25 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Staţia 1 – Casa Enescu din Mihăileni, Caravana de Patrimoniu 2024

Staţia 1 – Casa Enescu din Mihăileni, Caravana de Patrimoniu 2024

Momentul mult aşteptat al întâlnirii cu copiii a sosit. 17-18 septembrie a fost intervalul dedicat comunității de copii din jurul Casei Enescu de la Mihăileni.  

Ne-a fost foarte dor se pare de copiii de plăcuți de-aici. Ghiozdanul de entuziasm și poftă de lucru și joacă deopotrivă a fost mereu plin și la cei aproximativ 30 de copii de acum. Acest sentiment l-am regăsit de fiecare dată în care am interacţionat cu copiii din această comunitate.  

Ce am făcut?

  • Macheta comunității – grupele s-au întrecut în reprezentări artistice, identificări exacte ale reperelor din comunitate și viziuni ca de la viitori primari: cu multe parcuri și locuri de joacă, cinematografe,  locuri accesibile de bălăceală și, bineînțeles, magazine o mulţime.
  • Casa Enescu în miniatură pentru festival și afiș – a ajuns pe rând : casă muzicală, spațiu de evenimente sportive și joacă, cinematograf în aer liber și centru de întâmplări și activități pline de mistere.
  • Standul cu suveniruri de festival s-a umplut cu tricouri tematice și cărți poștale dedicate.

După așa un maraton de creativitate, asezonat cu mese specific locale, precum borșul roz de sfeclă și alte bunătăți, pauze regulamentare de joacă liberă dar și o adunare de seară de film în aer liber, duminică ne-am păstrat ultimele energii pentru concursul cultural și sportiv pe echipe și concursul culinar cu premii, deja bine înrădăcinat la Mihăileni.

 

  • Cursa copiilor nu a fost doar de o infuzie de bucurie și adrenalină pentru participanții entuziaști, dar și prilej să lucrăm cu copiii mari din anii trecuți de data aceasta ca ajutoare.  Au tras seriod cu arcul, au cărat bușteni și găleți cu apă, au mișcat caprele la tăierile cu joagărul, au trecut ca-n tranșee printre sforile cu clopoței. Au urmat activităţi pline de mozoleală și râs la făcutul de chirpici și nimeni nu s-a lăsat mai prejos la proba de cățărat pe sfori în copac.
  • Am alternat agitația fizică cu probe de arhitectură, restaurare sau natură practică. La final cele 14 echipe a câte 2 copii erau fiecare obosite dar fericite la finish.

După atâtea activităţi pizza a fost pe gustul tuturor iar grupul copiilor de la Academia de Muzică au oferit un mic moment de linişte şi încântare muzicală,

Tabăra se încheie festiv cu voturi pentru mesele pline de prăjituri, premii pentru câștigători, suveniruri și amintiri doldora pentru toți.

Caravana de Patrimoniu pleacă de la Mihăleni către următorul popas. Traineri ne-au mărturisit că sunt uimiți și mândrii de planurile și evoluția copiilor mari, cu idei pragmatice și reale, ținte înalte, chiar și la facultăți de peste graniță, dar mai ales cu poftă de a face lucruri importante. Mai vrem astfel de comunități!

„Kit şi Caravană de Patrimoniu – Case și Comunități care Conlucrează” este un proiect realizat de Fundația Pro Patrimonio, susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură și co-finanțat AFCN, cu sprijinul UiPath Foundation.

 

Citeşte şi:

Staţia 5 – Comunitatea de la Pojogi, Caravana de Patrimoniu 2024

Staţia 4 – Conacul Neamțu de la Olari, Caravana de Patrimoniu 2024

Staţia 3 – Vila Golescu, Caravana de Patrimoniu 2024

Staţia 2 – Casa Viscri 18, Caravana de Patrimoniu 2024

Programul Educaţie pentru Patrimoniu primeşte o identitate grafică 

Kit şi Caravană de Patrimoniu. Pregătiri.

Kit şi Caravană de Patrimoniu – Case și Comunități care Conlucrează

 

 

Ce poti face tu?

Newsletter Donează