botoșani, Consiliul Județean Botoșani). În 2016 s-au finalizat lucrările pentru reparația umpluturii de paiantă din pereții casei.

Reabilitarea Casei Enescu se va face prin crearea Academia de Muzică și Studiul Sunetului George Enescu din Mihăileni, ce-și propune să funcționeze ca un centru de excelență în studiul muzicii clasice, care va promova și susține arhitectura, tehnicile tradiționale de construire, artele vizuale. Academia va implica copiii din zonă, oferindu-le șansa la educație de calitate și un mediu cultural aproape de casele lor. De asemenea, va aduce împreună atât componenta memorială, cât și cea de educație muzicală. Va putea să găzduiască rezidențe artistice, profesori, în timp ce spații adiacente aflate în vecinătatea casei memoriale vor găzdui tineri studenți virtuoși.

Momentul definitoriu, care a pornit efectiv desfăşurarea procesului îndelungat de salvare a casei, a fost exemplul doctorului Ștefan Botez din Constanța, unul dintre urmașii lui George Enescu. El este cel care a donat Fundației Pro Patrimonio, în 2016, o treime din casă, realizând astfel temelia acestui proiect. Continuarea procesului de salvare s-a făcut prin intervenţia de urgenţă realizată de către Ordinul Arhitecţilor din România şi Filiala sa din Nord-Est.

Donatori 2019-2020

Proiectul de salvare a Casei Enescu din Mihăileni a pornit şi continuă ca un efort comun, în care entităţi private, persoane fizice şi juridice, sprijină financiar sau în natură tot efortul de restaurare.

Ne facem o datorie de onoare în a menţiona sprijinul primit din partea biroului de avocatură Popovici Nițu Stoica & Asociații, care ne-a susținut în toate demersurile juridice necesare pentru clarificarea statutului casei. Activitatea lor pro-bono desfăşurată în sprijinul fundaţiei noastre a făcut ca procedurile să curgă mult mai rapid şi în primăvara anului 2019 am repornit şantierul.

Tot în acest context, am primit sprijin financiar salutar din partea familiilor boiereşti vechi, reprezentate de către d-na Ileana Kripp, dl. Mihai Ghyka, dl. Constantin Şerban Cantacuzino, d-na Irina Cantacuzino şi dl. Grigore Ghyka. Cu ajutorul lor, am putut cumpăra ultima treime a casei, Fundaţia Pro Patrimonio devenind proprietarul unic al monumentului. Prin acest remarcabil sprijin, Casa Enescu din Mihăileni a devenit cauza evenimentului caritabil Balul Boierimii Române, ediţia 2019.

Lucrările iniţiale au fost pornite şi desfăşurate cu meşterul local Ovidiu Ionică, iar lucrările de finisare a casei Enescu sunt realizate, începând cu luna aprilie 2019, de către DMG House & Building SRL, condusă de dl. Gabriel Drancă, care coordonează meșterii locali necesari pentru detaliile speciale. Compania Color Magic Sikkens Romania a produs şi ne-a oferit „vopseaua Enescu” pentru toată tâmplăria casei, iar Geberit a donat utilarea băii.

Din 2014 până în august 2020, Fundația Pro Patrimonio a desfășurat peste 15 evenimente și concerte caritabile la Viena, Londra, Paris, Iași și București. Cu această ocazie, adresăm cordiale mulţumiri celor doi excepţionali artişti, pianista Raluca Ştirbăţ şi violonistul Alexandru Tomescu, cei care au susţinut constant Casa Enescu din Mihăileni prin concertele caritabile oferite pe parcursul acestor ani.

Pianul existent în casă acum, un Bösendorfer din 1928, este şi el o donaţie: i-a aparținut filosofului Mircea Vulcănescu. Urmașele sale, Sandra și Măriuca Vulcănescu, prin Despina Slătineanu, l-au donat Vandei Sturdza, care, la rândul său, l-a donat Casei George Enescu.

De la început, proiectul de salvare a Casei Enescu de la Mihăileni s-a bucurat de sprijinul „Suplimentului de cultură“, prin textele lui Victor Eskenasy, și al TVR Iași, prin emisiunile realizate de Gabriela Baiardi și de echipa sa.

La începutul anului 2020 împreună cu UiPath Foundation am lansat printr-un parteneriat programul „Academia de Muzică și Educație pentru Copii“, derulat în Casa George Enescu din Mihăileni. Scopul acestui proiect este acela de a dezvolta potențialul copiilor din comunitățile rurale apropiate și utilizarea casei George Enescu, monument istoric, în scop educațional.

Inițiativa se află sub umbrela programului Academia de Muzică și Studiul Sunetului George Enescu, inițiat de Pro Patrimonio, care a făcut posibilă integrarea Casei George Enescu din Mihăileni în circuitul cultural și educațional, transformând-o astfel într-un un centru de excelență în studiul muzicii.

