Atelierul pentru conservarea grădinii istorice, desfășurat în perioada 14-20 mai 2017, face parte din seria de workshop-uri anuale, educative și practice, organizate la Ansamblul Golescu, care îi susțin misiunea de Observator de Peisaj Cultural în zona Câmpulung. Peisajul este o resursă comună, purtătoare de calitate și diversitate identificată la scară europeană. Abordarea peisageră este dinamică, permițând dezvoltarea spațiului, a amenajărilor și a cadrului de locuire și de lucru.
În 2017, lucrul cu participanții a inclus repararea structurilor de piatră ale pereţilor grădinii, curățare de vegetaţie şi ajutor în reconstrucţia unei vechi pergole. Coordonatorii atelierului au fost peisagistul Nicolas Triboi și arhitecta Raluca Munteanu.
„Activităţile culturale reuşesc să susţină cheltuielile de întreţinere [pentru vila și parcul Golescu], dar uneori pentru reparaţiile curente trebuie găsite alte surse (sponsorizări). Anul acesta am avut un atelier de peisagistică unde participanţii au plătit o taxă de participare, prin care s-au finanţat lucrările de renovare a parcului istoric: plante noi, materiale (piatră, var pentru pavaj etc.)”, explică arh. Raluca Munteanu – director de programe al Fundaţiei Pro Patrimonio.
„Cei 15 participanți (englezi – voluntari ai National Trust, francezi, peisagiști români) au refăcut pavajul exterior, pergola de trandafiri, au făcut răriri de vegetație și igienizări necesare. În parcul dendrologic cu specii rare și-au găsit locul acum un copac paw-paw, un larix, un pin negru, un arțar canadian. Le așteptăm să crească alături de copacul lalea și toate celelalte plante existente. Interesant este faptul că în activitățile de curățare a teraselor parcului s-a observat că acestea sunt drenate pe toata suprafața cu un strat de piatră peste care se află pământul înierbat, iar apa se filtrează prin piatră și se scurge controlat, astfel încât terasele sunt foarte stabile. Este încă un semn că grădina, în integralitatea sa a fost foarte inteligent proiectată de la bun început. În afara activităţilor concrete de refacere a grădinii, schimburile inter-culturale şi influenţa locului şi a peisajului şi-au spus cuvântul. Participanţii au făcut excursii la biserica Sfânta Marina – printre cele mai vechi din Câmpulung, Cimitirul Eroilor din Lereşti, biserica din Bilceşti şi Conacul Alimănişteanu din Bilceşti. Au luat masa la una dintre gospodinele locale din satul Lunca Gârţii şi au făcute ture cu maşina să vadă casele tradiţionale din Dragoslavele. Marcant pentru voluntarii străini s-au dovedit vâltoarea de spălat covoare şi cergi de la Rucăr, precum şi dioramele din Mausoleul Mateiaş. Toate acestea le-au creat un bagaj de experienţe culturale, gastronomice şi senzoriale bogat şi intens”, povesteşte Raluca Marţiş, director de comunicare al Pro Patrimonio.
Detalii despre atelier și Vila Golescu la emisiunea Bonton din 25 iunie 2017:
http://www.digi24.ro/emisiuni/bonton/bonton-25-iunie-17-30-749448