25 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Cum a fost la Concerte pe Siret ediţia a IV-a

Cum a fost la Concerte pe Siret ediţia a IV-a

Interviu Radio România Muzical

Alături de noi constant pe parcursul anilor, postul  Radio România Muzical prezintă evoluţiile, nevoile şi realizările pe care le avem la Casa  George Enescu din Mihăileni. Şi anul acesta într-un amplu interviu realizat de Ariadna Ene-Iliescu cu pianista Raluca Ştirbăţ se prezintă tabloul acestui moment pe care îl puteţi descoperi mai jos. 

Președinta Societăţii Internaţionale „George Enescu” din Viena, pianista Raluca Știrbăț, este totodată inițiatoarea proiectului de salvare a casei lui Enescu de la Mihăileni. Recent, a stat de vorbă cu colega noastră, Ariadna Ene-Iliescu, despre festivalul „Concerte pe Siret”:

„Concerte pe Siret” este un eveniment anual, care își propune să integreze Casa „George Enescu” din Mihăileni în circuitul cultural și educațional zonal și național. Care este starea actuală a casei din Mihăileni?

Radio România Muzical ne-a fost întotdeauna alături, chiar din primele zile ale campaniei de salvare a casei. Am avut un mic necaz, ca să spun așa, un necaz care se întâlnește din păcate la tot mai multe case vechi de lut, de piatră sau cărămidă, o ciupercă, un atac biologic, pe care însă îl vom rezolva. Noi sperăm ca până în toamnă să scăpăm de aceste necazuri. Sigur că mai este nevoie de niște bani, de aceea toate donațiile către Fundația „Pro Patrimonio” sunt binevenite. Noi am marcat anul acesta ziua lui Enescu pe 19 august cu o „supermoon” albastră, roșie și cu un ansamblu excepțional de copii din Havârna de jocuri populare și muzică, dar concertele au loc la Conacul „Miclescu” din Călinești și la Conacul „Moruzi” din Vârful Câmpului. Noi am avut deja miercuri un concert foarte frumos – un recital de arii și lieduri, am cântat și eu ceva solo, dar „focus”-ul a fost pe excepționala soprană Tehmine Schaeffer, venită special de la Viena. Și duminică – concertul final al tinerilor participanți la masterclass. De asemenea, în septembrie va mai avea loc la Conacul „Moruzi” de la Vârful Câmpului un concert al Ansamblului „PlaCello” tot din București cu Răzvan Suma, Ștefan Cazacu, Mircea Marian și Ella Bokor, patru violonceliști cu un program foarte frumos.

Între 17-25 august sunteți mentor al tinerei generații de pianiști, așa cum ați spus, elevi ai colegiilor de muzică din Botoșani, Suceava, Iași, Bacău, Piatra-Neamț și București. Cum se desfășoară lucrul cu acești interpreți în formare?

Cifra 9 se pare că a devenit cifra magică la masterclass-ul nostru, pentru că începem la 9 și terminăm la 9 și lucrăm cam nouă ore pe zi. Spre deosebire de alte cursuri, eu fac cursurile așa cum îmi place mie, în așa fel că fiecare copil are câte o oră de curs zilnic, deci șapte ore pe hârtie care se duc bine către opt-nouă ore. Lucrăm în principal programele noi pe care ei abia le descifrează acum vara pentru anul următor, dar lucrăm și o piesă de concerte pe care ei o au deja bine lucrată din anul anterior.

Ce fel de public au evenimentele din cadrul seriei „Concerte pe Siret”?

Ne bucurăm foarte mult că publicul devine tot mai numeros și tot mai variat. Sunt oameni inclusiv din zonă, care se bucură extraordinar. Avem foarte mulți melomani veniți din Botoșani, Iași, Bacău, Piatra-Neamț, publicul devine tot mai numeros de la un an la altul. Suntem deja la a patra ediție și sperăm să creștem în timp.

Ce planuri de viitor există cu această casă „George Enescu” de la Mihăileni?

