23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Participare în cadrul proiectului european UREHERIT, Rozdil, regiunea Lviv, Ucraina

Participare în cadrul proiectului european UREHERIT, Rozdil, regiunea Lviv, Ucraina

28 iulie – 11 august 2024, Rozdil

Fundaţia Pro Patrimonio a participat in luna august la programul UREHERIT unde peste 50 de voluntari ucraineni și români au fost implicați în lucrări de conservare la Palatul Lanckoronski-Rzewuski din Rozdil, regiunea Lviv, Ucraina.

Programul educațional și lucrările de conservare au avut loc în cadrul Școlii internaționale de vară pentru patrimoniu organizate în cadrul proiectului european UREHERIT de către doi dintre cei 11 parteneri din consorțiu – Ro3kvit: Coaliția Urbană pentru Ucraina și Ordinul Arhitecților din România (OAR) – cu implicarea Heritage UA, Building Ukraine Together BUR, Fundația Pro Patrimonio, Asociația Monumentum / Ambulanța pentru Monumente și Studio Govora.

În perioada 28 iulie – 11 august 2024, în satul Rozdil, regiunea Lviv, a avut loc o tabără de voluntariat pentru patrimoniu ucraineano-română. Peste 50 de voluntari – studenți la arhitectură și studii culturale, membri ai unor ONG-uri renumite specializate în patrimoniu și experți din ambele țări au contribuit la programul educațional și la intervențiile de la fața locului. Accentul a fost pus pe testarea diferitelor metode și acțiuni participative pentru protecția și recuperarea patrimoniului.

Din partea Pro Patrimonio, arhitecta Raluca Munteanu s-a întors încărcată de impresii copleşitoare după două săptămâni petrecute în cadrul şcolii de vară: „Am acceptat invitația OAR de a participa la workshopul din Ucraina, alături de colegii de la Ambulanța pentru Monumente și Studio Govora, urmând să transmit din experiența Pro Patrimonio de a interveni pe clădiri istorice și de a lucra și educa tinerii. De data asta eu am fost cea care a învățat. Am învățat de la tinerii voluntari determinarea și rezistența de a se implica și de a spera la o lume normală, de a reconstrui atât comunitățile cât și clădirile, distruse atât de brutal, inuman și absurd. Spiritul lor hotărât și curajul au fost o inspirație pentru noi, iar cele două săptămâni au lăsat în urmă spații pe care acum comunitatea locală deja le folosește. În vremuri de restriște valoarea acestor spații este mult mai mare, pentru că ajută la întărirea coeziunii. Le mulțumesc prietenilor ucrainieni pentru lecțiile învățate și prietenilor și colegilor de aici cu care am muncit cot la cot.”

Puteţi afla mai multe despre acest program ambiţios în materialul detaliat pregătit de Ordinul Arhitecţilor din România, partener al acestui proiect, link aici

Ce poti face tu?

Newsletter Donează