23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Workshop internațional de teste pe similipiatră la Timișoara

Workshop internațional de teste pe similipiatră la Timișoara

În perioada 26 – 28 septembrie echipa proiectului „Texturi uitate – tencuieli istorice. Cercetare și studii practice pentru reparații și întreținere” s-a deplasat la Timișoara, din nou la Institutul Francez, partener al acestei etape de proiect.

Aici, a fost organizat un workshop alături de invitați din Franța, Austria și Serbia și alături de colaboratori din țară de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Optoelectronică (INOE 2000). S-au realizat o serie de teste pentru a determina caracteristicile și posibilele moduri de intervenție pe similipieatra cu care sunt finisate fațadele clădirii, Vila Kimmel, sediul Institutului Francez. Astfel, s-au realizat teste de consolidare cu diferite mortare de injectare, teste de curățare cu laser, cu apă (și nisip) sub presiune, încercări de reconstituire a vechilor materiale folosind rețeta de la origine, identificată prin analize mineralogice, și s-au elaborat alte rețete similare. 

S-au realizat teste şi pentru obținerea texturilor cât mai asemănătoare cu textura originară și nu în ultimul rând teste de determinare a sărurilor din zidărie și a permeabilității similipietrei la apă, comparativ cu materialele recreate. 

Urmează să fie trase concluziile care vor ajuta echipa nu doar să elaboreze un set de recomandări pentru Institutul Francez, ci și pentru a continua cercetarea care să ajute și alți proiectanți și beneficiari.

„Texturi uitate – tencuieli istorice. Cercetare și studii practice pentru reparații și întreținere” este un proiect realizat de Fundaţia Pro Patrimonio, susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură.

Citeşte şi:

Reproducerea tencuielii pentru Vila Kimmel din Timişoara 

Teste pe faţada Vilei Kimmel din Timişoara 

Raport final 2023 – Texturi uitate-tencuieli istorice. Cercetare şi studii practice pentru reparaţii şi întreţinere

 

Ce poti face tu?

Newsletter Donează