Sticle de tot felul, pet-uri, bucăți de undițe, papuci, conserve, baterii. Un mic inventar a ceea ce poți găsi în Delta Dunării, pe malurile canalelor, acolo unde pescuitul lasă urme. O frumusețe răsplătită cu gunoaie.
Așa a început acum câteva luni proiectul Deltă curată. Comunitate responsabilă, cu o revolta față de sacii abandonați pe malul canalului Dunavăț, unul dintre cele mai vechi ale deltei. Modalitatea de a face față acesteia a fost punerea împreună a unor oameni, idei și energii pentru a face ceva care să lase altfel de urme: intervenție directă și educație pentru mediu.
Cele șase luni de proiect din cadrul programului Cu apele curate au însemnat 5 sesiuni de curățare, o tabără de vară pentru copiii Școlii Gimnaziale Murighiol bine strunită de Centrul de educație ecologică Seneca Ecologos, trei pubele trash-art, o sesiune de formare a profesorilor școlii pe teme de mediu și reciclare, un Punct verde – prima bibliotecă de resurse de mediu cu stație de sortare pe șase fracții dintr-o școală din România, un atelier artistic în care artistul activist Dan Perjovschi a lucrat cu 12 elevi pentru a pregăti un mural tematic în primăvară.
În acest mic exercițiu pe teme de mediu, Asociația 37 a încercat să creeze un grup de inițiativă care să fie sufletul unei comunități responsabile pentru locul în care locuiește, trăiește și din care se hrănește, acesta este cel mai greu drum de parcurs în următorii ani. Asociaţia 37 a încercat de asemenea să includă în conversație autoritățile locale sau regionale care au atribuții în zonă. Fără colaborarea și implicarea lor tot ceea ce s-a făcut ar rămâne un gest izolat de voluntariat, însă, Delta este responsabilitatea tuturor nu doar a unui grup de pasionați.
https://www.facebook.com/ASOCIATIA37