24 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Concerte pe Siret, ediția a III-a

Concerte pe Siret, ediția a III-a

13 – 28 august 2023

Anul acesta, Concerte pe Siret se dedică sprijinului pentru lucrările de la Casa George Enescu din Mihăileni.

Pentru donații – Casa George Enescu din Mihăileni, Botoșani – DONEAZĂ

Un atac xilofag și biologic asupra structurii de lemn a casei Enescu din Mihăileni a impus întreruperea activităților de educație și concerte. Aici s-a impuns deschiderea unui șantier de intervenție cu caracter de urgență și mutarea temporară a activităților culturale în alte locuri culturale semnificative pentru comunitățile din vecinătate.

 

Invitație

Fundația Pro Patrimonio şi Asociația Maria vă invită la ediția a III-a Concerte pe Siret să vă bucurați de muzică bună în ambianțe inedite.

Anul acesta vă propunem patru locații deosebit de interesante:

  • la Liteni, Moara / Suceava, în ambiația unui atelier de sculptură și artă contemporană în continuă evoluție, veți putea asculta un concert cameral – Adrian Naidin /violoncel.
  • august, ora 18:30, intrare liberă

 

  • la Vârfu Câmpului / Botoșani, în grădina seculară a Conacului Moruzi de pe malul Siretului, veți putea asculta recitalul cameral susținut de Răzvan Suma / violoncel și Josu Okiñena /pian.
  • 15 august, ora 18:00, intrare pe bază de invitație

 

  • la Călinești Bucecea / Botoșani, Conacul Miclescu, Sala din Deal, un spațiu experimental neconvențional amenajat pentru Masterclass-ul susținut de pianista Raluca Știrbăț.
  • 16 22 august Masterclass
  • 22 august, ora 18:30, Concertul tinerilor pianiști participanți la Masterclass și expoziția Trasee turistice în județul Botoșani – Proiect Botoșani sub egida Filialiei Nord Est a Ordinului Arhitecților din România, intrare liberă

 

  • la Brăești / Botoșani, la Conacul Capri, într-un fost grajd în curs de reabilitare ambiental- arhitecturală, Recitalul cameral al Cvartetul Mezzo (Iași) și expoziția Trasee turistice în județul Botoșani – Proiect Botoșani sub egida Filialiei Nord Est a Ordinului Arhitecților din România.
  • 28 august, ora 19:00, intrare liberă

Veți avea ocazia sa observați pe viu sau în planșele explicative expuse că o activitate pasionantă de punere în valoare a patrimoniului material și imaterial aparținând comunităților locale se desfășoară de o parte și de alta a Siretului, acest râu generos care îmbogățește peisajul cultural al Moldovei.

Contact mail: propatrimonio.romania@gmail.com


Casa lui George Enescu din Mihăileni, judeţul Botoșani, monument istoric aflat în proprietatea Fundaţiei Pro Patrimonio, a fost salvată de la colaps şi a trecut   printr-un proces de restaurare timp de şapte ani. Pe cât de mică, pe atât de interesantă, ea reprezintă un martor palpabil al modului de viaţă pentru o familie intelectuală a secolului XIX. Tocmai de aceea, Casa Enescu, poate deveni un subiect de cercetare experimentală cu scop precis: care era confortul standard de viaţă în mediul rural pentru familiile cu potenţial intelectual şi dorinţă de dezvoltare?

Este locul în care compozitorul și-a petrecut perioade ale copilăriei și maturității, definitivând multe din capodoperele sale. A fost ultimul loc pe care l-a vizitat înainte de a părăsi țara definitiv în septembrie 1946. Casa a aparținut mamei lui George Enescu, Maria Cosmovici, și a fost construită de părinții acesteia, cel mai probabil, pe la mijlocul secolului XIX. În prezent, casa este redată comunității locale sub forma unui centru cultural şi de educaţie. În 2020 s-au finalizat lucrările de restaurare, moment marcat și prin inaugurarea unuia dintre cele mai ambițioase proiecte ale Fundației Pro Patrimonio, „Academia de muzică și studiul sunetului”.

Citeşte şi:

Cum a fost la „Concerte pe Siret”

„Concerte pe Siret”. 140 de ani de la nașterea lui George Enescu

Concerte pe Siret, ediţia a II-a, 18-27 iulie 2022

Cum a fost la Concerte pe Siret, ediţia a II-a


Ce poti face tu?

Newsletter Donează