25 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
„Atelier 4: treasure-hunt”, 29 mai-2 iunie 2019

„Atelier 4: treasure-hunt”, 29 mai-2 iunie 2019

Primul weekend de vacanță, 14-16 iunie, ne-a prins în caravana de ateliere la cele trei conace. Activitățile noastre s-au mutat de această dată în aer liber, bucurându-ne din plin de zilele calde din această perioadă.

Ne-am propus să descoperim istorii ascunse de la conace printr-un joc de tip treasure-hunt cronometrat, cu probe cât mai diverse și mai dinamice, fie ele sportive, culturale, creative sau de bricolaj.

Competiția a motivat neașteptat de mult toți membrii echipelor de copii, căpitanii acestora, profesorii susținători și părinții din galerie. Pentru a obține indiciile necesare creionării întregii povești copiii au avut de trecut:

1. proba sportivă – alergat, împins bușteni sau tras baloți de paie, echilibru prin „fir electric”, mersul piticului și în final recuperarea mesajului scris din copac;
2. proba de tras cu arcul;
3. proba de desen viteză – o ștafetă cu creioane și atenție sporită, ce a avut ca temă fațada conacului cu cât mai multe detalii;
4. proba de măsurat înălțimea și lățimea conacului prin estimarea cu repere și cea de orientare, ce a a presupus poziționarea conacului în funcție de punctele cardinale;
5. proba de identificare plante în funcție de poziționarea acestora pe harta grădinilor de la conac;
6. proba realizării unui afiș de promovarea a conacului împreună cu o plantă reprezentativă;
7. proba detaliilor de arhitectură – corelarea termenilor de specialitate ce descriu elemente constructive ale conacelor cu locul acestora în fotografia de epocă a celor trei construcții;
8. proba amuzantă, cu două provocări de coordonare a echipelor pentru a obține într-un mod inedit indiciul mult dorit;
9. proba de creație a presupus construcția pe baza unei scurte povești a unui personaj celebru de la conac, folosind materiale precum: lemn, ață, vegetație și textile.

Toate cele trei comunități au reușit să recompună poveștile de la conac parcurgându-le într-un mod amuzant, s-au apropiat de personajele celebre ce au animat conacele în trecut, precum Elena Perticari-Davila, George Zissi – „Prințul de la Olari”- și Vasile Golescu, au sudat prietenii mai trainice unii cu alții ca echipe și ne-au oferit prilejul să ne bucurăm nu doar de experiența de a lucra împreună, dar și de entuziasmul și rugămințile emoționante de a continua activitățile de la conac pe viitor. Finalul aventurilor l-am sărbătorit cu bricolarea unor diplome-suvenir cu fațadele conacelor traforate și poveștile câștigate ca decor.

Proiect cultural co-finanţat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

 


Ce poti face tu?

Newsletter Donează