24 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Circular Catalysts ajunge la Londra

Circular Catalysts ajunge la Londra

După expunerea de la Bucureşti, din cadrul Romanian Design Week, Circular Catalysts a călătorit la HEI – House of European Institutes, Timişoara, iar de aici este itinerat către Marea Britanie, la Londra în intervalul 6 – 19 noiembrie 2023 la Institutul Cultural Român,1 Belgrave Square, SW1X 8PH, Londra .

Proiectul este realizat de către British Council România și Institutul Cultural Român din Londra.

Pro Patrimonio va fi prezentă alături de Studio AMOS, Anouska Cole, Carol Carey, Lola Lely Studio, şi Gareth Neal, împreună cu KraftMade, PATZAIKIN şi România Remarcabilă în expoziția Circular Catalysts care documentează şi explorează teme legate de sustenabilitate, artizanat, design contemporan și patrimoniu local.

Program

06 noiembrie

18:00 | Deschiderea expoziției
19:00 | Ceremonia ceaiului românesc | How to Get Through the Day – Plant Spirit – performance ghidat de Marlene Herberth (Kraftmade)

07 noiembrie

18.00 | Prezentare publică | Introducere în dezvoltarea rurală naturală: Rescrierea narațiunii culturii țărănești în România | Speakers: Monica Bota Moisin – Why We Craft/ Cultural Intellectual Property Rights Initiative, Oana Costinaș – Patzaikin – Prezentarea Proiectului Delta al lui Ivan Patzaichin, Crina Mareș – Prezentare România Remarcabilă
19:00 | Tur al expoziției realizat de artiști

08 noiembrie

18.00 | Atelier de imprimare botanică pentru adulți cu Pro Patrimonio & Anoushka Cole

 

Expoziţia Circular Catalysts

Expoziția va cuprinde obiecte, texte, sunete și documentarea fotografică a Ioanei Cîrlig, realizate în timpul a cinci rezidențe în care meșteșugari britanici contemporani au fost găzduiți de organizații locale care lucrează cu meșteri tradiționali din România rurală.

Plecând de la premisa că relația dintre oameni și resursele naturale din România rurală poate fi un atu în dezvoltarea durabilă și o sursă de inspirație pentru reconectarea cu natura, participanții au făcut schimb de cunoștințe și practici și au experimentat împreună, explorând intersecțiile dintre rural și urban și potențialul practicilor meșteșugărești în bunăstarea individuală și comunitară.

Rezidențele colaborative și interdisciplinare au avut loc în primăvara anului 2023 și fac parte dintr-un program inițiat de British Council România și susținut de Institutul Cultural Român. Provocând conversații în jurul meșteșugurilor și sustenabilității, programul evidențiază artizani ai schimbării care explorează contextele lor culturale în legătură cu meșteșugurile și materialele emergente, sistemele de cunoștințe tradiționale și răspunsurile actuale la urgența climatică globală.

Expoziția va fi însoțită de o serie de evenimente publice, cu scopul de a stârni conversații în jurul sistemelor de cunoștințe tradiționale și a practicilor comunitare cu rol în creație și sustenabilitate.

Programul „Circular Catalysts” sprijină schimbul de competențe și cunoștințe între Marea Britanie, România și Europa. Circular Catalysts face parte din răspunsul British Council la urgența climatică.

 

În expoziție

Anoushka Cole – cercetător și creator de materiale, cu accent pe resursele organice și pe reducerea deșeurilor.
Gareth Neal – designer de mobilier recunoscut la nivel internațional pentru combinația inovatoare de tehnologii de producție de ultimă generație cu tehnici tradiționale.
Studio AMOS – Annemarie O’Sullivan și Tom Mcwalter – coșari contemporani din East Sussex, care folosesc și reînvie tehnicile tradiționale britanice.
Lola Lely – artistă multidisciplinară stabilită la Londra, ale cărei lucrări evidențiază procese și narațiuni care combină practicile contemporane cu tehnicile tradiționale.
Carol Carey  – Directorul de creație al Somerset Art Works, care lucrează cu artiști, muzee și industrii specializate în meșteșuguri pentru a aduce un nou public la meșteșugurile contemporane în contexte rurale, integrând învățarea și participarea.
Patzaikin – o inițiativă care dezvoltă produse menite să reînvie tradițiile meșteșugărești din Delta Dunării.
Studioul KraftMade Research & Lab – Marlene și Alex Herberth lucrează și locuiesc în Cincu, Transilvania. Marlene lucrează în medii care variază de la textile la alimente și relația lor cu locul, și este o țesătoare de fire, idei și discipline, cu o pregătire în antropologie și politici culturale. Alex este restaurator de lemn și sculptor de artă, creând obiecte unice, performative, folosind lemn și metal, os și piatră.
Fundația Pro Patrimonio –  susține ideea că patrimoniul este responsabilitatea fiecărui cetățean și un element formativ al identității sociale. În opinia fundației, tradiția nu este un set de valori rigide, ci ne învață să învățăm despre propria identitate și despre cultura care ne-a format, ne formează în prezent și ne îndeamnă la o gândire critică, adaptată în mod echilibrat și practic la viața contemporană.
Centrul Cultural Clujean – prin programul România Remarcabilă, pune bazele unei rețele de localități care atribuie patrimoniului și culturii rolul de motoare ale dezvoltării rurale și regionale.

Documentare fotografică și sonoră: Ioana Cîrlig
Sound design: Cîrligă Cîrligan Cosmin Postolache
Grafică și panotaj: Studio Fluid
Consultanță în domeniul accesibilității: Supereroi printre noi și AMAIS

Mai multe informații sunt disponibile la: https://www.britishcouncil.ro/…/arts/circular-catalysts

 

Alte evenimente din cadrul proiectului:

Circular Catalysts- reziliență și dezvoltare durabilă locală prin design și meșteșug

Rezidenţă Circular Catalysts la Vila Golescu

Jurnal de rezidenţă Circular Catalysts

Expoziţia Pro Patrimonio din cadrul Circular Catalysts. Romanian Design Week 2023

Ateliere de Explorări şi Imprimări Botanice

Circular Catalysts la HEI Timişoara

Circular Catalysts ajunge la Londra

Expoziţie şi workshop Circular Catalysts la Londra

 

Ce poti face tu?

Newsletter Donează