25 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
„Atelier 2: peisagistul”, 10-12 mai 2019

„Atelier 2: peisagistul”, 10-12 mai 2019

Proiectul „Educație pentru patrimoniu” a adunat o nouă serie de povești și aventuri în perioada 10 – 12 mai 2019, în curțile școlilor din comunităţile din Izvoru, Olari și Câmpulung Muscel. Copiii s-au familiarizat cu universul peisagiştilor şi au aflat cu ce se ocupă și de ce sunt ei folositori. Apoi s-au pus direct în pielea lor răspunzând creativ, responsabil și simpatic la provocarea de a-şi amenja propriile curți de școală prin planuri-machetă cât se poate de personale.

Am schimbat apoi scara lucrărilor și ne-am îndreptat către o machetă la dimensiune umană, și anume un pavilion în aer liber din nuiele de alun. Am ales locul cel mai potrivit din curtea școlii și am pornit construcția unui mic spațiu de relaxare, joacă și crescut legume. Am pus în funcțiune atenția și răbdarea pentru a putea mânui cu atenție nu doar nuielele, dar și diferitele scule necesare: foarfecă, bormașină sau „șoricel”. În paralel s-a lucrat la realizarea unei serii de răsaduri pe care copiii urmează să le îngrijească și apoi să le planteze alături de noi chiar la baza structurii, pavilionul din împletituri urmând astfel să devină suport de creștere pentru fasole, castraveți, dovleci sau tigve.

Munca nu s-a lăsat nerăsplătită, astfel că micii peisagiști au avut la final ocazia chiar să experimenteze o parte din viitorul micro-peisaj culinar creat, testând o parte din legumele proaspăt plantate sub forma unor împachetări vegetariene cu pite calde și gusturi inedite.

Ne-am bucurat de aproximativ șase ore de răbdare și entuziasm din partea copiilor de la fiecare atelier din cele trei comunități. Știm sigur că am plantat semințele unor posibili viitori peisagiști în peste 15 persoane din fiecare locație și că ne-am simțit excelent alături de cadre didactice, părinți, voluntari și alte ajutoare apărute pe parcurs la una dintre cele mai frumoase aventuri constructive din seria întâlnirilor de patrimoniu din jurul Conacului Perticari-Davila, a Conacului Neamțu și a Vilei Golescu.

Mulţumim echipei dedicate de voluntari, Ana Luiza Simion şi Anda Tănase, specialistului din spatele camerei de fimat, Alin Iacob și micului său asistent Andrei, dar mai ales cadrelor didactice și directorilor de școli care ne-au acordat tot sprijinul necesar pentru realizarea celor trei pavilione în curților școlilor de la Olari, Izvoru și din cadrul Liceul Pedagogic „Carol I” din Câmpulung Muscel.

Proiect cultural co-finanţat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

 


Ce poti face tu?

Newsletter Donează