Casa de la Mihăileni va fi pur și simplu un loc viu, un loc unde se face muzică și nu doar muzică, ci și educație muzicală, au loc activități dintre cele mai diverse dedicate tinerilor și copiilor din zonă – de la pictură, la teatru, meșteșuguri. Fundația „Pro Patrimonio” și Asociația „Maria”, trebuie să menționez și Asociația „Cai de vis”, sunt practic inițiatorii, partenerii și susținătorii acestori proiecte. Se implică foarte mult. În momentul în care lucrările de eliminare a acestui atac biologic se vor termina, activitățile vor continua fără întrerupere. Este de asemenea o casă unde se poate foarte bine și cu foarte multă inspirație, locui, scrie, compune și crea. Este un loc unde deja au avut loc diverse rezidențe muzicale, deci muzicieni care au locuit acolo – un cvartet de coarde.  Mi-aș dori ca în viitor să organizăm poate și un mic simpozion, sau la fel, rezidențe din alte domenii – din domeniul literaturii sau arhitecturii.. pentru că este un loc care te încarcă extraordinar!”


Concerte pe Siret ediţia a IV-a în imagini

19 August 2024 eveniment public desfăşurat în curtea Casei George Enescu din Mihăileni 

Ansamblul de dansuri populare „Zorile Havârna”. Coordonator – Ionel Roboschi, Coregraf – Narcis Fediuc

Grupul vocal „Armonia” al școlii gimnaziale „Ioan Cernat”, Havârna. Coord. – prof. Roberta Mihalciuc, prof. Ciprian Ignat

17-25 august Masterclass susținut de pianista  Raluca Știrbăț la Conacul Miclescu, Călinești, Bt

21 august, ora 19:00 Recital de arii și lieduri

Tehmine Schaeffer – soprană (Viena) şi Raluca Știrbăț – pian laConacul Miclescu, Călinești, Bt, Sala din Deal 

25 august, ora 18:00 Concertul tinerilor pianiști participanți la Masterclass, elevi ai colegiilor de muzică din Botoșani, Suceava, Iași, Bacău, Piatra-Neamț și București, Conacul Miclescu, Călinești, Bt, Sala din Deal

Theodora Epuran, Narcis Artenie, Bianca Andreea Havîrneanu, Luca Cirstean, Ruxandra Blandu, George Taranu, Alexandra Mariţencu Caia

 

Imagini şi video: arhiva Raluca Ştirbăţ

Iniţiatori: Fundaţia Pro Patrimonio, Asociaţia Maria, Internationale George Enescu Gesellschaft Wien, Cai de Vis. Parteneri: Primăria Bucecea, Elsaco, PlaCello. Sponsori: Egger, Ideograf, Cella Cosimex SRL.

 

foto: Florin Timofte

16 septembrie, ora 17:00, Conacul Moruzi, Vârfu Câmpului, Bt

Ansamblul PlaCello: Răzvan Suma, Ella Bokor, Ștefan Cazacu, Mircea Marian. Invitată specială: Natsumi Kuboyama (pian, JPN) În program lucrări de: Haendel, Charpentier, Haydn, Schumann, Rossini, Popper, Șostakovici.

Conferință dr. Remus Tanasă, cercetător Institutul de Istorie “A.D. Xenopol” Iași

Imagini şi înregistrări ale acestui concert ce a sfidat norii negrii de ploaie şi a încântat publicul din curtea Conacului Moruzi puteţi afla în articolul realizat de doamna Florentina Toniţa pentru Ştiri Botoşani, foto/video: Stiri Botoșani / Florin Timofte

Patru violonceliști români și o pianistă din Japonia în curtea Conacului Moruzi, o poveste despre arta care unește! (Foto, Video)

Câteva gânduri despre Enescu – conferința ţinută de dr. Remus Tanasă, cercetător Institutul de Istorie “A.D. Xenopol” Iași, la finalul concertului de la Conacul Moruzi.

 

Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre evenimentele şi nevoile Casei Enescu puteţi consulta Casa Enescu din Mihăileni la a treia viață

DONEAZĂ PENTRU CASA ENESCU

Detalii şi imagini de la ediţiile anterioare ale Concertelor pe Siret:

Concerte pe Siret, ediţia a IV-a, 17-25 august 2024

Concerte pe Siret. Concert final Masterclass, 22 august 2023. Călinești, Sala din Deal.

Concerte pe Siret, ediția a III-a

Cum a fost la Concerte pe Siret, ediţia a II-a

Cum a fost la „Concerte pe Siret” ediţia I

„Concerte pe Siret”. 140 de ani de la nașterea lui George Enescu

Ce poti face tu?

Newsletter Donează