Anul 2013 a fost cel în care s-a putut realiza intervenţia cea mai amplă: biserica a fost ridicată 90 cm deasupra solului, s-au făcut fundaţiile noi şi s-au înlocuit și completat bârnele deteriorate, au fost extrase picturile de pe bârnele putrede, s-a realizat biocidarea grinzilor noi de lemn.
Au fost înlocuite tălpile de lemn și reașezată biserica pe noile fundații pentru aceasta Muzeul Astra a recomandat o echipa de meşteri maramureşeni alături de care au lucrat cei mai mulţi voluntari: 6 serii de câte 8 voluntari (în plus față de meșteri). Pentru tălpile pe care se așază biserica au fost aduşi 10 stejari din Botoşani, în zonă negăsind stejar la dimensiunile necesare. Din acest motiv în toamnă s-a inițiat o campanie de plantat stejari cu voluntarii de peste vară. S-au plantat 50 de stejari în curtea şcolii şi în apropierea bisericii astfel încât peste încă 300 de ani să existe materie primă locală.
A fost realizată o investigație arheologică în zona fundațiilor sub supravegherea Muzeului de Istorie Vâlcea. În urma săpăturilor s-a descoperit un tezaur monetar compus din 99 de monede din argint şi aramă (dintre care 11 de salbă), încadrat la prima vedere în intervalul a doua jum. a sec. XVIII-prima jum. a sec. XIX. Monedele au fost descoperite într-un ulcior, cu toarta şi gâtul rupte, ca să permită introducerea monedelor.
Au fost înlocuite şi reparate bârnele deteriorate de lemn din pereți și cosoroabe şi s-au făcut reparații la structura de protecţie.
Tot 2013 este anul în care echipa Fundaţia Pro Patrimonio a întreprins demersurile necesare pentru introducerea bisericii de la Urşi în programul World Monuments Fund – Watch List. Organizaţia internaţională World Monuments Fund a inclus ansamblul bisericilor de lemn din nordul Olteniei şi sudul Transilvaniei în programul Watch 2014, ca recunoaştere a pericolului iminent ce ameninţă aceste clădiri de patrimoniu şi ca recunoaştere a valorii culturale și economice pe care o au pentru dezvoltarea durabilă a comunităţilor.