23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Specialiștii și activiștii din domeniu se reunesc pentru a stabili prioritățile comune pentru protejarea  patrimoniului cultural    

Specialiștii și activiștii din domeniu se reunesc pentru a stabili prioritățile comune pentru protejarea  patrimoniului cultural   

Manifestul pentru protejarea patrimoniului cultural din România va fi adoptat pe 5 octombrie, în marja Summitului European al Patrimoniului cultural

București

Organizațiile neguvernamentale și profesioniștii din domeniul patrimoniului cultural se vor întruni în premieră la București, sâmbătă, 5 octombrie 2024, interval 09.30 – 13.00, într-o Masă Rotundă, în marja Summitului European al Patrimoniului Cultural, pentru a agrea prioritățile de acțiune pentru protejarea patrimoniului cultural din România. Aceste măsuri prioritare vor fi incluse într-un Manifest pentru protejarea patrimoniului cultural din România, care va fi adoptat sâmbătă de participanți. Documentul va fi promovat apoi atât în cadrul Summitului, care se va desfășura între 6-8 octombrie – la care se vor propune prioritățile de politici publice la nivel european, cât și în relația cu autoritățile române, de la nivel național și local. 

Un număr de 38 de organizații specializate în protejarea patrimoniului s-au înscris la eveniment, la care vor mai participa și reprezentanți ai organizațiilor profesionale din domeniu, ai unor instituții publice, universități și organizații neguvernamentale care sunt interesate de subiect. În total peste 70 de organizații și instituții vor lua parte la evenimentul la care vorbitorii vor prezenta atât probleme și provocări cu care s-au confruntat, cât și reușite.

„Este pentru prima oară când organizațiile și specialiștii din domeniul patrimoniului cultural își unesc forțele la nivel național, pentru a acționa pe câteva direcții strategice. Este un demers vital pentru că ne permite să ne unim forțele pentru a opri distrugerea patrimoniului cultural și pentru a acționa mai organizat pentru promovarea de bune practici pentru conservarea și valorificarea economică a acestuia. Patrimoniul cultural ne definește identitatea și creează oportunități de dezvoltare economică și socială. E important ca autoritățile și cetățenii să înțeleagă acest lucru și să se implice” –  Ștefan Bâlici, Președinte, Ordinul Arhitecților din România. 

„Protecția și valorificarea patrimoniului în România se face majoritar prin efortul societății civile. În ultimii ani implicarea aceasta a evoluat, crescând și numărul organizațiilor și chiar dacă ne cunoaștem și apreciem fiecare eforturile celorlalți, nu a existat un moment potrivit să ne adunăm împreună. Sub umbrela Summitului Europa Nostra, la inițiativa comună a Pro Patrimonio și a Ordinului Arhitecților din România va avea loc o astfel de primă întâlnire, sâmbătă 5 octombrie. Ne vom cunoaște direct, dar scopul este acela de a avea o voce comună prin Manifestul pentru Patrimoniu. Sperăm să putem repeta acest aveniment, iar vocea noastră să se audă și să conteze!” – Raluca Munteanu, Director de Programe, Fundaţia Pro Patrimonio

 

Format și obiective

 Întâlnirea: Masa rotundă de la ARCUB va fi prima întâlnire extinsă a organizațiilor dedicate patrimoniului cultural din România. Va permite astfel cunoaşterea directă, colectarea problemelor, ideilor şi propunerilor pentru a pune bazele unui mod de lucru pe termen mai lung. Prin prezentări de tip PechaKucha restrâns fiecare organizaţie prezentă va indica realizări şi dificultăţi astfel încât din crearea acestul nor de idei să se poată genera un stop-cadru brut, o imagine a problemelor sectorului, așa cum sunt trăite de organizațiile din domeniul patrimoniului cultural. 

Documentul: În contextul Summitului European al Patrimoniului Cultural, masa rotundă va fi cadrul oficial de generare al Manifestului pentru protejarea patrimoniului cultural din România, în lucru deja. Acesta va fi validat în cursul mesei rotunde, pentru a-l comunica apoi public în cadrul European Cultural Heritage Policy Agora, în data de 8 octombrie. După acest moment Manifestul va fi promovat prin media și direct prin comunicare cu noile autorități publice – cele locale și centrale.

