Nicolae Rațiu, cofondator al Pro Patrimonio, i-a întâmpinat pe Excelența Sa, ambasadorul României, Laura Popescu, și pe Excelența Sa, Nunțiul Papal al Regatului Unit, în superba sală de la primul etaj a Institutului Cultural Român din Londra, plină de invitați, pentru a sărbători cea de-a 25-a aniversare a Pro Patrimonio.
Dânsul a descris cum a fost înființată Fundația ca răspuns la starea îngrozitoare în care se aflau multe clădiri vechi frumoase din România. Beneficiind de rețeaua extinsă de arhitecți a președintelui fondator, Șerban Cantacuzino, atât în Regatul Unit, cât și în România, au fost constituite consilii administrative și s-au strâns în scurt timp și fonduri pentru proiect.
Cu toate acestea, a fost dificil să se obțină sprijin în România, dată fiind multitudinea de cauze valoroase din întreaga țară care aveau nevoie urgentă de fonduri. Cu toate acestea, au fost achiziționate treptat proprietăți cu ajutorul fondurilor strânse sau prin donații, care au fost apoi restaurate și redate comunității locale. Patru clădiri sunt finalizate, iar alte câteva sunt în curs de finalizare.
S-au menționat succesele activităților de lobby, în special rolul jucat de Pro Patrimonio în blocarea planurilor Rosia Montana Gold Corporation de a distruge vechile mine de aur din epoca romană și de a risca inundarea zonei cu nisip cu cianură.
Nicolae Rațiu a încheiat cu un apel urgent pentru membri noi și donații care să permită continuarea activității esențiale a Pro Patrimonio.
A urmat o conferință foarte interesantă și însuflețită susținută de Jeremy Musson, specialist în patrimoniu și scriitor, intitulată „Rolul frumuseții în patrimoniul cultural și conservare”. Prin citate din mai mulți arhitecți, printre care Vanbrugh și Șerban Cantacuzino, Jeremy Musson a subliniat modul în care frumusețea a fost punctul de plecare nu numai pentru proiectarea, ci și pentru conservarea ulterioară a clădirilor istorice. John Ruskin a fost un artist britanic ale cărui picturi ale caselor de țară engleze au modelat percepția asupra valorii istorice a acestora.
Citatul lui Șerban Cantacuzino a fost: “Pro Patrimonio are o serie de proiecte în derulare a căror misiune principală este conservarea, salvarea și reactivarea patrimoniului cultural, în special în arhitectură. Acțiunile se concentrează pe proiecte palpabile, menite să protejeze și să reabiliteze patrimoniul și pe implicarea și sensibilizarea comunităților cu privire la propria identitate, memorie și valori culturale moștenite. Fundația Pro Patrimonio susține ideea că fiecare cetățean este responsabil pentru patrimoniu și că acesta din urmă reprezintă un element care modelează identitatea socială. În opinia fundației, tradiția nu este un set de valori inflexibile, ci ne învață să aflăm despre identitatea și cultura care ne-au format, ne modelează și astăzi și încurajează gândirea critică adaptată în mod echilibrat și practic la viața contemporană”.
Jeremy Musson a încheiat cu următoarele cuvinte: „folosirea unei case istorice fragile (casa George Enescu de la Mihăileni) ca instrument de educație a copiilor și crearea unei comunități mai largi de asociere în jurul ei este un exemplu tipic al strategiei prin care Fundația Pro Patrimonio a reușit să salveze alte monumente și va continua să salveze altele”.
A urmat un concert special cu Alexandru Tomescu, care susține Pro Patrimonio de mult timp, și cu Dragoș Ilie. Ei au interpretat o selecție de sonate pentru vioară și chitară de Paganini din Centone di Sonate, o colecție de șase sonate, pe care Alexandru le descrie drept „opere în miniatură” și „tulburătoare” – ceea ce, într-adevăr, au și fost. Ca de obicei, Alexandru a intercalat piesele încântătoare cu anecdote contextuale captivante.
După concert a avut loc o recepție cu mâncare românească delicioasă și cu vin excelent sponsorizat de vinurile Prince Stirbey.