24 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Cum a fost la Concerte pe Siret, ediţia a II-a

Cum a fost la Concerte pe Siret, ediţia a II-a

„CONCERTE PE SIRET”, ediția a II-a, 18-27 iulie s-a încheiat cu succes.

Scopul proiectului este informarea publică despre valorile culturale și arhitecturale din Moldova, zona Siretului superior. Acțiunea vizează aspecte legate de educație, informare și divertisment prin concerte și prezentări în aer liber oferite comunităților locale și invitaților acestora.  
Locurile de desfășurare ale ediției a II-a sunt casele istorice din zona Siretului superior: Casa Enescu (Mihăileni), Conacul Moruzi (Vârfu Câmpului), Conacul Miclescu (Călinești / Bucecea).
Concertul de la Conacul Moruzi (Vârfu Câmpului) a trebuit amânat, din păcate, pentru o dată viitoare din motive de forță majoră (Coronavirus).
Fondurile puse la dispoziție de sponsori sunt utilizate pentru susținerea concertelor și pentru lucrările de intervenție legate de protejarea ambientală și reparațiile curente la Casa Enescu din Mihăileni.

Dorim pe această cale să aducem mulțumiri celor implicați și, de asemenea, comunităților locale și publicului care au contribuit la succesul ediției a II-a a „Concertelor pe Siret“, un proiect inițiat de Fundația Pro Patrimonio în parteneriat cu Asociația Maria, Cai de Vis SRL și „Internationale George Enescu Gesellschaft, Wien“. Accesul la evenimente a fost cu intrare liberă.

Muzicienii care au încântat publicul cu un program muzical remarcabil în concertele de la Mihăileni și Călinești / Bucecea au fost membrii Orchestrei de Tineret a Iașului, aflată sub bagheta dirijorului Virgil Popa, avându-i ca soliști pe soprana Eliza Solomon, violoncelista Smaranda Iftime și violoniștii Radu Cotoman și Bogdan Lazăr. Concertul a fost cu atât mai atractiv cu cât s-a bucurat de prestația remarcabilă a dirijorului Virgil Popa și în calitate de contrabasist și a comentarilor explicative ale pianistei Raluca Știrbăț referitoare la programul concertelor, aceasta alăturându-se și acompaniind la pian mai tinerii colegi muzicieni din ansamblul orchestral.

Pianistei Raluca Știrbăț îi mulțumim pentru susținerea cursului de măiestrie care s-a desfășurat în Casa Enescu de la Mihăileni în 18-24 iulie 2022 și pentru coordonarea concertului final al tinerilor pianiști participanți la Masterclass care au convins printr-o evoluție muzicală remarcabilă. Tinerii masteranzi, elevi ai colegiilor și liceelor de muzică din Iași, București, Botoșani, Bacău, Piatra-Neamț, au fost: Teodora Arabu, Mara Bobu, Alexandra Marițencu, Ruxandra Blându, Irina Petrescu, Bianca Hăvîrneanu, George Țăranu, Matei Dumitrescu.

Desfășurarea acestor cursuri de măiestrie și reacțiile pozitive – chiar entuziaste – ale participanților demonstrează utilitatea și necesitatea continuării acestora în cadrul „Academiei de Muzică și Studiul Sunetului” de la Mihăileni. Casa Enescu este un punct cheie al proiectului „Concerte pe Siret”, iar acțiunile desfășurate aici vizează educația muzicală a viitorilor interpreți și compozitori.

                                                                                                                           Credite foto: Relu Tabără

Având în vedere necesitățile de întreținere și ameliorare a condițiilor de utilizare în scop cultural a Casei George Enescu, mulțumim pianistei Raluca Știrbăț pentru cedarea onorariului său. Taxa de participare a cursanților a fost, de asemenea, donată în întregime în același scop.
Apreciem dedicația Ralucăi Știrbăț pentru susținerea acțiunilor închinate memoriei compozitorului George Enescu prin cercetări extinse legate de istoria familiilor Enescu și Cosmovici. 

Datorită bunei colaborări dintre pianista Raluca Știrbăț și dirijorul Virgil Popa și în ceea ce privește alegerea repertoriului concertelor, publicul a avut bucuria de a asculta lucrări de: Bach, Vivaldi,  Händel, Albinoni, Ceaikovski, Puccini, Delibes, Turina, Porumbescu, Enescu, Dumitrescu.

Concertul de la Călinești / Bucecea a fost precedat de conferința „De ce ne plac casele istorice”, program susținut de Ordinul Arhitecților din România. Au vorbit: arh. Ștefan Bâlici, Președinte al Ordinului Arhitecților din România (OAR), arh. Mihai Tulbure (Vicepreședinte OAR, filiala Nord-Est), arh. Șerban Sturdza, Președinte Fundația Pro Patrimonio. Conferința „De ce ne plac casele istorice” a scos în evidență importanța zonei Botoșani și Siret pentru cultura arhitecturală a României și a dezbătut viitoarele oportunități în vederea sprijinirii monumentelor istorice și a peisajului cultural. Toate acestea au fost corelate cu aspecte privind întreținerea, reutilizarea și problema sustenabilității patrimoniului cultural din România.

Mulțumim Consiliului local din Mihăileni și Consiliului local din Bucecea pentru sprijinul logistic acordat pe tot parcursul desfășurării proiectului „Concerte pe Siret”, ediția a II-a.
Adresăm mulțumirile noastre Direcției de Cultură din cadrul Consiliului Județean Botoșani.
Le mulțumim sponsorilor, fără al căror sprijin nu s-ar fi putut realiza o a II-a ediție a proiectului „Concerte pe Siret“: Țucă, Zbârcea & Asociații – Formens Menswear Manufacturer – Elsaco – Hidroplasto – Binape – Omniasig, Vienna Insurance Group – Vestra – Electroalfa – ME Mecanex – TransDor – Cai De Vis – Safety Broker – Nouă Ne Pasă – Primăria Comunei Mihăileni – Memorialul Ipotești – Direcția Județeană pentru Cultură Botoșani.

Partenerii noștri care au făcut posibilă desfășurarea celei de-a II-a ediții a proiectului „Concerte pe Siret” au fost: Universitatea Națională de Arte „George Enescu“ Iași, TVR Iași, Botoșani TeleM Regional, Primăria Orașului Bucecea, Orchestra de Tineret a Iașului, Radio AS, Revista Timpul, Suplimentul de Cultură, Consiliul Județean Botoșani.

Mulțumim pe această cale doamnei Corina Ștefan, responsabil local pentru susținerea în ceea ce privește PR și managementul atât de necesar desfășurării ediției a II-a din 2022 a „Concerte pe Siret”. Conceptul grafic a fost realizat de echipa de arhitecți: Alexandra Mihailciuc, Cristina Cătoiu și Andrei Tache.

În sfârșit, dar nu în ultimul rând, mulțumim pentru încredere și susținere: Florentin Țucă (Țucă, Zbârcea & Asociații), Gerard Losson (Formens), Valeriu Iftime (Elsaco), Cătălin Silegeanu (Hidroplasto), Vlad Iftime (Vestra), Ciprian Bidasca (Mecanex), Alin Bildea (Binape), Gheorghe Ciubotaru (Electroalfa), Angel Gheorghiu (Primar Bucecea), Ioan-Laurențiu Barbacariu (Primar Mihăileni), Tudor Vlad (Fundația Nouă ne Pasă)

Reportaj TVR Iaşi 


Citeşte şi

Cum a fost la „Concerte pe Siret” ediţia I

„Concerte pe Siret”. 140 de ani de la nașterea lui George Enescu

Ce poti face tu?

Newsletter Donează