Continuarea: Întâlnirea poate să devină un eveniment anual, organizat împreună de organizatiile dedicate patrimoniului cultural din România și care să permită o actualizare recurentă cu ce se întâmplă în țară, formularea de obiectivele pentru anul următor și să lanseze invitații și propuneri către sectorul public (autorități, instituții, universități) și către cel privat (companii, proprietari, societate civilă).

 

Program

09.30-10.00 înregistrarea participanților, cafea
10.00-10.10 moderatorul prezintă contextul, scopul întâlnirii și formatul de desfășurare
10.10-11.00 PechaKucha, partea 1 (15 intervenții)
11.00-11.50 PechaKucha, partea a 2-a (15 intervenții)
11.50-12.10 pauză de cafea & networking
12.10-12.30 discuție exploratorie
12.30-12.50 citirea documentului (manifestul), comentarii și aprobare, pentru a putea fi prezentat oficial în cadrul European Cultural Heritage Policy Agora și apoi comunicat public și pus în circulație
12.50-13.00 propuneri pentru modul de organizare și acțiune în continuare    întâlnirea ia sfârșit: pauză de prânz & networking, până la următorul eveniment din program, European Heritage Youth Forum cu începe la ora 15.00

Un alt eveniment care va fi organizat pe 5 octombrie, tot în marja Summitului European al Patrimoniului Cultural va fi Forumul tinerilor profesioniști ai patrimoniului. Tineri profesioniști și interesați de patrimoniu din Europa și din România se vor reuni în acest eveniment premergător Summit-ului, pentru a discuta problemele și tendințele în domeniu. Vor fi dezbătute oportunitățile existente și viitoare, pornind de la ideea de colaborare intergenerațională; impactul transformării digitale – extinderea domeniului, accesul deschis și noile tehnologii; precum și modul în care sustenabilitatea devine un element central în sectorul patrimoniului cultural, prin rețele colective, procese participative de patrimoniu, incluziune în procesele decizionale, calitate în intervențiile pentru patrimoniul construit.

Bucureștiul va deveni capitala europeană a patrimoniului european cu ocazia Summitului European al Patrimoniului Cultural, organizat de rețeaua Europa Nostra, cu sprijinul Uniunii Europene, al Ministerului Culturii și al Primăriei Generale a Capitalei și sub patronajul Președintelui României.  Cei mai buni profesioniștii din domeniu de la nivel european vor discuta prioritățile de politici publice la nivelul UE pentru perioada următoare și vor celebra cele mai bune proiecte de conservare a patrimoniului construit, care au câștigat competiția pentru Premiile Europene pentru Patrimoniu / Premiile Europa Nostra. Printre cele mai bune 26 proiecte de conservare a patrimoniului premiate în acest an se află și două din România (Biserica Săsească din Alma Vii și Biserica Sfântului Mihail, Cluj-Napoca.

Programul Summitului European al Patrimoniului Cultural, organizat de rețeaua Europa Nostra poate fi găsit aici.

Ca organizatie activă de peste 23 de ani în activităţi de lobby şi advocacy pentru patrimoniu, în reabilitarea și refuncționalizarea patrimoniului istoric, precum și activităţi de conștientizare de către comunități a propriei identități, Fundaţia Pro Patrimonio este partener în organizarea Summitului European al Patrimoniului Cultural şi organizator al Mesei Rotunde alături de Ordinul Arhitecţilor din România.

În 2014 Fundaţia a înscris pe harta 7 Most Endangered programul „60 de Biserici de Lemn” . Pe 25 mai 2021, Comisia Europeană și Europa Nostra au desemnat Biserica de lemn din satul Urși, județul Vâlcea (România), proiect laureat la categoria Conservare a ediției 2021 a Premiilor Europene pentru patrimoniu / Premiile Europa Nostra, premiul UE pentru patrimoniul cultural finanțat prin programul Europa Creativă. Acest proiect a fost desemnat pe 23 septembrie 2021 Marele Câştigător al anului 2021 luând şi Premiul Publicului în acelaşi an.

 

Citeşte şi

Societatea civilă cere statului să-şi să-și schimbe radical abordarea față de domeniul patrimoniului cultural

Ce poti face tu?

Newsletter Donează