24 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
„Atelier 5: serbări în comunitate”, 16-21 iulie 2019

„Atelier 5: serbări în comunitate”, 16-21 iulie 2019

Perioada 16-21 iulie am dedicat-o serbărilor în comunitate. Atelierele și entuziasmul de peste an s-au adunat în câte două zile de Festival în fiecare dintre cele trei comunități din jurul clădirilor de patrimoniu din Izvoru, Olari și Câmpulung Muscel. Activitățile și provocările tuturor atelierelor au fost rememorate expozitiv, celebrate festiv și chiar completate cu câteva probe noi.
Programul celor două zile din fiecare comunitate a cuprins, cu personalizările aferente, următoarele activități:

1. Maratonul de meșteșuguri cu patru bancuri de lucru ce a explorat în mod creativ și util lumea decorațiilor interioare de la conace.

•Atelierul de linogravură – a pornit de la povestea pereților decorați cu tapet și a invitat copiii să-și creeze modele asemănătoare folosind tehnica linogravurii și imprimând la final traiste de luat la purtător.

•Atelierul de stucaturi – după explorarea interioarelor decorate cu modele diverse de stucaturi, copiii și-au preparat din ipsos și matrițe propriile forme decorative, cărora le-au pregătit la final săculeți de protecție personalizați cu plante bătute, a căror culoare și textură a fost fixată cu sulfat de Fier.

•Atelierul de mozaic – pornind de la diverse modele clasice de portrete-medalion, copiii și-au creat propriile medalioane folosind piese de mozaic năstrușnice: boabe de fasole pictate.

•Atelierul de hârtie – pereții pot primi decorații chiar și din hârtie manuală, motiv pentru care nu am ezitat să ne creem propriile modele de hârtie manuală reciclată cu decorații din lumea vegetală înconjurătoare

2. Atelierul de animație-film a pus în valoare, în funcție de specificul locului, poveștile sau locurile reprezentative pentru comunitate. Comunitățile de la Conacul Perticari-Davila și Conacul Neamțu au beneficiat de ghidajul specialistului în animație Andra Berilă pentru a realiza două animații cu poveștile locului. Originale, simpatice și nu puțin trudite, animațiile au urmat aproape toate etapele specialistului: identificarea poveștii, structurarea acesteia în cadre, realizarea fundalurilor, a persoanjelor și a elementelor componente, pregătirea și filmarea cadrelor.

Comunitatea de la Vila Golescu se bucurase deja de exercițiul animației anul trecut, ajungând anul acesta, alături de specialistul Alin Iacob, la nivelul realizării unui scurt film de prezentare personală a vilei și a grădinii Golescu, ce a purtat micii cineaști prin etape cât se poate de reale ale design-ului și producției: familiarizarea tehnică cu aparatul de filmat, alegerea și argumentarea cadrelor ce urmează a fi filmate, stabilirea replicilor, încadrarea și filmarea propriu-zisă, înregistrare voce și apoi montaj în program dedicat.

3. Expoziția de fotografii cu ipostaze cât mai diverse din cele trei destinații-atelier ce au adus împreună pentru toate comunitățile imaginea de ansamblu a inițiativelor Fundației la toate cele trei conace.

4. Un concurs gastronomic adresat în primul rând mamelor copiilor, dar în egală măsură oricărui membru al comunității interesat, în urma căruia, prin degustări multiple și voturi sincere, câștigătorii au plecat acasă chiar cu un obiect electrocasnic: un mixer. Prăjiturile și mâncărurile sărate s-au întrecut în gusturi mai mult decât ne-am fi așteptat, încurajându-ne să credem că această inițiativă ar putea crește pe viitor susținând în mod plăcut și gustos activitățile educaționale de la conace.

5. Proiecția de film în curtea conacelor, în compania simpaticei animații de lungmetraj ODDSOCKEATERS, difuzată în parteneriat cu FREEALIZE.

6. Seara în aer liber, ca de sfârșit de tabără, în curtea celor trei conace, unde curajoșii și curioșii deopotrivă nu doar au învățat să monteze corturi, dar le-au și folosit pentru a petrece noaptea alături de echipă campând. Pentru cei mai mulți dintre copii dormitul la cort a fost o experiență nemaitrăită, care s-a dovedit a fi la sfârșitul aventurilor chiar punctul culminant al micului festival-atelier, ridicând la fileu foarte des întrebarea și provocarea: „când organizăm o tabără la conace?”.

Activitățile s-au succedat cu pauze de joacă, alergat, explorat locurile, picnicuri, gustări, vizite bucuroase ale părinților și profesorilor, mult entuziasm și rugăminți emoționante de a repeta experiența pentru copii și comunitate deopotrivă.

Ne-am bucurat de susținerea membrilor apropiați din comunitate, de ajutorul părinților, al profesorilor și mai ales al voluntarilor, Luiza Anna şi Ana Maria Apostoiu, de cadourile culinare primite pentru întregirea atmosferei de bine, dar cel mai mult de încrederea și entuziasmul primite din partea copiilor pentru a ne continua demersurile educaționale, după acest an, cu ștacheta ridicată mult mai sus.

Urmează să adunăm experiențele câștigate în acest an într-un ghid educațional online, ce sperăm să vină în sprinjinul oamenilor cu inițiativă și din alte comunități și chiar să lansăm o mică serie de obiecte și jocuri educaționale care să povestească și să sprijine pe viitor o parte din activitățile Fundației.

Proiect cultural co-finanţat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

 


Ce poti face tu?

Newsletter Donează