23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
SOS patrimoniul. Intervenții civice

SOS patrimoniul. Intervenții civice

Deși Fundația Pro Patrimonio desfășoară preponderent proiecte și acțiuni de salvare și conservare a patrimoniului construit ca parte a peisajului cultural rural, o serie de proiecte exemplare s-au derulat în sprijinul patrimoniului urban. Printre cele mai recente care au tras un semnal de alarmă asupra situației se numără București Watch Day 2016 și Fenomenul Hala Matache (2010-prezent).

Bucureștiul, capitala României, a suferit după 1990 multiple degradări și mutilări care au afectat iremediabil identitatea, memoria și calitatea vieții locuitorilor săi. Prin abandon, ignoranță, demolare, vandalizare tacită, publicitate mutilantă în afara legii, renovare inadecvată a monumentelor istorice, proiecte urbanistice derogatorii și proiecte de infrastructură desuete, mare parte din patrimoniul construit modernist și de arhitectură industrială a dispărut. Mobilitatea și accesibilitatea în spațiul public nu sunt corelate cu nevoile orașului, capitală europeană, ce duce lipsă de o politică de locuire și dezvoltare integrată a comunităților.

Organizații profesionale au întocmit rapoarte de specialitate despre problemele cu care se confruntă patrimoniul construit al Bucureștiului și starea orașului:

Raportul pentru București 2016, Ordinul Arhitecților din România, filiala București (link pdf)

Patrimoniul Bucureștiului. Raport 2008-2012, Pro.Do.Mo (link pdf)

Cartea neagră. Distrugerea patrimoniului arhitectural și urbanistic din România, 2009, Ordinul Arhitecților din România și Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național (link pdf)

Jurnal de activităţi SOS patrimoniul. Intervenții civice

Ce poti face tu?

Newsletter Donează