După etapa de desfăşurare cu prezenţă fizică în teritoriu a proiectului “Kit şi Caravană de Patrimoniu – Case și Comunități care Conlucrează” intrăm într-o etapă nouă, cea a kiturilor de patrimoniu. 125 de copii din cinci comunităţi din județe diferite (Botoşani, Braşov, Argeş, Vâlcea şi Olt) vor primi şase exemple de KIT-uri după un calendar care se va derula din decembrie până în finalul lunii martie 2025, iar în aprilie 2025 urmând a doua caravană.
Casele sau locurile alese ca parte a acestui proiect sunt monumente istorice ale Fundaţiei Pro Patrimonio sau locuri în care fundaţia a fost invitată să intervină în diverse modalităţi. Pentru început Vila Golescu de la Câmpulung Muscel și Casa George Enescu de la Mihăileni au fost transpuse în caiete de explorare și machete de asamblat.
Luna decembrie este dedicată explorării acestor prime două clădiri de patrimoniu prin joc creativ cu detalii, materiale și povești de arhitectură ce se transformă în decorații de Crăciun și aduc împreună comunitatea „la masa” unui târg tematic de sezon, cu premii, așa cum le place copiilor și ne place tuturor.
Kiturile sunt produse educaționale ce pleacă fără echipa de bază în comunități, se deschid la propriu și la figurat în fiecare comunitate. Conţin un caiet de explorare interactivă a casei alese, o felie din puzzle-ul hărții mari a României, o construcție pop-up şi căsuța care luminează. În prezenţa unui coordonator local şi cu ghidajul unui material video copiii bricolează materialele primite.
În weekendul 23-24 noiembrie se deschide „sezonul” atelierelor-kit la Vila Golescu cu bricolaj, creativitate și idei pentru scenarii interioare de „vreme rea” pentru clădirile de patrimoniu în cauză.
Activităţile vor cuprinde:
După modelul testat la Vila Golescu, celelalte comunități își lansează și ele propriile aventuri în luna decembrie. Materialul video realizat aici va însoţi kiturile şi va ajuta coordonatorii locali să lucreze împreună cu copiii din Olari, Pojogi, Viscri şi Mihăileni.
Așteptăm cu mare curiozitate să comparăm rezultatele fiecărei locații!
„Kit şi Caravană de Patrimoniu – Case și Comunități care Conlucrează” este un proiect realizat de Fundația Pro Patrimonio, susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură și co-finanțat AFCN, cu sprijinul UiPath Foundation.
Citeşte şi:
Staţia 5 – Comunitatea de la Pojogi, Caravana de Patrimoniu 2024
Staţia 4 – Conacul Neamțu de la Olari, Caravana de Patrimoniu 2024
Staţia 3 – Vila Golescu, Caravana de Patrimoniu 2024
Staţia 2 – Casa Viscri 18, Caravana de Patrimoniu 2024
Staţia 1 – Casa Enescu din Mihăileni, Caravana de Patrimoniu 2024
Programul Educaţie pentru Patrimoniu primeşte o identitate grafică
Kit şi Caravană de Patrimoniu. Pregătiri.