24 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Belinfante Cvartet un cvartet ce transformă sala de concert în teatru multimedia

Belinfante Cvartet un cvartet ce transformă sala de concert în teatru multimedia

Pe 18 aprilie 2024, cvartetul olandez Belinfante – Olivia Scheepers, vioară, Fiona Robertson, vioară, Henrietta Hill, violă şi Pau Marquès Oleo, violoncel  a prezintat concepţia sa asupra muzicii tradiționale veneţiene pe tema  „Dincolo de o experiență de concert – cvartete de coarde ce transformă sala de concert în teatru multimedia”. Pe parcursul a cinci zile de rezidenţă petrecute la Vila Golescu din Câmpulung Muscel cei patru muzicieni au fost îndrumaţi şi ghidaţi de către trainerul Filip Mikić de la Kolarc Endowment.

Programul abordat a cuprins aranjamente de muzică tradițională veneţiană (Cvartetul Belinfante), inclusiv muzică de Gabrieli și Donizetti

Benjamin Britten

(1913-1976)

Cvartetul de coarde Nr.3 Op.94 (1975)

  1. Duets. With moderate movement
  2. Ostinato. Very fast
  3.  Solo. Very calm
  4. Burlesque. Fast – con fuoco – Quasi ‘Trio’ – (‘Maggiore’)
  5. Recitative and Passacaglia (La Serenissima)

Cvartetul a abordat  într-o manieră inovatoare scenografia acestui concert folosindu-se de casa în care s-a desfăşurat rezidenţa. Scara Vilei Golescu, livingul, sufrageria sau spaţiul de la intrare, au fost decoruri succesive prin care publicul a fost introdus treptat în magia muzicală a concertului.

Spectacolul de lumini a fost realizat de multiplele lămpi din casa istorică care au creat un fond senzorial complementar muzicii. Marcaje speciale au fost create prin inserarea unor pasaje vorbite în limbile muzicienilor: catalană, olandeză, germană sau engleză.

Publicul din Câmpulung găzduit în livingul Vilei Golescu a experimentat timp de o oră o formă aparte de concert la graniţa între muzică şi teatru. Un performance care a transformat muzicienii din cvartetul de coarde în naratori principali şi a prezintat o poveste şi o nouă experiență pentru spectatori.

Rezidenţa muzicală face parte din platforma MERITA, un proiect al Le Dimore del Quartetto (Milano, Italia) şi este co-finanțat de Uniunea Europeană prin programul Europa Creativă.

 

Citeşte şi:

Rezidenţa muzicală MERITA la Vila Golescu

 

 

Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or European Education and Culture Executive Agency.  Neither the European Union nor the granting authority can be held responsible for them.

 

Ce poti face tu?

Newsletter Donează