Între 14-22 august 2020, la Casa Enescu s-au desfăşurat Atelierele de Educaţie pentru Patrimoniu din cadrul proiectului „Zilele Casei Enescu – explorări și exerciții cultural-muzicale”. Pe parcursul a 10 zile, copiii din comunitatea locală au avut parte de ateliere tematice, filme şi educaţie în curtea casei recent restaurate.

La 19 august 2020, la 139 de ani de la naşterea lui George Enescu, a avut loc inaugurarea Casei de la Mihăileni, prilej cu care Raluca Știrbăț a susținut un recital de pian, pentru un public restrâns, aflat în curtea și în interiorul imobilului.

Citeşte şi Casa lui George Enescu din Mihăileni. Jurnal de campanie pentru arhitectură și comunitate, etapa 1 – Revista Zeppelin

Acesta este momentul de trecere în faza a doua a casei, aceea de utilizare activă şi de transformare într-un reper de educaţie şi cercetare muzicală şi nu numai.

Detalii despre organizațiile solidarizate în procesul de salvare a Casei Enescu găsiți aici:

http://www.rador.ro/2016/10/05/recuperarea-memoriei-casa-george-enescu-de-la-mihaileni/

Lista activităților de salvare și de strângere de fonduri pentru Casa Enescu din Mihăileni, derulate în perioada 2014-2016, este disponibilă aici:

https://www.oar-bucuresti.ro/evenimente/casa-enescu/

Mulţumiri tuturor donatorilor şi sponsorilor

Revista „Timpul”, donații în cadrul Galei „Oamenii Timpului”-13.12.2014, Fundația Culturală Secolul 21, Delureanu Victoria și Ștefan, Albu Mihaela Marilena, Masca Dan Sorin, Promax Engineering S.R.L., Enache Florin Nicolae, Vlad Group S.R.L., Creaton and Eternit S.R.L., Ionescu Heroiu Marcel, Mona și Dan Schor, Ileana Tonca, Valerian Simirică, Cristian Daniel Nenescu, Remus Azoiței, Raluca Știrbăț, Viorel Munteanu, episcop Petru Gherghel, Gerold Gruber, Vasile Lutai, Eleonora Haidu, Rodica Tălmaciu, Victor Eskenasy, Marina Sturdza, donații în cadrul concertului caritabil de la ICR Viena 2014, Tanja Maria von Breda Vries, Let’s SEE Filmfestival, Kosak Ladislaus, Simonica Oprita Codin, Micheline Schechter, Filipescu Florin, Gabriela Baiardi, Liliana Vasile, Liliana Meran, Gerhard Püschl, Mihaela Georgescu, Lucia Mandache, Aura Twarowska, Simina Ivan, Sarah Bryans, Endre Guran, Lubica Gracova, MAC Exim S.R.L., Ingeborg și Vlad Schorscher-Petcu, Mihaela Martin-Helmerson, Ioana Rațiu, Nicolae Scarlat, Ioan Rațiu, Ștefan Dominic Bortnowski, Niculina Buturugă, Ioana, Ruxanda și Alexandru Beldiman, Sandra Jitianu, Vanda Sturdza, Iulia și Florian Stanciu, Alina Gabriela Stroe, Monica Raicu Eskenasy, Lavinia Dragoș, Șerban Sturdza, Eurocom S.A., Viorel-Ciprian Chirac, Iquest Technologies, Răzvan Dan Andrei, Cristian Orășanu, Mariana Celac, Emil Ivănescu, Fundația Națională „Satul Românesc”, S.C. Construcții Unu S.A. Iași, Ana Simon, Sandra Grădinaru și Fundația „Sandra oferă o șansă“, Alin Constantin Anastasiu, Cristina Isabela Andone, Lucian Mihai Stănescu, Mike și Adriana Bennett, Magda Vieru, Octavian Hrebenciuc, Bălulescu Mădălina-Elena, Alice Maria Dimofte, Andra Eliza Poenaru, Alexandru Miron, Răzvan Stanciu, Elena Rucsandra Maior, Andrei Natasa-Lee, Vlad-Alexandru Voicu, donații cu ocazia concertului caritabil susținut de membri ai Festivalului SoNoRo – 29.05.2015, Marina Manigutiu, Sandu Anton, Ștefan Odobescu, Alexandra Ioana Jitianu, Carmen Dulgheriu, Ovidiu Portariuc, Carmen Gurzu, Tamara Corina Ciofu, Olga Szel, Constantin Asandei, Societatea de avocatură Țuca Zbârcea & Asociații, donații în cadrul ediției 2015 a Turneului Stradivarius Enescu Experience, The Prince of Wales’s Foundation Romania, Color Magic Sikkens Romania, Geberit România, biroul de avocatură Popovici Nițu Stoica & Asociații, donații în cadrul concertului și Balului Boierilor București 2019, Ileana Kripp, Mihai Ghyka, Constantin Şerban Cantacuzino, Irina Cantacuzino, Grigore Ghyka, Radu Miclescu şi “Fundaţia Radu Miclescu”, Laura Paraschiv, Hubertus Nesselrode, UiPath Foundation.

Jurnal de activităţi Casa Enescu

Ce poti face tu?

Newsletter Donează