25 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Ateliere de lucru la Kiturile pentru Patrimoniu 2023

Ateliere de lucru la Kiturile pentru Patrimoniu 2023

De Sânziene am dat startul la vară cu o nouă serie de KIT-uri de patrimoniu!

Cei 70 de copii din jurul Conacului Neamțu de la Olari și a Casei Enescu de la Mihăileni, parte din programul Future Acceleration Program, au ajuns în posesia KIT-urilor de patrimoniu cu povestea trecută și viitoare a Vilei Golescu de la Câmpulung Muscel.

Sâmbătă, 24 iunie, 27 de copii din satele apropiate Conacului Neamțu s-au adunat în curtea de la Olari pentru o porție de joacă serioasă și o explorare cu puterea imaginației. Copiii de la Mihăileni au fost adunaţi în grup şi au lucrat sub supravegherea coordonatorului lor local urmând îndeaproape instrucţiunile transmise în KIT.

Cum ne-am pregăti o posibilă vizită în viitor în acest loc deosebit?

Am reconstruit Vila Golescu de la Câmpulung Muscel sub forma unei machete de hârtie, ne-am pregătit penare cu piese de mobilier și inserții personalizate pirogravate, am asamblat etichetele doamnei Cantili pentru viitoarea plantație de morcovi pitici și rețeta de dulceață de la 1900. Am deschis provocarea creionării propriului arbore genealogic urmând modelul familiei Golescu și am pregătit restul kitului pentru explorări ulterioare acasă.

Cu această ocazie copiii au aflat mai multe despre un al judeţ al României şi o altă casă de patrimoniu de care Fundaţia Pro Patrimonio se ocupă, Vila Golescu de la Câmpulung Muscel, judeţul Argeş. Aici, la începutul secolului trecut a trăit familia Golescu, al cărei exponent feminin, Maria Cantili Golescu a făcut subiectul unui interes de cercetare profund pe parcursul a doi ani. Doamna Cantili a lăsat două caiete de reţete şi sfaturi gospodăreşti extrem de interesante în contextul analizei unei epoci, din care am extras reţeta de dulceaţă de morcovi, prezentată copiilor.

Proiect susţinut în parteneriat cu UiPath Foundation în judeţele Botoşani şi Olt.

Din cei 11 ani în care Pro Patrimonio a livrat constant ateliere de Educaţie pentru Patrimoniu au reieşit o serie de materiale ce pot fi descărcate din biblioteca de resurse utile. Câteva exemple Manual de Educație pentru PatrimoniuManual de Educaţie MuzicalăCaietul Casei Enescu. Ghid interactiv de explorareHarta Meşteşugurilor.Sugestii pentru explorarea peisajului cultural din jurul MihăileniuluiAnsamblul Golescu. Observator de Peisaj Cultural în Câmpulung Muscel etc

Citeşte şi: Kitul de Patrimoniu 2023

Ce poti face tu?

Newsletter Donează