„Texturi uitate – tencuieli istorice. Cercetare și studii practice pentru reparații și întreținere” este un proiect de studiu şi cercetare pentru faţadele clădirilor istorice din România, început în 2019 de Fundația Pro Patrimonio și aflat în curs de derulare. Prima etapă (2019) a avut ca scop inventarierea și cunoașterea tipurilor de tencuieli și de texturi moderniste, înțelegerea rețetelor și a tipurilor de degradări. Prin continuarea din 2023, echipa de proiect și-a propus studierea metodelor de reparație a degradărilor, prin colectarea şi realizarea de probe mai ample, analize de materiale, acces pe şantiere de restaurare pentru studiu şi testare. Dată fiind varietatea mare de tencuieli și problematici, echipa de proiect a decis restrângerea domeniului de studiu la tencuielile de tip similipiatră/ mozaic cu accent pe tehnici de consolidare și prevenire a desprinderilor de pe stratul suport, curățarea și consolidarea suprafeței finite. Testele practice au fost realizate pe clădiri istorice din București și Timișoara.
Studiul a folosit principiile de bază în conservarea clădirilor istorice, indiferent că sunt sau nu clasate în lista monumentelor istorice, clădirile observate fiind însă parte din zone protejate, unde aspectul fațadelor determină caracterul și valoarea zonei:
Studiul nu oferă soluții, dat fiind că fiecare caz este unic, dar principiile și recomandările de abordare pot oferi sprijin pentru intervenții care să protejeze mai bine texturile valoroase și chiar să ajute la scăderea costurilor de intervenție. Echipa a sintetizat observațiile și experimentele practice din cadrul acestei etape sub forma mai multor fișe, care acoperă tematici de interes pentru specialiști, proprietari, public larg. Fiecare fişă poate fi descărcată mai jos şi poate fi arhivată sau îndosariată.
„Texturi uitate – tencuieli istorice. Cercetare și studii practice pentru reparații și întreținere” Proiect în etapa a II-a realizat de Fundaţia Pro Patrimonio şi susținut de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură.
Fișa 0. Introducere
00_intro_PP-Tencuieli-Fise-Intro
Fișa 1. Parcurs ideal de investigații, testare și intervenție
01_Fisa1_PP-Tencuieli-Fise-Parcurs ideal de investigații, testare și intervenție
Fișa 2. Parcurs simplificat pentru cazuri comune, care nu sunt monumente istorice, dar fac parte din zone protejate, unde aspectul și textura determină specificul arhitecturii și caracterul zonei
02_Fisa2_PP-Tencuieli-Fise-Parcurs simplificat pentru cazuri comune
Fișa 3. Observații generale despre tencuielile cu conținut de ciment 03_Fisa3_PP-Tencuieli-Fise-Observații generale despre tencuielile cu conținut de ciment
Fișa 4. Observații despre straturile de finisaj de fațadă
04_Fisa4_PP-Tencuieli-Fise-Observații despre straturile de finisaj de fațadă
Fișa 5. Tipuri de intervenții pentru reparații la tencuielile de similipiatră
5.1 Consolidare
5.2 Completare/chituire/refacere
5.3 Curățare
05_Fisa5_PP-Tencuieli-Fise-Tipuri de intervenții pentru reparații la tencuielile de similipiatră
Fișa 6. Principii generale de intervenție
06_Fisa6_PP-Tencuieli-Fise-Principii generale de intervenție
Fișa 7. Recomandări pentru specialiști
07_Fisa7_PP-Tencuieli-Fise-Recomandări pentru specialiști
Fișa 8. Recomandări pentru proprietari
08_Fisa8_PP-Tencuieli-Fise-Recomandări pentru proprietari
Citeşte şi:
Teste imobil pe strada Mătăsari
Jurnal de proiect în luna august