25 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA

Istoric

Vila Golescu și Colecția Honest Goods, design de obiect și meșteșug în relație cu patrimoniul de arhitectură

 Proiectul Honest Goods face parte din strategia Fundației Pro Patrimonio de concepere a unei mărci durabile de patrimoniu, având ca sursă de inspirație Vila și parcul dendrologic Golescu din Câmpulung Muscel, un ansamblu arhitectural și peisager excepțional și, deopotrivă, un model sustenabil de locuire istorică.

Seriile de obiecte Honest Goods reflectă un proiect practic de pionierat în design de obiect și meșteșug din care au rezultat obiecte versatile de uz zilnic care rezolvă nevoi general valabile – corpuri de iluminat, ustensile, țesături și accesorii de gătit și luat masa.

2016/ Explorarea de patrimoniu. Colecția de prototipuri.  

Explorarea a pornit în 2016, având ca punct de documentare Vila Golescu (1910), nevoile locului și ale împrejurimilor, urmărind obiceiurile, meșteșugurile și materialele din zona Muscelului, pornind de la noțiunea de peisaj cultural. Ne-am propus să reutilizăm un monument istoric nu prin conservare și muzeificare, ci prin locuire și integrare in viața cotidiană.

Echipa multidisciplinară formată din arhitecți, designeri și studenți a documentat meșterii din sate, a căutat soluții structurale, de prindere și finisare, pornind de la nevoi umane de bază. In cadrul acestui proiect „locomotivă” ne propunem respectarea următoarelor principii care atestă viziunea asupra designului (fără a impune un stil anume): funcționalitate in raport cu materiale locale, practica contemporană de folosire, multifuncționalitate, versatilitate (obiectele să poată fi folosite in interior și exterior, in mediul rural și cel urban, in spațiul domestic și in cel public), obiectele să fie compacte, modulare, ergonomice.

Prima testare a ideii și a obiectelor la nivel internațional s-a făcut la London Design Festival în septembrie 2016, iar la nivel național prin expozițiile de la Galeria Posibilă din București (2016) și Vila Golescu din Câmpulung Muscel (2016).

Designeri sunt Andreea Machidon, Ruxi Sacaliș, Veronica Olariu, iar Mirela Duculescu a creat conceptul colecției și al catalogului.

Cartarea teritoriului și meșterii implicați se regăsesc în Caietul Honest Goods ce poate fi consultat aici.

Echipa Honest Goods a fost invitată la Festivalul de film de arhitectură Urban Eye (Institutul Francez, București, 20 nov. 2016) să susțină o dezbatere despre patrimoniu ca resursă, pornind de la proiecția filmului care documentează explorarea teritoriului, etapele de creație și lucrul cu meșterii (regia Alin Iacob).

2017-2019/ Participări la târguri și expoziții

Prototipurile regândite și refăcute după stadiul de experiment, inițiat în 2016, au fost expuse la Romanian Design Week 2017, apoi în cadrul expoziției Threads of Tradition, organizată de RDW și Institutul Cultural Român la Madrid (Central de Diseño, Centro Cultural Matadero, Madrid, 15 iunie-16 iulie 2017) & Vienna Design Week (29 sept.-8 oct. 2017) sau la ReDESIGN Crafts 2018. O nouă serie din colecție a fost expusă în cadrul evenimentului Understanding Design (ARCUB București, noiembrie 2017), derulat sub umbrela Festivalului de film de arhitectură Urban Eye 2017.

În 2019, lămpile de piatră din colecția Honest Goods, purtând semnătura designerilor Ruxandra Sacaliș și Veronica Olariu, au fost selectate pentru a face parte din expoziția României (organizată de The Institute, Romanian Design Week la București și Institutul Cultural Român) la prestigioasa Bienală Révélations (Grand Palais, Paris, (23-26 mai 2019).

De asemenea, serii ale colecției Honest Goods au fost parte din expoziția cu vânzare Forumul Tradițiilor Creative (Muzeul Țăranului Român, 5-10 septembrie 2017) sau din Târgul Noel (Casa Universitarilor, București, 2018).

Ce poti face tu?

Newsletter Donează