25 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Gara Leorda din Botoşani. Cerere de clasare de urgență.

Gara Leorda din Botoşani. Cerere de clasare de urgență.

Către:

Direcția Județeană pentru Cultură Botoșani

 În atenția: Domnului Director Executiv Dănuț Huțu

 

Spre știință: Institutul Național al Patrimoniului

 

Ref: Cerere de clasare de urgență Gară Leorda

 

Stimate domnule Director Executiv,

 

Prin prezenta, Fundația Pro Patrimonio România, fundație legal constituită, cu activitate în domeniul protejării monumentelor istorice, având sediul în str. Pictor Verona nr. 13, București, vă solicită, în baza prevederilor Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, declanșarea procedurii de clasare în regim de urgență pentru Gara din Leorda.

Gara Leorda este inaugurată la 1.11.1871, odată cu linia Verești – Botoșani (44 km, concesionar V. von Ofenheim / Compania Lemberg-Czernowitz-Jassy, care construiește, în aceeași perioadă, și liniile Suceava – Roman și Pașcani – Iași). Linia avea 3 stații noi (Leorda, Bucecea, Botoșani).

Gările acestei concesiuni fac parte dintr-o serie coerentă tipologic (cea mai veche astfel de serie din Vechiul Regat), într-o arhitectură de tip romantic, cu accente medievalizante și neo-gotice. Această opțiune este justificată de tipologia adoptată de aceeași companie pentru gările deja construite de ea în Galiția, și în special pe linia Lemberg – Cernăuți – Suceava. Stațiile intermediare (între care și Leorda) au o aparență mai austeră, în timp ce stațiile terminus sau de ramificație (Suceava Ițcani, Verești, Pașcani, Roman, Botoșani și, în special, Iași) beneficiază de compoziții arhitecturale mai rafinate. O parte dintre aceste gări au fost înlocuite în sec. XX.

Gara Leorda este identică cu gara învecinată de la Bucecea. Leorda este singurul nod feroviar din jud. Botoșani, căpătând acest statut odată cu inaugurarea, la 15.12.1888, a liniei Leorda – Dorohoi.

Încadrare cf. OMCC 2260/2008, cu modificările și completările ulterioare:

Criteriul vechimii – valoare mare (criteriu ponderat superior de categoria tipologică a bunului, în situaţia categoriilor/programelor pentru care realizarea de bunuri în România a început pe scară largă după 1775 – cf. OMC 3195/2023)

Criteriul valorii arhitectural-urbanistice și artistice – valoare medie (coerență stilistică, reprezentativitate pentru epocă și program, plastica fațadelor)

Criteriul rarității – valoare mare (apartenența la o serie restrânsă și coerentă, cea mai veche și coerentă din România / Vechiul Regat)

Criteriul valorii memorial-simbolice – valoare mică (legată de perioada modernizării infrastructurii și orașelor / prezență în memoria comunității)

Îndeplinește condițiile de clasare în grupa valorică B (cel puțin trei calificative „medie” sau peste).

Dintre gările realizate de Compania Lemberg-Czernowitz-Jassy sunt deja clasate în LMI cele din Botoșani (BT-II-m-B-01923), Suceava-Ițcani (SV-II-m-B-05468), Iași (IS-II-m-B-03891), Podu Iloaiei (IS-II-m-B-04223), Târgu Frumos (IS-II-m-B-04262), Lețcani (IS-II-m-B-04191) și Roman (NT-II-m-B-10690). Se mai păstrează din această serie și gările din Liteni, Lespezi, Verești, Leorda și Bucecea (deocamdată neclasate – ar trebui clasate și ele, v. mai sus).

Arh. Șerban Sturdza,

Președinte Pro Patrimonio România

 Specialist atestat de Ministerul Culturii în domeniul protejării monumentelor istorice 382 S/20.11.2009

și  

Arh. Toader Popescu

Specialist atestat de Ministerul Culturii în domeniul protejării monumentelor istorice 205 E/25.02.2022

Ce poti face tu?

Newsletter Donează