25 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Caravana de Patrimoniu revine în comunități: educație și implicare pentru identitatea locală

Caravana de Patrimoniu revine în comunități: educație și implicare pentru identitatea locală

București, 4 aprilie 2025

În luna aprilie, Fundația Pro Patrimonio continuă misiunea de protejare a patrimoniului și de consolidare a identității locale prin educație dedicată copiilor din comunitățile din jurul obiectivelor de patrimoniu pe care le are în grijă. A doua ediţie a Caravanei de Patrimoniu, parte a proiectului „Kit și Caravană de Patrimoniu – Case și Comunități care Conlucrează”, revine în cele cinci comunități partenere:

Casa Enescu, sat Mihăileni,   Botoşani;

Casa Viscri 18, sat Viscri, jud. Braşov;

Vila Golescu, Câmpulung Muscel, jud. Argeş;

Conacul Neamțu, sat  Olari, jud. Olt;

Biserica Pojogi, jud. Vâlcea.

Se oferă astfel, unui total de 125 de copii, două zile de activități în fiecare locație, menite să aducă mai aproape de tineri importanța conservării și valorificării patrimoniului.

În cadrul acestei ediții, copiii vor avea ocazia să contribuie la crearea unor micro-peisaje comestibile și amenajări naturale în curțile clădirilor de patrimoniu, transformându-le în spații vii și primitoare. Totodată, toate casele vizitate în cadrul proiectului vor fi integrate într-o hartă comună, deschisă pentru viitoare descoperiri și explorări culturale.

Educație prin experiență și implicare comunitară

Pe lângă activitățile creative, Caravana de Patrimoniu propune și concursuri devenite deja o tradiție – cursa cultural-sportivă și concursul culinar cu premii – menite să stimuleze spiritul de echipă și curiozitatea față de moștenirea culturală locală.

Un aspect esențial al acestui proiect este implicarea activă a părinților și profesorilor, care sunt încurajați să devină inițiatori ai unor viitoare proiecte culturale relevante pentru comunitățile lor.

Prima ediție a caravanei s-a desfășurat în luna octombrie 2024, cu cinci stații de lucru cu copiii, urmată de ateliere la distanță, târguri de Crăciun și alte activități desfășurate pe parcursul anului 2024. Acum, caravana de primăvară se va derula după următorul calendar:

05 – 06 aprilie – Vila Golescu, Câmpulung Muscel
09 – 10 aprilie – Casa George Enescu, Mihăileni
12 – 13 aprilie – Casa țărănească Viscri 18
15 – 16 aprilie – Conacul Neamțu din Olari
22 – 23 aprilie – Biserica din Pojogi

„Caravana de patrimoniu nu este doar despre copii premianți, cei entuziaști sau cei cu poftă continuă de experiențe noi. Este vorba și despre copii cu deficit de atenție sau nevoie foarte mare de atenție și confirmare. În rural, avem de-a face de cele mai multe ori cu copii ce provin din medii defavorizate, cu un univers limitat de cunoaștere a lumii înconjurătoare, scăpați aproape fără nici o excepție în lumea telefoanelor, ce navighează superficial în universul ce li se deschide atât de facil prin internet, dar nu-l înțeleg și nu au nici o busolă pentru a naviga în favoarea lor prin el. Este vorba foarte mult de copii forțați să facă parte dintr-un sistem educațional școlar complet depășit, căruia nu-i înțeleg rostul și nici utilitatea.

Caravana educațională de patrimoniu nu va schimba brusc și radical lumea în care trăim, dar credem şi sperăm că poate deschide orizonturi noi. Subiectul patrimoniului este întotdeauna camuflat în jocuri, experiențe și proiecte practice, concursuri atractive, sport, bucurie și entuziasm. Îl „servim” cu traineri care le pot fi modele copiilor și îl acordăm cu bunătate și înțelegere  dar și cu rigoare și reguli.” – Andreea Machidon, Director program Educaţie pentru Patrimoniu, Fundaţia Pro Patrimonio

Prin această inițiativă, Fundația Pro Patrimonio își propune să inspire și să ofere comunităților instrumentele necesare pentru a redescoperi, proteja și valorifica patrimoniul cultural local.

„Kit şi Caravană de Patrimoniu – Case și Comunități care Conlucrează” este un proiect realizat de Fundația Pro Patrimonio, susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură și co-finanțat AFCN, cu sprijinul UiPath Foundation.

Despre

Fundația Pro Patrimonio desfășoară de peste 10 ani programul Educație pentru Patrimoniu, dedicat copiilor din comunitățile în care organizația implementează proiecte de salvare, conservare și reabilitare a patrimoniului arhitectural. Prin ateliere practice bazate pe experiment și creativitate, copiii învață despre arhitectură, identitate locală, natură și relațiile dintre oameni și valori culturale.

Printre proiectele emblematice ale fundației se numără:

  • Casa George Enescu, Mihăileni – găzduiește Academia de Muzică și Studiul Sunetului, oferind copiilor acces la educație culturală de calitate aproape de casele lor. De asemenea, aduce împreună atât componenta memorială, cât și cea de educație muzicală și găzduiește rezidențe artistice.
  • Conacul Neamțu, Olari – numit şi Conacul Copiilor este un exemplu de salvare și reutilizare a patrimoniului cu precădere în sudul României, destinat educației copiilor şi experimentelor legate de mediu.
  • Vila Golescu, Câmpulung Muscel – model de integrare a patrimoniului în viața comunității prin rezidențe creative, ateliere de peisaj şi meșteșugărit, zile ale porţilor deschise, ateliere pentru copii.
  • Casa Viscri 18 –  loc de desfășurare a evenimentelor culturale și educative.
  • Biserica din Pojogi – activată prin inițiative locale pentru a deveni punct de interes turistic și cultural.

Pro Patrimonio activează de 25 de ani pentru revitalizarea comunităților dezavantajate, salvarea patrimoniului construit și reintegrarea acestuia în circuitul cultural și economic. Din 2024, fundația este reprezentanța Europa Nostra în România, având un rol activ în promovarea și protecția patrimoniului european.

În 2021 Fundaţia Pro Patrimonio prin proiectul de conservare a Bisericii de Lemn de la Urşi, judeţul Vâlcea câştigat trei premii europene: Premiul Categoria Conservare, Grand Prix şi Premiul Publicului în cadrul Premiilor Europene pentru patrimoniu / Premiile Europa Nostra. La nivel european, Pro Patrimonio face parte din International National Trust Organisation, European Heritage Houses, Michelangelo Foundation, Merita.

Citeşte despre tot proiectul desfăşurat până acum:

Explorăm grădinile viitorului, inspirate din trecut

Atelierele KIT, ediția de final de iarnă la Vila Golescu

Atelierele KIT revin în 2025

Un an într-un film

MISIUNEA CRĂCIUN „îndeplinită”

ATELIERELE KIT prin țară, ediţia decembrie 2024

Ateliere-KIT în desfășurare la Vila Golescu

Se pregătesc primele atelierele – KIT

 Staţia 5 – Comunitatea de la Pojogi, Caravana de Patrimoniu 2024

Staţia 4 – Conacul Neamțu de la Olari, Caravana de Patrimoniu 2024

Staţia 3 – Vila Golescu, Caravana de Patrimoniu 2024

Staţia 2 – Casa Viscri 18, Caravana de Patrimoniu 2024

Staţia 1 – Casa Enescu din Mihăileni, Caravana de Patrimoniu 2024

Programul Educaţie pentru Patrimoniu primeşte o identitate grafică 

Kit şi Caravană de Patrimoniu. Pregătiri.

Ce poti face tu?

Newsletter Donează