23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Cerere de clasare de urgență în LMI a a Podului istoric de cărămidă din satul Tapia, municipiul Lugoj, jud. Timiș

Cerere de clasare de urgență în LMI a a Podului istoric de cărămidă din satul Tapia, municipiul Lugoj, jud. Timiș

PP24/3.09.2024

DIRECȚIA JUDEȚEANĂ PENTRU CULTURĂ TIMIȘ

Domnului Sorin Vlad Predescu, Director Executiv

secretariat@culturatimis.ro

Referitor la: Clasarea în regim de urgență în Lista Monumentelor Istorice a Podului istoric de cărămidă din satul Tapia, municipiul Lugoj, jud. Timiș

  

             Stimate domnule Director Executiv,

             Prin prezenta, Fundația Pro Patrimonio România, fundație legal constituită, cu activitate în domeniul protejării monumentelor istorice, având sediul în str. Pictor Verona nr. 13, mun. București, solicită Direcției Județene pentru Cultură Timiș declanșarea procedurii de clasare în regim de urgență în Lista Monumentelor Istorice a Podului istoric de cărămidă din satul Tapia, municipiul Lugoj, jud. Timiș, în baza art. 13 alin. (1) pct. 2 lit. d) din Legea nr. 422/2001, privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

             Situat într-un peisaj pitoresc, pe vechiul drum principal dintre Lugoj și Criciova (Lugos—Kricsovai közut sau  Lugos – Zsidóvár közut, la km 6), podul de cărămidă de la Tapia, care traveresează canalul omonim, face parte din prima generație de poduri, de factură industrială (standarde de rezistență, plan tip, cărămidă de fabrică etc.) ridicate în Comitatul Caraș-Severin începând cu anul 1880.

             Cu toate că a existat o dorință din partea Oficiului Regal de Stat în Construcții Lugoj  (Lugosi M. Kir. Államépítészeti Hivatal) de a înlocui numeroasele poduri de lemn care împânzeau județul Caraș-Severin și implicau reparații după fiecare viitură, edificarea celor de cărămidă s-a facut după necesitățile de moment. Utilizarea betonului armat în construcția de poduri se generalizează în județul Caraș-Severin, în jurul anului 1910 (vezi licitațiile lucrărilor publice tipărite în ziarele de specialitate: Vállalkozók Lapja, Gazdasági Mérnök, Építő Ipar).

              În aceste condiții, de-a lungul anilor, majoritatea podurilor de cărămidă din  aceată categorie au dispărut. Podul din Tapia, ridicat între 1881-1882[1], reprezintă un exemplu rar de construcție utilitară timpurie din zona Lugojului, cu o certă valoare de patrimoniu industrial. Va rugăm să luați în considerare clasarea lui în regim de urgență!

             La o evaluare preliminară potrivit normelor metodologice de clasare și inventariere a monumentelor istorice aprobate prin OMC nr. 2260/2008, cu modificările și completările ulterioare, se constată faptul că aceasta este susceptibil de a întruni criteriile de clasare în Lista Monumentelor Istorice:

  • Dat fiind faptul că podul a fost construit anterior anului 1920, prag din normele metodologice în acordarea calificativelor la criteriul vechimii, aceasta are valoare medie, la o primă evaluare.
  • Considerăm că este în măsură să obțină calificativul mare la criteriul referitor la valoarea arhitecturală, artistică și urbanistică având în vedere semnificația și reprezentativitatea pentru programul de poduri, faptul că păstrează în stare bună elementele decorative și de tehnică de realizare.
  • În ceea ce privește criteriul referitor la frecvență (raritate și unicitate), se constată că majoritatea podurilor de cărămidă din aceată categorie au dispărut, astfel că la acest criteriu, considerăm că se poate acorda calificativul foarte mare.
  • La criteriul referitor la valoarea memorial-simbolică, propunem calificativul mare, imobilul deținând un loc important în evoluția localității și face parte din prima generație de poduri, de factură industrială (standarde de rezistență, plan tip, cărămidă de fabrică etc.) ridicate în Comitatul Caraș-Severin începând cu anul 1880.

             Ținând cont de însemnătate istorică și valoarea patrimonială a ansamblului menționat pentru comunitatea lugojeană vă rugăm să aprobați clasarea în regim de urgență a corpului principal și a celor două anexe (garajele) dinspre stradă.

             Fără a fi o condiție pentru declanșarea procedurii de clasare, în vederea finalizării acesteia este necesară întocmirea unui dosar, care, potrivit art. 13 alin. (2) din Legea nr. 422/2001, este în sarcina Direcției Județene pentru Cultură Timiș. Studiul istorico-arhitectural ce urmează a fi elaborat va evalua cu exactitate valoarea culturală potrivit criteriilor de clasare, va identifica dacă pe parcelă se află și alte elemente purtătoare de valoare culturală care trebuie protejate, urmând a sta la baza deciziei Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice.

             Vă rugăm să ne informați cu privire la derularea procedurii de clasare în Lista Monumentelor Istorice în baza prezentei cereri formulate potrivit art. 13 alin. (1) pct. 2 lit. d) din Legea nr. 422/2001.

             Anexăm imagini cu identificarea corpului de clădire la care se referă prezenta solicitare de clasare.

arh. Șerban Sturdza, Președinte Pro Patrimonio România

specialist atestat Ministerul Culturii nr. 382 S /20.11.2009 în Registrul specialistilor în domeniul protejării monumentelor istorice

 

ANEXĂ – Identificarea corpului de clădire care a determinat solicitarea declanșării procedurii de clasare

 

 Fig. 1 – Identificarea construcției care a determinat solicitarea declanșării procedurii de clasare ( sursa: https://earth.google.com și hărți storice)

 

 Fig. 2 – Identificarea corpului de clădire care a determinat solicitarea declanșării procedurii de clasare – fotografii actuale și proiectu de epocă (1880?)

 Cu stimă,

arh. Șerban Sturdza, Președinte Pro Patrimonio România

[1] S.J.A.N. TImiș, Fond Prefectura Severin Nr. inv. 1761, Registru indice adiminstrativ 4/ 1881: POD – în legătură cu refacerea POD-ului din hotarul comunei Tapia aflat pe ruta Lugoj-Jdioara -12820; 13060; 15520 (HÍD – Lugos-zsidovári útvonalon Tápia község határában levő híd helyreállítása eránt – 12820; 13060; 15520)

 


09.09.2024

Ca urmare a documentaţiei înregistrate de DCJ Timiş cu nr 3832/03.09.2024, întocmită de Fundaţia Pro Patrimonio, prin care se solicită clasarea în regim de urgenţă a podului de cărămidă – sat Tapia, DJ 680, km 4+000, jud Timiş, Direcţia Judeţeană Timiş comunică:

Se declanşează procedura de clasare Conform Legii 422/2001, fiind îndeplinite condiţiile pentru aceasta, conform Art 21, alin (2) si alin (3).

Ce poti face tu?

Newsletter Donează