23 DE ANI ÎN SERVICIUL PATRIMONIULUI ȘI COMUNITĂȚILOR DIN ROMÂNIA
Conacul Neamțu

Conacul Neamțu

Activare de urgență a Conacului Neamțu din Olari, jud. Olt

O mare parte dintre conacele din zona sudică a României a dispărut în ultimii 25 de ani din cauza procesului defectuos de retrocedare a proprietăţilor, a dezinteresului şi a educaţiei precare faţă de patrimoniu, manifestat atât din partea autorităţilor publice, cât şi din partea populaţiei. Conacul Neamțu din satul Olari, comuna Pârșcoveni, jud. Olt (referință istorică din 1841, probabil înainte de 1800), inclus în Lista Monumentelor Istorice 2015, cod OT-II-m-B-08966, reprezintă unul dintre puţinele exemple de arhitectură civilă păstrată în sudul României. Dar conacul este în stare de degradare, fiind vandalizat și neglijat multă vreme; ca urmare, acesta necesită lucrări ample și urgente de conservare și consolidare, constituind un exemplu practic cu care se confruntă Fundația Pro Patrimonio în implementarea strategiei sale de salvare a patrimoniului cultural și integrarea lui în comunitate.

Regim de proprietate: proprietate Pro Patrimonio, ca urmare a unei donații private (2016).

Metodă de intervenţie: conservare şi reabilitare graduală, pas cu pas; ateliere de educare și sensibilizare pentru adulți; integrarea comunităţii; educaţie pentru copii; crearea în timp a unui posibil centru de educație, permacultură și meșteșuguri tradiționale.

Probleme: un proces de lungă durată cu multe necunoscute; fonduri insuficiente; un loc îndepărtat din Oltenia; căutare complexă a unui model economic sustenabil pentru conac şi teren; satul este amplasat într-o zonă săracă, preponderent agricolă (cereale, viticultură), cu tendinţe de deşertificare din cauza schimbărilor climatice; în localitate se manifestă o puternică îmbătrânire şi depopulare.

Conacul face parte din Ansamblul Conacul Neamțu, pe terenul aflat în proprietate regăsindu-se clădirea conacului, o magazie de cereale, o ghețărie, o cantină din perioada comunistă, urme parțiale ale fostelor grajduri și anexe. Conacul Neamțu, un exemplu reprezentativ pentru arhitectura civilă din Oltenia (referință istorică din 1841, probabil înainte de 1800), are acum o configuraţie arhitecturală ce datează din 1920-1935, concepută de arhitectul Constantin Iotzu, adept al lui Ion Mincu, şi reprezentant de seamă al stilului neoromânesc în arhitectură (forma regională a stilului internaţional Art Nouveau). Intervențiile arhitectului s-au desfăşurat în jurul unui corp central, dotat cu o volumetrie caracteristică construcţiilor cunoscute sub numele de culă (reşedinţă sau conac fortificat specific zonei din sudul Carpaţilor), adăugându-se elemente de tip foişor (volume specifice arhitecturii vernaculare cu influenţe din arhitectura tradiţională religioasă).

Conacul constituie un element de reper în peisajul cultural al satului și al zonei. Istoria generațiilor de proprietari merge până la: familia Pârșcoveanu; familia Zissu/Zissi, a cărei descendentă, Elena, căsătorită Cornetti, finanțează și fondează Școala de muzică Elefterie și Elena Cornetti din Craiova în 1911; familia Neamțu, care dă și numele conacului, după C.C. Neamțu (1879-1948), ultimul proprietar al conacului, decedat la naționalizarea din iunie 1948.

Şantierul desfăşurat în 2019 la Conacul Neamţu din Olari a fost susţinut pentru al treilea an consecutiv de către compania Leroy Merlin România. Un sprijin salutar am primit din partea domnului Mihai Sora şi a donatorior individuali, membri ai comunității firmei MVP Factory.

Pe parcursul anului 2021 debutează „Centrul experimental de Studii şi Educaţie de la Conacul Neamţu din Olari” sub umbrela căruia vor fi organizate ateliere de educaţie non-formală pentru copiii din Olari, este reluat şantierul de restaurare a conacului întrerupt în 2020 datorită pandemiei şi se vor face plantări experimentale cu seminţe istorice pe terenul agricol arondat.

Ce poti face tu?

Newsletter Donează