Matei Ion Lăzărescu, s-a stins din viață la 1 septembrie 2021. Ceremonia religioasă va fi celebrată marți 7 septembrie la biserica Saint-Pierre de Bar-sur-Aube, Franța.
Ion Lăzărescu, cu discreția bine cunoscută, lasă în urma lui o operă vastă și complexă cu valoare internațională. Artist pe de o parte, om de știință pe de altă parte, el a contribuit efectiv la consolidarea culturii europene în ultima jumătate de secol. Câte o dată singur, în atelierul său sau în peisaj, deseori în grup, alături de prieteni și personalități în profesii conexe, totdeauna cu oameni apropiați ca preocupări.
După diploma de pictură la institutul Nicolae Grigorescu din România (1972) își dezvoltă propriul limbaj în pictură, desen, fotografie de artă și video. Expune în România și după emigrarea sa în Franța expune în galeriile europene. Creațiile sale se află în multe colecții private din Franța, Germania, Belgia, Italia, Țările de jos, România, Elveția.
În domeniul restaurării monumentelor istorice activitatea începută în România (la bisericile Radu Vodă, București; Fofeldea, Densuși, Horezu, Humor, Moldovița și Putna) este continuată în Franța și Țările de jos unde restaurează se implică în cercetarea și restaurarea a peste cincizeci de monumente istorice clasate (în regiunile Limousin, Auverge, Alsace Lorraine, Aube, inclusiv studiul de policromie și restaurare (2002-2015) la fațada sud a catedralei din Strasbourg.)
În activitatea sa profesională intră relevee fotografice la scară, studii de sondaje stratigrafice la tencuieli istorice și pictură; cercetare, restaurare și reconstrucție de policromie și decor pictat în edificiile de arhitectură clasate. Nu numai atât, el participă la o serie întreagă de colocvii internaționale cu contribuții proprii și bine apreciate de specialiști ( Suceava, Oxford, Munchen, Lubeck, Amiens, Troyes, Paris, Bruxelles) și publică studii în domeniul conservării și restaurării atât în România cât și în Franța. Pentru studenții în restaurare și conservare Paris-Munchen-Dresda organizează stagii de specializare pe șantiere.
Fundația Pro Patrimonio consideră activitatea lui Matei I. Lăzărescu în domeniul restaurării un act de cultură important pentru conservarea patrimoniului românesc și european și de aceea găseşte oportun ca opera sa atât de complexă să fie cunoscută și împărtășită generațiilor care urmează.
(Anunțul este făcut de Fundația Pro Patrimonio pe baza unor informații succinte puse la dispoziție de domnul arh. Ștefan Mănciulescu, colaborator apropiat al lui M.I. Lăzărescu.)
M.I. Lăzărescu, Schiță de lucru, sondaj și studiu policromie la Catedrala din Toul