24 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Festivalul Batem Fierul la Conac. Ediţia din 2024

Festivalul Batem Fierul la Conac. Ediţia din 2024

Ediția din 2024 a Festivalului „Batem Fierul La Conac!” a dus mai departe misiunea începută de Asociația Maria acum 18 ani la Conacul Petre P. Carp din Țibănești, județul Iași, de a iniția tinerii în meșteșugurile tradiționale, contribuind în acelasi timp la conservarea patrimoniului imaterial în comunitatea rurală din Țibănești.

Între 1-15 august au avut loc o serie de ateliere care să le ofere ocazia participanților de toate vârstele să experimenteze meșteșugurile tradiționale și să ducă la bun sfârșit un obiect realizat cu mâinile lor:

  • Atelierul de FERONERIE de ARTA / Poarta de acces spre zona cuptorului de ars ceramica – sub îndrumarea lui Adrien Auer, compagnon fierar din Franța, rezident la Țibănești, unde cinci elevi francezi de la prestigioasa școală de meserii Les Compagnons du Devoir au conceput și au executat o poartă de fier forjat, de dimensiunea 3m x 3m, montată in situ
  • Atelierul de INTRODUCERE în ARTA FERONERIEI, sub îndrumarea lui Adrien Corbin, compagnon fierar francez – unde participanții au învățat să deformeze fierul încins și să realizeze mici piese
  • Atelierul de CONSTRUIRE a unui CUPTOR de ars CERAMICA condus de fizicianul și expertul în cuptoare tradiționale Claude Aussage, alături de Faustine Besnard. Cuptorul cu o capacitate de 200 de litri a fost construit din cărămizi refractare legate cu mortar de argila  și izolate cu lut. Tot în cadrul atelierului a fost construit și un mic cuptor experimental din hârtie muiată în barbotină, menit să ridice temperatura până la circa 900 grade Celsius și să ardă apoi complet, împreună cu vasele de ceramică din el.
  • Atelierul de CERAMICA UTILITARA si MODELAJ – alături de Sarah Davidoux si Faustine Besnard, care au revenit la Țibănești pentru acest eveniment. Participanții au lucrat la roată și au creat o serie de oale, dar au și experimentat modelarea de obiecte din lut, după care le-au acoperit cu angobă sau diverse tipuri de emailuri din Franța și le-au dat pentru prima ardere în micul cuptor experimental. Tot în acest atelier am făcut a doua ardere pentru vasele ceramice din 2023.
  • Atelierele de RELEVEU de ARHITECTURA ISTORICA si STUDII de ACUARELA, coordonate de arh.  Ștefan Mănciulescu. Atelierul de releveu de arhitectură istorică a fost un exercițiu de analiză și observație al clădirilor de patrimoniu, cu ajutorul desenului. S-a pregătit releveul bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Jigoreni, jud. Iași. Pentru studiile de acuarelă participanții porneau în căutarea celor mai frumoase locuri pentru pictat peisaje, natură moartă, case, scene de interior, portret și interior țărănesc. Lucrările participanților au putut fi admirate în cadrul expoziției din 14 august 2024, chiar la conacul Petre P. Carp.

Activitățile au fost concepute astfel încât participanții să experimenteze pe rând diversele ateliere.

La ediția din 2024 a Școlii de vară Batem fierul la conac! s-au înscris un număr record de copii: 35. Ei au participat alternativ la două workshopuri:

  • Atelierul de ARTA si MISCARE / copiii îl descoperă pe Brâncuși – Ioana Violet, art-terapeut, în care copiii au combinat activitățile de arte plastice/educație artistică cu mișcarea corporală inspirată din yoga utilizând tehnici de arte vizuale (desen, decupaj, pliere, colaj, modelare) și posturile sau mișcările corporale corespunzătoare: echilibru/dezechilibru, axa de simetrie, dreapta/stânga, activ/pasiv, sus/jos. Lucrările rezultate au fost expuse la conacul Petre P. Carp în 11 august.
  • Atelierul JURNAL de BORD / copiii au ocupat redacția ziarului cultural Batem fierul la conac! Sub ghidajul Vandei Maria Sturdza, scenograf, copiii au intrat în rolul reporterilor și au documentat activitățile atelierelor. Pornind de la schițele, impresiile și interviurile luate de ei formatorilor a fost pregătit numărul 9 al ziarului cultural Batem fierul la conac, poate fi citit aici (link catre ziar)

În paralel s-a desfășurat și atelierul FOTOPOETICA sub îndrumarea lui  Francisc Mraz Ferkó. Ne-am putut bucura de două vernisaje cu o selecție de fotografii făcute de participanți.

Seara, după terminarea lucrului, formatorii au susținut o serie de conferințe în care au relatat participanților cum se desfășoară un atelier de restaurare, cum funcționează cuptoarele de ars ceramica și cum au evoluat de-a lungul vremii. Participanții au avut ocazia să se familiarizeze cu lucrările de feronerie de la șantierul de la conacul Herăști și au putut urmări etapele de renovare și utilare a noului atelier de fierărie din Călinești, Jud. Botoșani. Au ascultat de asemenea povestea atelierelor de ARTĂ ȘI MIȘCARE, Artees și Labirintul senzorial. Într-una dintre seri a fost proiectat documentarul „Le Grand Feu” despre unul dintre cele mai mari cuptoare de ars ceramica din Europa.

În weekend participanții au făcut deja tradiționala excursie cu căruțele în pădure, urmată de un picnic la iarbă verde la Prisaca și o vizită la Daniel Ifrim, meșter olar renumit din Schitu Stavnic.

Formația de rock alternativ Paratrăznet din Timișoara a susținut un concert pe 9 august în micul muzeu de obiecte populare de la Casa Gang, la conac și a acompaniat printr-un jam session prima ardere a vaselor de lut în cuptorul experimental.

Cele două săptămâni de lucru intens s-au încheiat alături de fanfara de la Zece Prăjini, ale cărei alămuri răsunătoare au strâns laolaltă participanți, formatori, copii și săteni.

Puteți urmări aici evenimentele din vară, documentate cu grijă de Mihai Bodea-Tatulea:

Proiectul Batem fierul la conac! 2024 a fost derulat în parteneriat cu prestigioasa școală de meserii Les Compagnons du Devoir et du Tour de France, cu Fundaţia Pro Patrimonio și cu Asociația „Gaspar, Baltazar si Melchior” / Scoala de la Piscu și a fost co-finanțat de AFCN.

Credite foto: Dalia Juchem, Mihai Bodea-Tatulea

Ce poti face tu?

Newsletter Donează